HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Brüsszel már nem emel szót a romákért?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Október 05    Forrás: Pócs Balázs | Népszabadság


Ez a cikk archív

Franciaország továbbra is szisztematikusan kiutasítja a romákat, és ezzel több ponton is megsérti az uniós jogszabályokat, fittyet hányva az Európai Bizottságnak tett ígéretére –figyelmeztet most közzétett jelentésében a Human Rights Watch emberi jogi szervezet. A brüsszeli bizottság azonban sokat vesztett a harci kedvéből, és ezúttal a „nem a mi dolgunk” érveléssel próbálkozik.

Hirdetmény

– Nagyon reméljük, hogy az Európai Bizottság újra megvizsgálja a franciaországi helyzetet, és végre komolyan veszi a szerepét – mondta lapunknak Judith Sunderland, a Human Rights Watch elemzője, a tanulmány szerzője. Az emberi jogokért küzdő független szervezet egyáltalán nem ért egyet az EU megállapításával, miszerint a módosított, ez év júniusában hatályba lépett francia törvény immár tiszteletben tartja a vonatkozó uniós irányelvet: a jelentés ezt tételesen cáfolja. Ami a számokat illeti, a francia hatóságok csak az idei első negyedévben 4714 romániai és bulgáriai romát tessékeltek ki, szemben a tavalyi összesen 9500-zal.

 

Ám Brüsszelben megváltozott a hangnem. Az alapjogokért felelős EU-biztos, Viviane Reding tavaly valósággal nekiment Franciaországnak, amely szerinte csupán azért utasítja ki egy másik tagállam polgárait, mert egy etnikai kisebbséghez tartoznak.

 

– Azt hittem, Európának a második világháború után nem kell újra ilyen helyzetet megélnie – tett nagy vihart kavaró kijelentést.

 

Ezzel szemben Reding szóvivője, Matthew Newman a Népszabadságnak most arról beszélt, hogy a francia kormány (a brüsszeli bizottság kérésére) megváltoztatta a törvénykezést, és az új verzióban „már benne vannak a megfelelő eljárási garanciák”. A Human Rights Watch jelentésére érdemben nem is volt hajlandó reagálni, mondván, hogy az abban felsorolt esetek még a franciaországi törvénymódosítás előtt történtek. – Különben is, a bizottság egyedi eseteket nem vizsgál, csak szisztematikus eseményeket: Viviane Reding is ezért szólalt meg tavaly – tette hozzá Newman.

 

Csakhogy az emberjogi szervezet nagyon is rendszeres kiutasításokról számol be, ráadásul a személyek szabad mozgásáról szóló EU-irányelv megsértésével. A francia szabályozás szerint például akkor is hazaküldhető valaki, ha feltételezik, hogy az ország szociális támogatási rendszeréből akar hasznot húzni – az uniós joganyag értelmében viszont bizonyítani kell, hogy igénybe is vette ezeket a támogatásokat. Ugyanígy (a romákkal szembeni) visszaélésekre ad lehetőséget, hogy a francia törvény a kiutasításhoz elegendő oknak tekinti, ha valakit bizonyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak. Az EU-irányelv sokkal szigorúbb és konkrétabb feltételekhez köti az efféle kiutasításokat, amelyekről nem lehet csak a megelőzés céljából határozni.

 

Sőt azzal, hogy a hatóságok láthatóan a kelet-európai romákat veszik célba, Franciaország megsérti az EU Alapjogi Chartáját is – említ újabb problémát a Human Rights Watch. A charta határozottan tiltja, hogy korlátozzák egy bizonyos etnikai csoport jogát a szabad mozgáshoz.

 

– Mindkét fél elég megrázó tapasztalatokat szerzett tavaly ősszel. Az Európai Bizottság rendkívül élesen bírálta Párizst, és a francia kormány is erőszakosan reagált. A sok feszültség után a bizottság visszahátrált, és ma már szeretné elkerülni a vitákat – magyarázta Judith Sunderland, miért igyekeznek Brüsszelben elbagatellizálni az ügyet. Ezt ugyanakkor hatalmas csalódásnak nevezte, hiszen az emberi jogokért kiállni mégis csak az Európai Bizottság dolga lenne.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   salamon  | 2011 Október 06 17:14:30 like(0) dislike(0)

Az alapjogokért felelős EU-biztos, Viviane Reding aki,  idézem: "Azt hittem, Európának a második világháború után nem kell újra ilyen helyzetet megélnie" kijelentése tényszerű abban az értemben, hogy ha az etnikumra érti, de nem lehet másra érteni mint a cigány nemzetre.  Igen!  Franciaország -  tudjuk nagyon jól a történelem is ez bizonyítja -  egy tökéletes nacionalista nemzet, aki nem tűr meg senkit maga körül.  Ami van, az csak álca.  Az Unió Bizottsága gyenge és erőtlen. És magára az egész Unióra ezt lehet mondani, figyelmeb véve azt, hogy  "aki többet fizet be a közös kasszába az diktál". 

A cigány kérdéssel kapcsolatban - a fentiek figyelembe vételével - hosszú ideig érdemi előrelépés nem fog  történni, épp a politikai akarat hiánya miatt. Az elfogadott (Magyarország 2011. május-június)  "Európai Roma Integrációs Stratégia" nem kötelező érvényű a tagországok számára. Ezért a tagországok "bűntetlenűl" azt csinálhatnak amit akarnak! Ez lesz magyarországi vizsonylatban is.

Demokrácia, egyenenlőség, testvériség, törvényesség, szolidaritás, prulalitás és még sorolhatnám a többit is, csak illúzió, álom, maszlag.

Emberi jogok tiszteletbentartása nem unikum a tagországi politikai elit számára, ez vonatkozik az EU-ra is.

 
vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

  • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt