2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A szabad levegőn a cigánygyilkosságok vádlottjai
2011. 10. 03. 00:00

A Tarnabodon lakó romák azt mondták: hétfőn kora délelőtt több tucatnyi csuklyás, géppisztolyos kommandós, egyenruhás rendőrök és terepjárók, járőrautók jelentek meg, több utcát órákra lezártak.

A RomNetnek Tarnabodon lakó romák azt mondták: hétfőn kora délelőtt több tucatnyi csuklyás, géppisztolyos kommandós, egyenruhás rendőrök és terepjárók, járőrautók jelentek meg, több utcát órákra lezártak. Aztán megtudták, hogy a különleges biztosítással, titokban, a három ével ezelőtti támadás és a cigányok elleni gyilkosságsorozat vádlottjait vitték a faluba.

 

A tarnabodi helyszíni tárgyalást azért tartották, hogy meghallgassák tanúként az egyik megtámadott idős asszonyt, mert önállóan nem lenne képes megjelenni a bíróság előtt. A tárgyalás a Pest Megyei Bíróságon zajló büntetőper bizonyítási eljárásának része volt – mondták a RomNetnek a vádlottak védőügyvédei.

 

A különleges biztosítással megtartott tárgyalás után a vádlottakat visszavitték a börtönbe. A szabad levegőt még egy jó darabig nem élvezhetik, ugyanis az ellenük folyó büntetőperben legkorábban egy év múlva születhet elsőfokú ítélet, addig pedig előzetes letartóztatásban lesznek. 

 

A vádirat szerint a cigányvadászok vezetője, Kiss Árpád elsőrendű vádlott a Fejér megyei településre a Hír Tv Célpont című műsorának riportjában figyeltek fel, amely arról szólt, hogy egy uniós támogatásból épül házsort a cigányok lelaktak. Elment a településre és személyes felderítést végzett, hogyan lehetne megtámadni a kiszemelt utcát. A szeptember 29-én végrehajtott tarnabodi akció azért sikerült félre, mert a sötétben a korábban kiszemelt házakat az aljnövényzet miatt nem tudták megközelíteni, így a Tarna-patak hídján áthaladva mindegy-mindegy alapon több házat Molotov-koktélokkal és fegyverekkel támadtak meg.

 

A házban viszont idős, nem cigány emberek éltek. A támadással három helybéli cigánygyereket gyanúsítottak meg a falubeliek és a pletyka alapján kommandósok teperték le őket, és hiába bizonygatták ártatlanságukat, 11 hónapot ültek előzetesben ártatlanul. Sőt mi több, a korábbi piricsei és galgagyörki, hasonló módon végrehajtott támadást is rájuk akarták fogni. A családtagjaikat pedig azzal akarták megvádolni, ők követték el a nagycsécsi kettős gyilkosságot, csak azért hogy mentsék gyermekeiket, és másra kenhessék a már akkor is sorozatjellegűnek tekintett bűncselekményt.

 

A támadást Kiss Árpád és testvére István követte el egykori szkinhed társával, Pető Zsolttal. Az első és a másodrendű vádlott elismerte a támadást, Pető pedig következetesen ezt is tagadja, csakúgy, kint a galgagyörki és a piricsei támadásban való részvételét.

 

A kilenc helyszínen végrehajtott támadás során hat embert, köztük egy ötéves gyermeket gyilkoltak meg, két kisgyermeket és három felnőttet súlyosan megsebesítettek rablásból származó fegyverekkel.