HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kisegítő iskolákba küldik a cigányokat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Október 31    Forrás: melano.hu


Ez a cikk archív

A cigány gyerekek kétharmda speciális iskolákban tanul, mert a hagyományos tanintézményekben képtelenek előrébb jutni. Egy frissen elkészített tanulmány szerint a hátrányos helyzetű gyermek nehezebben boldogulnak az iskolákban mert nem kapnak elég figyelmet. A Lengyelországi Cigányok Szövetsége szerint növekszik a roma-ellenesség a közép-európai országban.

Hirdetmény

A felmérést a Lengyelországi Cigányok Szövetsége készítette, együttműködve a krakkói Jagelló Egyetem pszichológusaival. „Ilyen eredményt vártunk, de szerettünk volna, ha tudományos oldalról van ez bebizonyítva”- jegyezte meg Roman Kwiatkowski, a szervezet elnöke a Gazta Wyborcza napilapnak. A cigányok számos, őket sújtó diszkriminatív eljárásról számoltak be a lengyel iskolákkal kapcsolatban. A felmérés szerint több mint 20 százalékuk kisegítő iskolába került.

 

A dél-lengyelországi Opolskie-vajdaságban a gyerekek 37 százaléka került speciális iskolába, Malopolskában pedig majdnem ugyanennyi, azaz a romák 32 százaléka. A kutatók kimutatták, hogy a cigányok ugyanolyan eredményeket képesek elérni a lengyel nyelv elsajátítása közben, mint társaik, ha ugyanazt a figyelmet kapják meg a tanároktól, mint nem diszkriminált társaik. A kutatás éppen ezért nem tartja szükségesnek, hogy a gyereket speciális iskolákba küldjék.

 

A Lengyelországi Cigányok Szövetsége korábban élesen bírálta a poznani vendéglők tulajdonosait, amiért nem engedték be a romákat a szórakozóhelyekre. Egy héttel ezelőtt pedig Molotov-koktélokat dobtak egy cigány-család házára Krosnicában. A legfrissebb kutatásokat a független Báthory István Alapítvány finanszírozta.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt