HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szegregációs ügy Hajdúhadházon – 70 millió forintot követelnek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Október 20    Forrás: dehir.hu


Ez a cikk archív

Több mint 70 millió forint kártérítést követel a hajdúhadházi önkormányzattól a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője. Korábban a várost elmarasztalta a bíróság, mert a roma gyerekeknek a többiektől elkülönítve kellett tanulniuk. A kisebbségi vezető most a szegregáció áldozatainak nevében kéri a kártérítést. A város ezt megalapozatlannak tartja, és nem fizet.

Hirdetmény

100 ezer forint kártérítést kérnek az önkormányzattól egy-egy, a szegregációban érintett gyerek után – mondja Koós László Zoltán. Az irodát az üggyel a hajdúhadházi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke bízta meg.  740 diák után összesen 74  millió forint lenne a kártérítés; erről az ügyvédi iroda egyezségi ajánlatot  küldött az önkormányzatnak.


Ma már együtt tanulnak a romák és nem romák

Ma már együtt tanulnak a romák és nem romák

 

- Az ajánlatot megküldtük az önkormányzatnak, erre választ még nem kaptunk. Nyilván testületi ülés kell hozzá, hogy ebben döntsön az önkormányzat. Határidőket nem határoztunk meg, türelmesek voltunk – hallhattuk Koós László Zoltánt.


A kártérítést az alapján követelik, hogy 2008-ban a Legfelsőbb Bíróság egy szegregációs perben elmarasztalta az önkormányzatot. Megállapították, hogy a településen a roma diákokat a többiektől elkülönítve oktatták. Most nekik, a szegregáció áldozatainak követelik a kártérítést.


Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere csütörtöki tájékoztatóján elmondta: megkapták az egyezségi ajánlatot, de felháborítónak és megalapozatlannak tartják. Senkivel nem tárgyalnak a pénzről. Ha kifizetnék a több mint 70 millió forintot, csődközeli állapotba jutna a város.


- Bízunk benne, hogy erre nem kerül sor, mi mindent megteszünk ennek érdekében. Ami pénzt most tőlünk követelnek, az a könyvtár 4 évi működését finanszírozza – nyilatkozta Csáfordi Dénes.


A cigány kisebbségi önkormányzat tagjai is elutasítják az egyezséget, amiről egyébként nem egyeztetett velük a szervezet elnöke. Az önkormányzat elnökhelyettese elmondta: a kártérítés átmeneti segítség lenne a helyi romáknak, hosszútávon azonban rosszabbul járnának, mert ha csődbe megy a város, nem marad pénz segélyekre és támogatásokra.


Dehir - 70 milliót követelnek a hadházi önkormányzattól

 

 

- Nemcsak azt látjuk, hogy a romák kapnának egy bizonyos pénzösszeget, s átmenetileg megoldódna a helyzetük. Mi egy kicsit távolabbra látunk ebben a helyzetben – jelentette ki Rostás Dezső elnökhelyettes.


Roma és nem roma diákok most együtt tanulnak a hajdúhadházi általános iskolában. Az önkormányzatnál azt mondják: a békés egymás mellett élésre törekszenek, és nem fizetnek. A kártérítési igénnyel fellépő helyi kisebbségi vezetőt is próbáltuk elérni, de őt eddig nem sikerült utolérni telefonon.
Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   salamon  | 2011 Október 21 09:30:54 like(0) dislike(0)

Van egy korábban eldöntött, jogerős bírósági döntés mely szerint korábban  a roma gyerekeknek a többiektől elkülönítve kellett tanulniuk. Erre a polgármester felháborítónak tartja a követelést, amely szorosan kapcsolódik  a bírói verdiktumhoz. Nos az a felháborító, hogy a cikkhez szólóak valamennyien egyetérternek a polgármesterrel. Ami azt jeleneti, hogy a bíróság döntését nem veszik figyelembe, rájuk nem vonatkozik az ítélet, ők a törvények felett állnak ezek szerint  Hivatkoznak arra,  hogy az önkormányzat fizetésképtelen lesz meg minden nyavajára mint a CKÖ elnökhelyettese.  Bizonyára be......... Őneki is az kell ha segély van! Gerinctelen cigány származású ember?!! DE azért nem jár a szája, hogy munka és kenyér kell. Valódi érdekeket, így közösségi érdekeket nem véd, mint képviselő. A többi gádzsó meg .........
vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt