HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ha Ti vagytok a cigányok, nem tartozom közétek

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Forgács István
2011 Október 10    Forrás: Forgács István - Hírszerző


Ez a cikk archív

Nem fogok a többségi társadalomra azért haragudni, mert sokan közületek ezt várják el tőlem. És aki elvárja ezt, az azért teszi, mert akkor magam is beleolvadhatnék a cigány „testvériségbe”, amit amúgy most semmi más nem tart össze, mint hogy mindenért a többségieket okoljuk.

Hirdetmény

Nem vagyunk egyek, soha nem is voltunk.

 

Nem voltunk testvérek, nem voltunk „édes öcsém”, és nem voltunk soha valami olyannak a közös részei, amiről Ti magatok sem tudjátok valójában, hogy micsoda, de mégis, ábrándoztok róla rengeteget, mert úgy vélitek, ha sikerülne megteremteni, akkor egyek lehetnénk mindannyian. 

Csak azt nem értitek, azt nem látjátok, hogy nincs hazai cigányság. Nincs cigány nép, cigány nemzet, nincs egészséges és százezrek által megélt cigány énkép és öntudat. Nincsenek cigány váteszek. Nincsenek cigány messiások. A cigányság önmaga nem létezik. Van helyette viszont a szomorú és rideg valóság: a jelenkori Magyarországon a cigányok között feszülő valódi értékek nélkül megteremteni ezt soha nem is lesz lehetséges. Nincs egységes, mindenki által értett és elfogadott kultúra, nincs tudatosság, nincsenek közös minimumok és maximumok, nincsenek öröknek tűnő értékek, amelyek mellé bárki és mindenki felsorakozhatna, sőt, sok esetben még közös céljaink sincsenek. Nincsen saját közös nyelvünk, de nincs saját közös zenei hallásunk és nincs ugyanolyan erkölcsiségünk, vagy világrendünk sem

 

Kedves Olvasók,

 

A cigányság helyzete is azok közé a megoldatlan problémák közé tartozik, ahol érdemben semmi nem történik, akiket érint, azok nem tudnak megszólalni, akik viszont megszólalnak, inkább ne tennék.

 

A Hírszerzőn most mégis újra elővesszük a témát. Szeretnénk új szempontokat és nézőpontokat találni, alapvetően félreértett fogalmakat tisztázni. Ebben a Hírszerző partnere Forgács István romaügyi szakember, akinek vitaindító írásával elsőként az integráció, asszimiláció, cigány identitás kérdésének futunk neki. Írását ebben a témában, és újabb témakörökben további felkért szerzők véleményei követik, hozzászólni, beszállni szabad!Furcsa, hogy még soha senki nem mondta ki: egymás mellett élünk százezer-szám mi cigányok, de a hétköznapok nem hozzák azt, hogy egymásra akarjunk hasonlítani. Pedig az nagyon fontos lenne végre, hogy találjunk olyan igazi értékeket, amelyek mentén hasonlítani akarunk egymásra, mert olyasmit találunk, ami büszkén köthetne össze minket. De ez ma nincs így. A cigányemberek többsége nem látja az értéket a másikban. És amíg ez így marad, addig nem is érdemeljük meg, hogy nép, nemzet, vagy valami hasonló legyünk.

 

 

Az pedig egyáltalán nem releváns, hogy a többségi társadalom igenis hasonlónak lát minket, mert pontosan ez az, amit én – és még százezer-szám cigányok mások sem akarnak. Éspedig azért nem, mert a többség a hasonlóságunkat elsősorban a negatívumokban látja.

 

*

 

Nem vagyunk egyek, soha nem is voltunk.

 

Sokan persze szeretnétek, hogy valóban egyek legyünk, de az a kérdés, hogy az eggyé válás alapja miből születhet?

 

Nem vitatom, sőt, szomorúan kell elismernem hogy sokatoknak vannak valós és vélelmezett sérelmeik, amik időről időre egy mezőbe terelhetnek Titeket, és mindenki mást, akit ilyenformán akartok asszimilálni. Sértett, bántott, és a többséggel szembenálló cigánnyá. Olyan cigánnyá szeretnétek sokan a lehető legtöbb cigányembert asszimilálni, amilyen lelkekre nektek szükség van a folyamatos küzdelemhez. A folyamatos szabadságharchoz. A folyamatos gázsó-hibáztatáshoz. És ebben a másik dimenzióban, másik valóságban a görcsösen vágyott bánat megágyaz aztán ezrével azoknak a gondolatoknak, amelyek mentén sokak elhihetik, hogy a cigányok egyszer majd már nem engedik tovább a megalázást, a kirekesztést, a társadalmon kívüliséget. És akkor majd egyszer összefognak. És megmutatják.

 

Szomorú, hogy előtte ehhez el kell hinniük – illetve el kell velük hitetni –, hogy mindenért a többség a felelős. A gázsók. A parasztok. És nem csak X, vagy Y, hanem az összes. Mert ahogyan a cigányokat kirekeszti és általánosítja a többségi társadalom, ugyanúgy gondolja a cigány emberek túlnyomó többsége azt, hogy a nem cigányok rasszisták. Mind. Hogy a nem cigányok gonosz emberek. Többségükben biztosan. És hogy a gázsó ember, a többségi társadalom mindenért minket hibáztat, holott ezt nem érdemeljük meg.Nem tartozom közétek. Ti sokan beszéltek nagyon sokat a saját nemzetetekről – nekem nincs olyan. Nekem egy saját cigány családom van, azon túl egy helyi lovári közösségem, de soha nem merném azt mondani és azt vállalni, hogy értetek (mindannyiótokért) vállalok nemes küzdelmet. Senki nem kért rá, nem is merném a felelősségét felvállalni. Nem láthatom, nem tudhatom mindenki igényét, így azokat helyettük nem is fogalmazhatom meg.

Forgács István, romaügyi szakértő: "nem fogok a többségi társadalomra haragudni"
Fotó: Bánkuti András

És bár furcsán hangozhat, én magam nem fogok a többségi társadalomra azért haragudni, mert sokan közületek ezt várják el tőlem. És aki elvárja ezt, az azért teszi, mert akkor magam is beleolvadhatnék a cigány „testvériségbe”, amit amúgy most semmi más nem tart össze, mint hogy mindenért a többségieket okoljuk, és nézzünk félre, ha a saját hibáinkkal kellene szembenéznünk.

 

Nem tartozom közétek, ha szerintetek fiatalon szülni, és a nyomorba sokat szülni kulturális jog és érték. Nem tartozom közétek, ha a családon belüli erőszakról nem akartok tudni a cigánysoron, vagy arról, hogy mennyi a cigány-gyerek a lelencben, az elítélt cigány férfi Baracskán.Nem tartozom közétek, ha egy társaságban az hangzik el, hogy a többségi társadalomban mindenki rohadt rasszista, és nem tartozom közétek akkor sem, amikor mindenáron sorsközösséget kellene vállalnunk más kisebbségekkel. Legyenek bár vallási, etnikai, vagy szexuális orientációjú kisebbségek. Nem tartozom közétek akkor sem, amikor értetlenkedtek, hogy miért nem a cigánytelepen nőttem fel, vagy miért is nem kaptam soha azért rosszabb jegyet az iskolában, mert éppen cigánynak születtem. Nem tartozom közétek, mert nincs bennem valós, és nincs bennem öngerjesztett sérelem a gázsókkal szemben.

 

*

 

Közétek tartozom majd akkor, amikor megértitek, hogy a gázsók az egyetlen megoldás elsősorban a teljes magyar társadalom, de mindenekelőtt rengeteg cigányember számára is. Mondom ezt azért, mert a gázsók rendelkeznek minden olyan erőforrás felett, amire nekünk magunknak is szükségünk van, illetve szükségünk lenne. De nem jutunk hozzájuk, mert az apánk sokszor elissza a segélyt. Az uzsorás megveri anyánkat. A nővérünket Hollandiába vitték tartozás gyanánt. És a nekünk kedves tanárnőt a padtársunk anyja veri meg minden héten az iskola előtt. És sokan nem ismeritek el, de leginkább ezért nem jutunk az erőforrásokhoz. Mert mára már mi magunk zárjuk el magunkat előlük. Pedig fontosak lennének, hiszen nélkülük semmire sem juthatunk. És ezt kellene nagyon sok cigány közösségnek megértenie. Olyan erőforrásokról beszélünk, amelyeket – követeljük bármennyire sokan és hangosan is azokat – soha nem lesz esélyünk elérni. Éspedig azért nem, mert a gázsóknál vannak. És kiabálhatunk velük, meg fenyegetőzhetünk – nem jutunk előbbre.

 

A gázsók várost vezetnek, iskolát igazgatnak. Munkahelyeket teremthetnek, ajánlást adhatnak, banki kölcsönt folyósíthatnak. Házat adnak el és ki – annak, akinek ők szeretnék –, szomszédként meg odaadják a fűnyírót, ha arra lesz szükségünk. Az ép ész nem azt várná el, hogy a lehető legjobb viszonyra törekedjünk velük? Az életterük szerves része lehetnénk, még úgy is, hogy általában véve alanyi módon különbözünk tőlünk, de közben pedig sok felvett dologban pontosan olyanok lehetünk (lehetnénk), mint ők. Mert a különbözőség a születésünktől fogva velünk lévő sajátosság (ettől vagyunk különálló etnikum), a hasonlóságok felvétele pedig nem jelenti azt, hogy elveszítenénk a saját eredetünket, etnikai önazonosságunkat, és a népszámláláskor is bevallhatjuk, hogy minek érezzük magunkat. Magunkat, az egyént, vagy a családunkat, a saját közösségünket.

 

Csak ehhez tudnia kellene mindenkinek, hogy hol és hogyan találhatja meg a saját etnikai önazonosságát. Elsősorban helyi szinteken. És én úgy vélem, az még nem az, hogy közösen haragszunk a gázsókra – legyen bár jogos, vagy vélt a sérelmünk.

 

Építsünk fel valamit egyenként. Valamit, amire a másik cigány is vágyik, és ami miatt szeretne olyan lenni, mint bármelyikünk. Ebből lehetne népet, nemzetet kovácsolni.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 23 hozzászólás érkezett.

#23   deloro  | 2011 Október 27 10:33:26 like(0) dislike(0)

Egyébkét pont azokkal nem tud azonosulni, akiken nap mint nap segítenie kellene már csak munkájából kifolyólag is, mivel (úgy tudom) a Baross utcai munkaügyön (volt) roma foglalkoztatás- szervező menedzser, vagy tán még most is az?? Gondolom nem, különben mint kormánytisztivselő, hogyan írhatna ilyeneket......

#22   deloro  | 2011 Október 27 09:24:16 like(0) dislike(0)

Azt hiszem nekem még nagyon sokszor el kell az írást olvasnom ahhoz, hogy mit akar a Forgács mester mondani. Legelső olvasatra azt hámoztam ki az írásból, hogy elismeri azt, hogy van cigány származás, mivel ő sját magát is, illetve közvetlen környezetét is annak tartaja. Sőt azon belül is meghatározza, hogy mely alcsoporthoz tartozik: a lovári alcsoportba. Szerintem úgy gondolja, hogy a cigányság nem valami mellett határozza meg önmagát és akar összetartani, hanem valami ellen. Az a hipotézise, hogy a mai magarországon élő vélelmezetten több százezre cigány népességnek nincs annyi KÖZÖS pozitív értéke, produktuma, amely miatt egy népnek nevezhetné magát. Azt pedig aki mégis a magyarországi cigány népeséghez tartozónak vallja magát, arról úgy gondolja, hogy ez egyetlen dolog miatt van. A nyomora, a magyargyűlölete és a devianciája miatt. Azért mert több féle nyelven beszélünk, sokféle képpen öltözködünk és viselkedünk és sokszínő a kultúránk és az értékrendünk ezért azt mondja, hogy nem is nevezhetjük magunkat romának. Bár nem vagyunk egy homogén etnikum, attól még egy etnikum vagyünk a népünkön belüli külömbözőségek ellenére is. Forgács atya szerintem egy olyan cigánysághoz akar tartozni, amely népcsoport nem tarthatja fenn magának a jogot arra, hogy hibázzon, bűnözzön, munkanélküli legyen, alantas legyen, dühös legyen, haragudjon.... MAGYARUL Ő ELHATÁROLÓDIK ATTÓL A NÉPCSOPORTTÓL, AMELYNEK VANNAK VÉLT VAGY VALÓS SÉRELMEI, HIBÁI, GONDJAI, KOMMUNIKÁCIÓS PROBLÉMÁI, KIRAKAT EPREZENTÁNSAI... tehát Forgács doktor maximalista. Ő egy tökéletes néphez akar tartozni, amely legalább annyira tökéletes mint ő maga vagy a közvetlen környezete, akikért teljes mellszélességgel ki tud állni. Tehát lokális szinten működik a vérségi lojalitása, de tágabb értelemben nem kíván ezzel az alantas cigánysággal és annak a hibáival azonosulni. Van számára egy jó hírem. Nem is kell, erre senki nem is kérte, én legalább is biztos nem. Nyílván önkritikát kell gyakorolnunk sokszor ahhoz, hogy másokkal szemben építő jellegű kritikát tudunk megfogalmazni, de ugyanez várható el a többségtől is velünk szemben és ez alól még az sem menti fel őket, hogy ők a többség és ők rendelkeznek a források felett!! Ezzel az írásával megkérdőjelezi mind azt a dolgot, ami miatt a roma érdeképviseletet elátjuk, ami miatt ma az USA-ban a feketék is RENDELKEZNEK FORRÁSOK FELETT, ADNAK KI ENGEDÉLYEKET, ISKOLÁKT MŰKÖDTETNEK, ÉS HA KELL FŰNYÍROT ADNAK KÖLCSÖN A FEHÉR SZOMSZÉDNAK. DE NEM KELL ODÁIG ELMENNI MÁR MÁR NÁLUNK IS VANNAK ERRE BŐVEN PÉLDÁK!! Nem tudom, hogy most a keresztényi alázatra buzdít minket vagy a bírkaságra. Büszkék vagyunk rá, hogy nem érték sérelmek a cigánysága miatt se az oktatásban, sem a munka világában. Örömmel értesítem Forgács phd-t, hogy engem sem gyakran hála Istennek, és én sem hejeslek mindent ami a cigányságon belül működik, de attól még nem hatáorolódok el a cigányságtól úgy, hogy annak szinte a létjogosultságát is megkérdőjelezem, sőt még azt is, hogy egyáltalán népnek merje magát vallani. Nem is értem igazából, hogy mi bántja, tán az, hogy a magyarok rajta kívül még azt is cigánynak merik nevezni aki nem olyan töléletes mint ő? Jézus arra bíztatott, hogy álljunk ki a nyomorultak mellett é vállaljuk fel a hitünket és mindazt amik vagyunk, mert ha mi megtagadjuk őt, akkor ő is megfog minket az Atya előtt. Azt is mondta, hogy orvosra nem az egészségeseknek van szüksége, hanem a betegeknek. Azt is mondta, hogy az dobja rá az első követ, aki közületek bűntelen. Az mondta még hogy ha csak azokkal tesztek jót akik veletek is jót tttek, akkor mivel vagytok külömbek a farizeusoknál vagy a pogányoknál. Forgács vajda, teccik érteni??

#21   rromano  | 2011 Október 19 13:03:53 like(0) dislike(0)

Romungro, az NSz gondolom, ENSZ akart lenni, s ha ez tényleg igaz, és Forgács "úr" nem TI cigány cigányügyi szakértőt tényleg az ENSZ-be küldik, akkor érthető az írása, mert éppen megszolgálja a pozíciót. Ugyanakkor minden cigánynak azonnal el kell kezdenie tiltakozni az ellen, hogy ez képviseljen bennünket és minden európai cigány embert ilyen felfogással. Az írást el kell küldeni az ENSZ-be lovárira lefordítva és lehetőség szerint minden európai cigány szervezetnek. Mielőbb.!!! 

#20   LIFE  | 2011 Október 18 20:27:26 like(0) dislike(0)

http://egykepmutatonemzet.blog.hu/#19   Mantai  | 2011 Október 17 10:42:13 like(0) dislike(0)

Kedves Reni! Ha megsértettelek bocs. Valóban nem alkalmas a Forgács Pisti írása olyan beszélgetések írására, amelyben esetleg sértések, vagy megsértődések forgatatagát indítják el. Én a munkádat tisztelem, (bár pontosan nem tudom mi a munkád, de hidd el a családodat is tisztelem).

#18   romungro  | 2011 Október 16 15:28:46 like(0) dislike(0)

A roma szakétő úr álltal leírtak, nem érnek annyit,hogy bárki ezen összevesszen. Mert egy felszínes,általánosító,és hazugságokkal teli fércmű. Ami vitaanyagnak alkalmatlan. Ezt a roma szakértőt ma senki nem ismerné,csak a szűk lovári kötnyezete,ha nem lettek és lennének azok a cigány emberek,akiket ő tTI nek nevez, és akik ha cigányok akkor őnem az.Hiszen akkor minek kéne romaszakértő,és mit csinált volna ő az elmúlt 10 évben? Nem véletlen,hogy hazánkban nincs szükség Román sem Horvát sem pldául Örmény stb. szakértő. De arra fel szeretném hívni a roma szakértő úr figyelmét,hogy azok a TI cigányok léteznek Bulgáriában,Szlovákiában,romániában és minde európai országban sőt azon túl is. Ezt csak azért bátorkodom megjegyezni,mivel 8 olyan ország támogatásával készül az NSZ-be a roma szakértő úr,ahol a TI cigányok vannak többségben. Valójában nem a tartalma miatt felháborító ez az írás, ha nem azért mert azt egy olyan ember írta,aki mindent a hazai cigányságnak,annak nyomorának köszönhet.

 

#17   erzsike  | 2011 Október 16 14:30:17 like(0) dislike(0)

Kedves Rumungro  

Én is azt m ondom hogy igen  is létezik magyarországon cigányság (nép,nemzet) ,mert külömben mi  mik vagyunk? :-)

De viszont,mivel cigány vagyok,és cigány közösséggel dolgozom (foglalkozom),nagyon sokszor megbotránkozom a viselkedésükön.

áldil tut o dél

#16   Reni  | 2011 Október 16 11:05:59 like(0) dislike(2)

Kedves Mantai! Én nem ismerlek téged, így távol álljon tőlem, hogy véleményt mondjak rólad. Te ezt megtetted anélkül, hogy ismernél. Cigány vagy? Én is...de látod, itt a baj, amikor egyik cigány a másikat szapulja, ha annak más a véleménye mint neki. Én úgy élem az életem, hogy tudom mi az elveszíteni valakit, akit a legjobban szeretsz a világon, közben segítek ahol tudok, ingyen és a fene sem akar Teréz anyu lenni, mert van gyerekem, akinek enni kell adnom. Így elvállalok olyan munkát is, ami lehet, hogy egy-két cigány testvéremnek derogálna. Nincs férjem, egyedül nevelem a gyermekem. Kérlek! Ne legyél már ilyen álszent! Te minden cigányért kiállsz akkor is, ha neked, vagy a családodnak ártanak? Én büszke vagyok arra, hogy cigány vagyok, arra pedig még büszkébb, hogy ilyen családba születtem! Attól, hogy cigány vagyok, attól még látó emberként járok a környezetemben, látom, hogy baj van és sokszor van baj a saját fajtánkkal is. Kiállok azok mellett, akiket ok nélkül bántanak, csak azért mert cigány. De ha bűnt követ el, ha árt, akkor nem vállalok vele közösséget. Megkritizálod azt a Való Viág-os fiút, de hiszen akkor te ezt nézed! Ember! Turkálok én a Te magánügyeidben?! Hogy jössz Te ehhez? Én tiszteltem az írásaidat, még más riportoknál is megtekintettem. De nem tehetek róla, ha úgy gondolom, hogy teljesen mindegy cigány vagy gázsó az aki nem jó ember! Mi a képmutatás abban amit írtam, ill. amit teszek? Nem értelek, kérlek ne haragudj ezért! Viszont szívesen elbeszélgetnék veled. Biztosan jobban megértenénk egymást, s rájönnénk, hogy ugyanazt a cél szolgáljuk még akkor is, ha olykor más a véleményünk. Űdvözlettel : Reni :)

#15   romungro  | 2011 Október 16 10:50:18 like(0) dislike(0)

Többen írják itt a hozzászólásokban,hogy sok igazság van abba,amit Forgács István leírt.

Forgácstól soha senki nem várta el,hogy bárkire is haragudjon és főleg nem a többségi társadalomra. Írja,hogy nincs hazai cigányság,cigány nép. Ezekkel a sorokkal kezdi írását,egy magát roma szakértőként meghatározó, talán cigány ember. Az,hogy nem a mi szánkból veszi el a kenyeret,nem tudom,hogy kit ért erzsike a mi alatt. mert,ha cigányokat,akkor már eleve nem ért egyett Forgáccsal,mivel szerinte nincsennnek cigányok hazánkban. Felsorol az írásában igen sok negatívumot amit szerinte sokan, a cigány kultura részének tartanak. Én még nem olvastam  cigány embertől olyan nyilatkozatot,ami ezt állította volna.Viszont nem cigány embertől, annál inkább. 

#14   erzsike  | 2011 Október 15 17:12:31 like(1) dislike(1)

Úgy gondolom hogy amíg nem  a mi szánkból veszi ki a kenyeret ,addig hagy keressen ,segítse a jó isten,mert nem  bűnözéssel keres hanem munkával-megy ,csinálja ,pályázik stb!

#13   erzsike  | 2011 Október 15 17:07:21 like(1) dislike(0)

Hát igen ,erős fogalmazás volt,de sajnos nagyon sok igazság van abban amit az István mondott.

Nem lázadni kell a sorsunk ellen hanem összefogni és próbálni megoldást találni,úgy hogy mindkét társadalmi csoport úgy érezze hogy "nem egy újabb támadás indúl feléjük"

#12   Mantai  | 2011 Október 14 20:15:24 like(1) dislike(0)

Kedves Reni! Legyél büszke arra, hogy taníthatod azokat a gyerekeket, akiket kitaszítottak a szüleik. Teréz anya nagyon hiányzik ebből az országból Tudod megy most is Való Világ. Komolyan az írásaid erősen hajaz a személyiséged a kubai gyerek jellemvonásaira. Bölcsesség és a képmutatás, nem jár egy hajóba. (Persze nem csodálkoznék ha Magyar férjed lenne. Magánügyed )

#11   Reni  | 2011 Október 14 18:26:01 like(0) dislike(2)

Ha minden cigány testvérünknek felajánlanád a munkát, nem biztos, hogy akkor is dolgozna. Példa: az önkormányzattal karöltve kerestünk olyan vállalkozókat, akik foglalkoztatnának roma férfiakat. Három vállalkozó jött el, a cigány férfiak többsége sajnos nem volt hajlandó megjelenni, akik pedig ott voltak, nem voltak hajlandóak minimálbérért felkelni hajnali ötkor! Akkor kérdem én, hogy miért kell megsértődni, ha azt mondjuk, nem vagyunk hajlandóak beleegyezni abba, hogy egy kalap alá vegyenek azokkal a cigányokkal, akik szégyent hoznak a nevünkre? Képzeljétek el, hogy engem még sosem zaklatott gázsó ember, de kellett már rendőri segítséget kérnem a saját fajtám miatt, mert nem volt hajlandó megérteni, hogy nem tudok neki cigarettát adni, hiszen nem dohányzom! Higgyétek el, hogy nap mint nap ér csalódás a cigányok miatt és azon dolgozom, ha kell ingyen is, hogy a gyerekeknek pozitív példát mutassak az iskolában, a szülőnek pedig elmondjam, s ha kell felszólítsam, minden eszközt bevetve, hogy kötelességtudóan, felelősségteljesen nevelje a gyermekét! Nem, telik el úgy hét, hogy ne kellene orvoshoz vinnem gyereket a szülők helyett, nem telik el úgy nap, hogy ne kellene a családsegítőkhöz mennem, mert zaklatja, bántalmazza gyermekét a szülő! Ne verjük már a mellünnket akkor is, ha nyakig ér a szar! Elég már az önérzetességből! Vezetni és tanítani kell a cigányokat, szabályozni, különben elveszünk! Olyan vezetőkre van szükség, akik megértetik a cigányokkal, hogy nekik is változni kell, s emiatt nem kell, hogy elveszítség a cigány identitásukat!  Szélmalomharc, higgyétek el! De a jövő a gyermekekben van, nem szabad elveszni hagynunk őket!

#10   Mantai  | 2011 Október 14 17:55:12 like(2) dislike(0)

Kedves Cigányország!

Légyszives mond meg az összes gázsonak, hogy legyen szíves minden cigány kezébe adjon munkát. Mégegyszer mondom MINDEN CIGÁNYNAK ha ezek után nem dolgoznak, írj levelet a Vona Gábornak, tedd őt miniszterelnökké, legyél a cigányügyi államtitkára, majd vedd el az összes segélyét, családipótlékát minden olyan családnak ahol nem dolgoznak a családfők. Ha ez megvan, garantálom Te leszel a legigazságosabb cigányország!!!!!

#9   ciganyorszag  | 2011 Október 14 13:37:19 like(0) dislike(2)

kedves Romungro!

Te mit tettél le az asztalra? Hány cigánynak adtál munkát, vagy segítettél hozzá munkához? Van állásod, vagy csak te is az állam pénzét lopod? Először magadban készítsél számvetést, utána lehet ostorozni mást!

Ma reggel a buszon egy cigány család beszélgetett cigányul békésen, kellemesen. Amikor üres hely lett memmelltük, azonnal leültem hozzájuk. Jó volt látni, hogy olyancsalád, akiket a környezet nem vesz észre, nem szól meg, mégis fontos saját maguknak is a cigányságuk. Na! Én ilyen cigányokat szeretnék látni, nem naplopó, drogos fiatalokat, akik az utcán kiabálnak.....

A cigányságot mindenkinek, saját magában kell megélnie. Nem másoknak kell bebizonyítania, mitől is az, aki. Van aki attól cigány, hogy beszéli a nyelvet, van aki attól, hogy olyan közösségben él, de sajnos ma attól néznek mást cigánynak, ha gyerekfejjel szül, vagy ha még tanulni sem hajlandó.... Én ez utóbbiakkal nem kívánok sorsközösséget vállalni.

#8   ciganyorszag  | 2011 Október 14 13:29:55 like(0) dislike(1)

Szerintem a cikk írója boldog, nincsen baj az identitásával. Egyszerűen szerintem elege van abból, hogy sorsközösséget vállaljon gyermekanyákkal, és bűnözökkel.

Mert nekem elegem van ebből. Hogy egy szinten akarnak kezelni olyan emberekkel, akiket én magam is elítélek. Dolgozom a romákért, és magamért.

És hogy a romákból él meg? Én meg erre azt kérdezem: A cigányoktól veszi el a kenyeret? Lop, csal, rabol?

Nem. Projekteket dolgoz ki, tervez, szervez, kjapcsolatokat épít, utazik. Csinálja más is utána, ha tudja.......

 

#7   Mantai  | 2011 Október 13 09:34:28 like(3) dislike(0)

Szerintem nem arról van szó, hogy Forgács Pisti ne lenne jó ember. Arról van szó, hogy ez az írása, vagy nyilatkozata, átcsapott a jobbik bázisába. M. Gandhi üzenete " Előbb magadban kell létrehoznod a változást, amit a közösségtől követelsz " Ez vonatkozik a Forgács Pistire is, de a tökéletes gázsókra is.

#6   romungro  | 2011 Október 12 19:27:14 like(2) dislike(1)

Az a baj ezzel az írással hogy, olyan ember írta,aki azoknak a cigányoknak köszönhet mindent, akiktől most elhatárolódik. Ha nem lennének és nem lettek volna olyan helyzetben lévő cigányok mimt akiket itt fel emleget,akkor neki nem lett volna alkalma igen sok pénz megkeresésére. Ennek a Forgácsnak mindegy volt,hogy baloldal vagy jobb oldali kormány van éppen.ő mindíg a cigányok ügyén kereste degeszre magát. Egy valamire való ember,nem szarik abba a tányérba amelyikből eszik. Azt mondja nincs hazai cigányság, nincs cigány nép.

Ő mint roma szakértő,akor minek a szakértője,ha nincsennek cigányok? Persze vannak benne igzságok is,de a legjobb hazugság midíg az,aminek vannak igaz elemei is. Forgács nem akar cigány lenni. Lelke rajta. De a hoz gyomor kell,hogy valaki így lealáza azt a társadalmi csoportot,aminek ő csak haszonélvezője volt.  Én még egyetlen cigány embertől sem hallottam,hogy minden bajának az egyedüli okozójai a gádzsók lennének. Én még azt sem hallottam egyetlen cigány embertől sem,hogy 13 éves korban gyermeket szülni,az a cigány kultúra szerves része lenne ma a 21.századba. Egyébbként én ismerek nem cigány lányt, aki szintés 13 éves korban szült. Szegény Forgács istván olyan nem akar lenni ami,és olyan akar lenni ami sohasem lehet. Én sajnálom őt,mert sohasem lehet boldog, az aki nem akarja, vagy meri felválalni a gyökereit. Ő nem egy józan elfogulatlan vezető, szakértő,ha nem inkább egy gátlástalan karirista aki attó várja karirje megvalósulását,hogy ha ő is belerúg a  gyengékbe. 

