2024 May 08., Wednesday/Mihály napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Naponta átlagosan mintegy 50 magyar roma érkezik Kanadába
2011. 10. 27. 00:00

Toronto – Naponta átlagosan mintegy 50 magyar roma érkezik Kanadába, a torontói Pearson nemzetközi repülőtérre és kér menedékjogot. A reptéri személyzet alig győzi.

Kanadában úgy tudják, a neonácik elől menekülnek a magyar cigányok 

Kanada az ígéret földje?

 

 

A kanadai bevándorlásügyi tisztségviselők szerint a Magyarországról érkező roma családok arra hivatkozva folyamodnak menekültstátuszért, hogy hazájukban üldözik őket a "szkinhedek vagy a neonácik" – írja a Sun News című kanadai napilap.


Múlt héten egyik éjjel rekordszámú, összesen 110 menedékkérelmet nyújtottak be a torontói hatóságoknak. Egy illetékes elmondta, hogy a végén már kénytelenek voltak erősítést hívni a rengeteg kérelem feldolgozásához, hogy a romákat aztán továbbküldhessék a fogadóközpontokba vagy már kint élő hozzátartozóikhoz. A hatóságok aggódnak az egészségügyi ellátórendszer terhelése miatt is tekintettel arra, hogy a kérelmezők közül többen egészségi problémákkal küzdenek.

 

Illegálisan is maradnak


A kanadai újság szerda esti jelentésében emlékeztet: Kanada 2008. március 1-jével újfent megszüntette a vízumkényszert Magyarországgal szemben (korábban, 1994 és 2001 között volt már vízummentesség), ami után nagyobb menekülthullám indult el - az elmúlt három évben több mint hétezer magyar állampolgár kért menedékjogot az észak-amerikai országban. A kérelmek 23 százaléka pozitív elbírálásban részesült. A kanadai határvédelmi hivatal (CBSA) egyik tisztségviselője ugyanakkor elmondta: sok roma, még ha nem is kap menekültstátuszt, inkább illegálisan Kanadában marad, semmint hagyja azt, hogy visszatoloncolják Magyarországra. Richard Kurland bevándorlási ügyekkel foglalkozó ügyvéd elmondta, a romáknak nem Kanada az egyetlen menekülési útvonal, hiszen bármely európai uniós országba visszamehetnek, kérhetnek menekültstátuszt és dolgozhatnak legálisan.

 

Neonáci kiképzőtáborok


Gina Csanyi-Roban, a torontói Roma Közösségi Központ vezetője kedden közölte: a város fogadóközpontjai megteltek és az újonnan érkezetteket egyéb szálláshelyekre tudják csak irányítani.


"Ezek az emberek az életüket féltve menekülnek. A neonáci csoportok kiképzőtáborokat állítanak fel és erőszakot követnek el a romák ellen" - mutatott rá Csanyi-Roban. A roma központ vezetője szerint az nem oldja meg a problémát, ha esetleg Kanada ismét vízumkényszert vezet be Magyarországgal szemben.