HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Amnesty International: a kormány akadályozza meg a hátrányos megkülönböztetést!

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 November 04    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az Amnesty International (AI)  európai igazgatói arra kérik a magyar kormányt, hogy lépjen fel a társadalomban tapasztalható hátrányos megkülönböztetés és rasszizmus ellen, különös tekintettel a roma lakosságra.

Hirdetmény

A szervezet MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint az igazgatók kérik, a kormány biztosítson "megfelelő és egyenlő védelmet" minden embernek Magyarországon. Mint írták, az AI európai igazgatói most először tartják Magyarországon - Budapesten, szerdától péntekig - a félévenkénti tanácskozásukat.
    

Utaltak arra, lassan egy éve, hogy az AI bemutatta Erőszakos támadások a romák ellen Magyarországon című jelentését, amely "feltárja a magyar büntető igazságszolgáltatás rendszerének azon hiányosságait és hibáit, amelyek miatt gyakran elmarad a gyűlölet-bűncselekmények, különösképp a rasszista erőszak megfelelő felismerése és kezelése".
    

A jelentés bemutatása óta a Gyöngyöspatán és az ország más pontjain történtek jelezték, hogy a szervezet által feltárt problémák "még mindig megoldásra várnak" - jegyezték meg.
    

Emlékeztettek arra, hogy a kormány elkötelezte magát számos ajánlás teljesítése mellett Magyarország ENSZ előtti egyetemes időszakos felülvizsgálata során, ezek a gyűlölet-bűncselekmények és a rasszista erőszak hatékonyabb felismerésére, felderítésére és megakadályozására vonatkoznak.    
    

Ezen ajánlások között van egy nemzeti cselekvési terv készítése a rasszista erőszak megelőzésére, valamint képzés és fejlesztés bevezetése a rendfenntartó erők számára a rasszista indítékú bűncselekmények hatékonyabb felismerése és felderítése érdekében - mutattak rá.

 

Kovács Zoltán: Magyarország határozottan fellép a rasszizmus ellen

Magyarország a lehető leghatározottabban fellép, illetve fellépett a rasszista motivációjú bűncselekmények ellen, és megakadályozta, hogy félkatonai szervezetek "masírozzanak" és keltsenek félelmet az emberekben - jelentette ki Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteken az MTI-nek az Amnesty International közleményére reagálva.

    

A jogvédő szervezet európai igazgatói arra kérték a magyar kormányt, hogy lépjen fel a társadalomban tapasztalható hátrányos megkülönböztetés és rasszizmus ellen, különös tekintettel a roma lakosságra.
    

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek azt mondta: a kormány tiszteletben tartja a jogvédők munkáját, de arra kéri az Amnesty Internationalt, ne feledkezzen meg arról, hogy a jelenlegi kabinet az elmúlt másfél évben többet tett a jogvédelemért, mint elődei nyolc éven át.
    

Magyarország kinyilatkoztatta, hogy nem tűri el a rasszista motivációjú bűncselekményeket, és határozott intézkedésekkel megakadályozta, hogy paramilitáris szervezetek "masírozzanak" a területén - hangsúlyozta Kovács Zoltán.
    

Az államtitkár emellett felidézte azt is: Magyarország 2011 első félévében az Európai Unió soros elnökeként elérte, hogy a közösség vegye napirendre a romaügyeket, és a kabinet reményei szerint Magyarország lesz az első, amely benyújtja az uniónak tagállami romastratégiáját.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nemzetközi Roma Nap: Kitűzték a roma zászlót az EP épületére

  • Egy roma vezető szerint a migránsok 90 százaléka terrorista

  • 2010-ben a cigánypolitikában is új időszámítás kezdődött

  • Sztojka Edina ápolónő lett 2019 Aranypánt-díjasa, azaz hétköznapi roma hőse

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt