2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szegregációs ügy Hajdúhadházon – 70 millió forintot követelnek
2011. 10. 20. 00:00

Több mint 70 millió forint kártérítést követel a hajdúhadházi önkormányzattól a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője. Korábban a várost elmarasztalta a bíróság ...

100 ezer forint kártérítést kérnek az önkormányzattól egy-egy, a szegregációban érintett gyerek után – mondja Koós László Zoltán. Az irodát az üggyel a hajdúhadházi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke bízta meg.  740 diák után összesen 74  millió forint lenne a kártérítés; erről az ügyvédi iroda egyezségi ajánlatot  küldött az önkormányzatnak.


Ma már együtt tanulnak a romák és nem romák

Ma már együtt tanulnak a romák és nem romák

 

- Az ajánlatot megküldtük az önkormányzatnak, erre választ még nem kaptunk. Nyilván testületi ülés kell hozzá, hogy ebben döntsön az önkormányzat. Határidőket nem határoztunk meg, türelmesek voltunk – hallhattuk Koós László Zoltánt.


A kártérítést az alapján követelik, hogy 2008-ban a Legfelsőbb Bíróság egy szegregációs perben elmarasztalta az önkormányzatot. Megállapították, hogy a településen a roma diákokat a többiektől elkülönítve oktatták. Most nekik, a szegregáció áldozatainak követelik a kártérítést.


Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere csütörtöki tájékoztatóján elmondta: megkapták az egyezségi ajánlatot, de felháborítónak és megalapozatlannak tartják. Senkivel nem tárgyalnak a pénzről. Ha kifizetnék a több mint 70 millió forintot, csődközeli állapotba jutna a város.


- Bízunk benne, hogy erre nem kerül sor, mi mindent megteszünk ennek érdekében. Ami pénzt most tőlünk követelnek, az a könyvtár 4 évi működését finanszírozza – nyilatkozta Csáfordi Dénes.


A cigány kisebbségi önkormányzat tagjai is elutasítják az egyezséget, amiről egyébként nem egyeztetett velük a szervezet elnöke. Az önkormányzat elnökhelyettese elmondta: a kártérítés átmeneti segítség lenne a helyi romáknak, hosszútávon azonban rosszabbul járnának, mert ha csődbe megy a város, nem marad pénz segélyekre és támogatásokra.


Dehir - 70 milliót követelnek a hadházi önkormányzattól

 

 

- Nemcsak azt látjuk, hogy a romák kapnának egy bizonyos pénzösszeget, s átmenetileg megoldódna a helyzetük. Mi egy kicsit távolabbra látunk ebben a helyzetben – jelentette ki Rostás Dezső elnökhelyettes.


Roma és nem roma diákok most együtt tanulnak a hajdúhadházi általános iskolában. Az önkormányzatnál azt mondják: a békés egymás mellett élésre törekszenek, és nem fizetnek. A kártérítési igénnyel fellépő helyi kisebbségi vezetőt is próbáltuk elérni, de őt eddig nem sikerült utolérni telefonon.