HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Pattanásig feszült a helyzet egy kárpátaljai település roma és ukrán lakói között

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Október 12    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A kárpátaljai Szőlősvégardó (Pidvinohradiv) roma és ukrán lakossága között élesedő feszültségről számolt be sugárzott helyszíni riportjában az Inter országos ukrán tévécsatorna.

Hirdetmény

A Nagyszőlőshöz közeli településről a kedd esti műsorban elhangzott, hogy annak romák és ukránok lakta része élesen elkülönül egymástól, a határt betonlapokból emelt kerítés képezi, amelyet a helyiek „berlini falnak” neveznek. A   riport szerint a helyi ukrán lakosok arra panaszkodtak, hogy a betelepült romák nem csak felvásárolják a házaikat, hanem igyekeznek elüldözni őket lakóhelyükről. 
    

Az adás riportere szerint Szőlősvégardó romák lakta részében az ukrán jogszabályokkal nem mindig egyező saját törvények és szokások uralkodnak. Idegen oda a lábát csak a rendőr és a bíró szerepét egy személyben betöltő Joszif Farkas cigányvajda engedélyével teheti be.
    

Az újságíró felvetésére, miszerint a falu ukrán lakosai azt állítják, a cigányok egy része drogterjesztésből, pénzhamisításból és fegyverkereskedelemből gazdagodott meg, Farkas ezt válaszolta: a településen élő valamennyi roma bádogosmunkát végez építkezéseken, de van, aki betonozással keresi a kenyerét.
 

 

A közel félig roma lakosságú, valamivel több mint négyezer lelket számláló Szőlősvégardó polgármestere, Andrij Deak a műsorban úgy nyilatkozott, hogy  a cigányok egyenrangú állampolgárai Ukrajnának, tehát joguk van ahhoz, hogy házakat vásároljanak, ha a tulajdonosaik eladják őket.
    

A falu ukrán lakosai elmondták, hogy a településen eredetileg mindössze három cigány család élt, de most már kétezren vannak. Az őslakosok közül sokan elköltöztek, mert – mint a nem roma lakosok állították – a cigányok azzal fenyegetőznek, hogy minden ukránt elzavarnak.
    

A szőlősvégardói romák ezzel szemben azt hangoztatták, hogy csak a megszokott életüket szeretnék élni, hagyományaik megtartásával, s abban reménykednek, hogy ez a törekvésük megértésre talál ukrán szomszédaik részéről.
    

A kárpátaljai média beszámolói szerint hasonlóan feszült a viszony romák és ukránok között a Perecsenyi járásban fekvő Poroskő (Poroskovo) településen is, ahol a falu ukrán lakói nemrég polgárőrséget hoztak létre.
    

Kárpátalján, a tíz évvel ezelőtti ukrajnai népszámlálás adatai szerint, közel 15 ezer roma etnikumú lakos él, ám egyes szakemberek 30 ezerre becsülik a számukat.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművét

  • Nagylóci remények

  • Elment a roma holokauszt egyik utolsó túlélőjeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt