2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem kérnek a roma kérdezőbiztosokból
2011. 10. 05. 00:00

Több Szováta környéki, RMDSZ-es elöljárók által vezetett önkormányzat utasította vissza a roma nemzetiségű kérdezőbiztosok jelentkezését – jelentette ki Hajnal Florin Maros megyei tanácsos.

Hozzátette: az érintett romák mindegyike teljesítette a jelentkezési feltételeket. „A polgármesteri hivatalok nem tájékoztattak arról, hogy miért utasították vissza a roma nemzetiségű jelentkezőket.

 

Mi azt javasoltuk az önkormányzatoknak, hogy a roma közösségekben roma kérdezőbiztosok végezzék a munkát, hiszen a közös nyelvnek köszönhetően pontosabb információk születhetnek. A 2002-es hivatalos adatok szerint például 40 ezer roma nemzetiségű személy él itt, míg valójában legalább 100 ezer főről beszélhetünk” – mutatott rá a tanácsos.

 

Hangsúlyozta: a népességi számadatokhoz képest kevés roma kérdezőbiztos van a megyében. A prefektúra szerint 300 személyre körülbelül egy kérdezőbiztos kellene, hogy jusson, számos hivatal azonban nem értett egyet az elképzeléssel. Ioan Matei, a megyei statisztikai hivatal igazgatója elmondta: megbeszélést folytatott az önkormányzatok képviselőivel, akik szerint az érintett romák visszaléptek, és nem a hivatal utasította el őket.

 

Marius Paºcan megyei prefektus ugyanakkor úgy vélekedett, a polgármesteri hivataloknak bizonyára nyomós okuk volt a döntés meghozatalára.