2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tanévnyitó a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégiumban
2011. 09. 28. 00:00

Húsz hallgató kezdheti meg tanulmányait a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat keretében indított Evangélikus Roma Szakkollégium első szemeszterén Nyíregyházán.

Az ország négy városában - Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán - működő szakkollégiumi hálózat célja olyan cigány származású értelmiségi fiatalok nevelése és oktatása, akik szaktudásuk mellett társadalmi érdeklődéssel bírnak, elkötelezettnek érzik magukat saját csoportjuk és a társadalom közötti párbeszéd formálásában. A kezdeményezés a felsőoktatási tanulmányok mellett a tanulmányi előmenetelben is segíti a roma hallgatókat.

 

Fabiny Tamás evangélikus püspök az évnyitóval egybekötött ünnepi szentmisén a cigányokat és a nem cigányokat elválasztó falak leomlásáról beszélt, hangsúlyozva: az emberek Krisztus békéjében kell, hogy egyesüljenek.

 

A püspök a szentmise után tartott ünnepi tanácsülésen felolvasta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárának üdvözlő szavait. Balog Zoltán levelében gratulált az evangélikus szakkollégium létrehozásához, s különösen alkalmasnak nevezte az evangélikusokat mint többnemzetiségű egyházi közösséget az etnikai különbségek hittel való gondozására.

 

"Ha sikerül minden, amit ennek a nemes kezdeményezésnek a céljaként megfogalmaztak, akkor Önök néhány év múlva nemcsak egy értékes diplomával lesznek gazdagabbak, hanem megerősödhetnek abban a meggyőződésükben is, hogy érdemes cigány és nem cigány magyarok együttéléséért küzdeni, mert vannak szövetségeseink. Evangélikusok, katolikusok, reformátusok, jóakaratú emberek, akik ezért segítik ma és holnap Önöket" - írta levelében Balog Zoltán.

 

A tanévnyitón beiktatták hivatalába Molnár Erzsébetet, a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium igazgatóját, aki az MTI-nek nyilatkozva elmondta: húsz, egyetemi és főiskolai képzésben részesülő hallgató kezdheti el a szakkollégiumi tanulmányait, ők külön a számukra indított programokon és háromféle modulképzésben vesznek majd részt. A diákok a romológiai és magyar népismereti tárgyak mellett idegen nyelveket sajátíthatnak el és informatikai ismereteket szerezhetnek, az úgynevezett spirituális modul elsősorban az európai kultúra megismeréséhez szükséges, keresztény értékrendű vallási ismereteket tartalmaz.

 

A képzéseknek a Nyíregyházi Főiskola campusa ad otthont. A húsz felvett hallgató a képzésért kollégiumi díjat fizet, de lehetőségük van tanulmányi és szociális ösztöndíj megpályázására is. A fenntartók ugyanakkor azt szeretnék, hogy egyetlen tehetséges hallgatónak se kelljen anyagi okok miatt elhagynia a kollégiumot és a felsőoktatást.