 

#5   Reni  | 2011 Október 12 10:23:19 like(1) dislike(1)

Én cigány ember vagyok...bevallottam :) Ezt az írást teljesen magaménak érzem! Attól, hogy valaki megmondja a cigányoknak mik a hibáik, attól ő még nem tagadja meg a saját identitását! Sőt! Én hiszek abban, hogy ilyen józan, nem elfogult vezetőkre lenne szükségünk, mert a mostaniak többsége többet árt a roma társadalomnak, mint használ! Első körben mindenki nézzen körül a környezetében, ott ahol él! Mit láttok? Csak dolgos, okos, gyermekét felelősségteljesen nevelő, tisztességesen élő cigányokat? Persze, vannak ilyenek is...de milyen kevesen!!! Nekünk cigány embereknek kutya kötelességünk belátni, hogy a baj nagy részének mi is okozói vagyunk! Nekünk cigány embereknek először a környezetünkben kell rendet raknunk!

Ez az én véleményem...:)

#4   orsós  | 2011 Október 11 23:09:20 like(0) dislike(0)

Nagyon erősen fogalmazol István...

#3   rromano  | 2011 Október 10 17:25:34 like(1) dislike(0)

És Forgács István "romaügyi szakember" remekül megél azokból, akiket épp az imént tagad/ott meg. 

#2   Mantai  | 2011 Október 10 14:20:27 like(1) dislike(0)

Forgács István írásával abban az értelemben egyet tudok érteni, hogy valóban fel kell építeni valamit egyenként, illetve közösen. Legyen így, legyen ez a közeljövő. Egyéb íránt sajnos nem tudok egyet érteni azzal, hogy úgy közelítsük meg a társadalmat mint egy majdnem tökéletes szerkezetet, amelynek az a hibája, hogy vannak benne romák. Úgy gondolom, hogy rengeteg lehetősége lett volna az előző kormányoknak és a jelenlegi kormánynak is arra, hogy egyértelmű világosan kimondott valódi fejlődést segítse elő a roma közösségekben. Kérdés, hogy vajon pl. Forgács István mennyit tudott tenni az előző években és most, hogy jobb legyen a közösségnek. Vajon az általa felemelt többségi társadalomnak miért a képzetlen Teleki Lászlók, Farkas Flórik, Hegedűs István, Várnai Marcik, (akik hirtelen és gyorsan tudtak akár diplomát is mutatni) kellenek? Miért nem Forgács Istvánok?#1   Mantai  | 2011 Október 10 14:17:34 like(0) dislike(0)

Forgács István írásával abban az értelemben egyet tudok érteni, hogy valóban fel kell építeni valamit egyenként, illetve közösen. Legyen így, legyen ez a közeljövő. Egyéb íránt sajnos nem tudok egyet érteni azzal, hogy úgy közelítsük meg a társadalmat mint egy majdnem tökéletes szerkezetet, amelynek az a hibája, hogy vannak benne romák. Úgy gondolom, hogy rengeteg lehetősége lett volna az előző kormányoknak és a jelenlegi kormánynak is arra, hogy egyértelmű világosan kimondott valódi fejlődést segítse elő a roma közösségekben. Kérdés, hogy vajon pl. Forgács István mennyit tudott tenni az előző években és most, hogy jobb legyen a közösségnek. Vajon az általa felemelt többségi társadalomnak nem a képzetlen Teleki Lászlók, Farkas Flórik, Hegedűs István, Várnai Marcik, (akik hirtelen és gyorsan tudtak akár diplomát is mutatni) kellenek? Miért nem Forgács Istvánok?


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Március   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kedden kísérik utolsó útjára Szentandrássy István festőművészt

  • Setét Jenő: Mi a többséget védjük saját magától

  • Perújítást akar a romagyilkosságok ügyében elítélt egyik elkövető

  • Elbúcsúztatták Szentandrássy István festőművészt

  • Gyurcsányék szerepét vizsgáltatná a romagyilkosCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt