HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Helsinki bizottság: elfogadhatatlan, hogy a fennálló rendhez igazodjon a bíróság

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 November 08    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A Magyar Helsinki Bizottság szerint elfogadhatatlan az az álláspont, hogy a bíróságnak "az országban fennálló rendhez", és nem a jogrendhez kell igazodnia. A szervezet az Új Magyar Gárda főkapitányának ügyében hozott bírósági ítélettel kapcsolatban juttatott el közleményt hétfőn az MTI-hez.

Hirdetmény

A Fővárosi Bíróság múlt pénteken első fokon egy rendbeli, hatósági rendelkezés elleni izgatás miatt bűnösnek mondta ki Kiss Róbertet, az Új Magyar Gárda főkapitányát, két év próbára bocsátotta, ugyanakkor őt és két társát az egyesülési joggal való visszaélés miatt emelt vád alól bűncselekmény hiányában felmentette.
    

 

A bíró emlékeztetett arra: a Magyar Gárda egyesületet és mozgalmat 2009 júliusában jogerősen feloszlatta a Fővárosi Ítélőtábla, annak határozatát a Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyta 2009 decemberében. A bíróság szerint Kiss Róbert egy 2009-es rendezvényen általános engedetlenségre szólított fel a feloszlatást kimondó ítélettel szemben. 
    

 

A bíró az indoklásában úgy fogalmazott: "jelenleg a magyar közélet úgy néz ki, hogy a magyar parlamentben és az utcákon a nemzeti radikalizmusnak olyan formája létezik, amelynek a retorikájában elfogadottá vált a cigánybűnözés kifejezés", a bíróságnak pedig "nem a népet kell nevelnie, hanem az országban fennálló rendhez igazodnia" és "nem a bűnüldözés eszközeivel kell elkergetnie a politikai nézeteket". Szerinte nem a bíróság dolga megmondani, hogy ki "cigányozhat", ezt a politikának kell megszűrnie.
    

 

A Helsinki bizottság hétfőn azt közölte: aláássa a jog uralmát és a jogszabályok betartása iránti hajlandóságot az a nézet, amely szerint a bíróságnak "az országban fennálló rend", és nem a jogrend alapján kell ítéletet hoznia.
    

 

Mint írták, egy tiltott magatartást nyilvánvalóan nem tesz jogszerűvé, hogy azt sokan tanúsítják. Az meg végképp nem lehet lényeges egy büntetőperben, hogy arról egy parlamenti párt mit gondol - tette hozzá a jogvédő szervezet. Kiemelte: politikai párt álláspontja egy bírósági ítélet indokai között soha nem jelenhet meg.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt