2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kisegítő iskolákba küldik a cigányokat
2011. 10. 31. 00:00

A Lengyelországi Cigányok Szövetsége szerint növekszik a roma-ellenesség a közép-európai országban.

A felmérést a Lengyelországi Cigányok Szövetsége készítette, együttműködve a krakkói Jagelló Egyetem pszichológusaival. „Ilyen eredményt vártunk, de szerettünk volna, ha tudományos oldalról van ez bebizonyítva”- jegyezte meg Roman Kwiatkowski, a szervezet elnöke a Gazta Wyborcza napilapnak. A cigányok számos, őket sújtó diszkriminatív eljárásról számoltak be a lengyel iskolákkal kapcsolatban. A felmérés szerint több mint 20 százalékuk kisegítő iskolába került.

 

A dél-lengyelországi Opolskie-vajdaságban a gyerekek 37 százaléka került speciális iskolába, Malopolskában pedig majdnem ugyanennyi, azaz a romák 32 százaléka. A kutatók kimutatták, hogy a cigányok ugyanolyan eredményeket képesek elérni a lengyel nyelv elsajátítása közben, mint társaik, ha ugyanazt a figyelmet kapják meg a tanároktól, mint nem diszkriminált társaik. A kutatás éppen ezért nem tartja szükségesnek, hogy a gyereket speciális iskolákba küldjék.

 

A Lengyelországi Cigányok Szövetsége korábban élesen bírálta a poznani vendéglők tulajdonosait, amiért nem engedték be a romákat a szórakozóhelyekre. Egy héttel ezelőtt pedig Molotov-koktélokat dobtak egy cigány-család házára Krosnicában. A legfrissebb kutatásokat a független Báthory István Alapítvány finanszírozta.