HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A tatárszentgyörgyi sérülteket ellátó egészségügyi dolgozókat hallgatják meg

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2011 Szeptember 28    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A két és fél évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi támadás sérültjeit annak idején ellátó egészségügyi dolgozókat hallgatják meg szerdán a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozat büntetőügyének tárgyalásán, a bizonyítási eljárás keretében a Pest Megyei Bíróságon.

Hirdetmény

A Pest megyei település cigánysorának utolsó házát 2009. február 23-ra virradóra Molotov-koktélokkal felgyújtották, majd a vádirat szerint a másodrendű vádlott, Kiss István négy célzott lövést adott le a tűz elől menekülő 27 éves férfira és két kisgyerekére. Az apa és ötéves kisfia azonnal meghalt, hatéves kislány súlyosan megsérült. A vád szerint a Molotov-koktélokat Pető Zsolt harmadrendű vádlott dobta be a padlásajtón, illetve a nappali ablakán, Kiss Árpád elsőrendű vádlott távolabbról, egy golyós puskával a fák takarásából fedezte őket.

 

A bíróság szerdán először a támadás sérültjeit ellátó mentőápolót kérdezte ki az eset körülményeiről. A férfi azt mondta: már indulásakor értesítette a rendőrséget, mert a környéken többször érte inzultus a mentőket. A tárgyaláson azt állította, először abba a házba ment be, ahova a sérült édesapát vitték, ám később ismertették korábbi vallomását, amelyben az szerepelt, hogy előbb abba a házba ment, ahol a kisfiú feküdt. Erről azt mondta: össze-vissza rángatták. A gyerek állapotáról szólva közölte: nem tapasztalt nála életjelenségeket, a testén ujjbegynyi sérüléseket látott.

 

A bíró nem értette, a mentőápoló hogy nem vette észre, hogy a gyereket fejbe lőtték. Miszori László bíró döbbenetesnek és kétségbeejtőnek nevezte a hatóságok munkáját, utalva egyúttal a tűzoltók keddi meghallgatására is. A tanú arra a kérdésre, hogy miért nem kezdte meg a gyerek újraélesztését, azt válaszolta: elrángatták a helyszínről.

 

A nagyszülők házában mobiltelefonokkal világítottak, mert nem volt fény, de a mentőápoló megvizsgálta a sérült férfit és közlése szerint nála sem tapasztalt életjelenségeket. Közben a kollégái is megérkeztek és elkezdték az újraélesztést. A mentőápoló mindkét újraélesztésben segédkezett, de zavarosak a vallomások arról, kit láttak el először.

 

A tanú arról is beszélt, hogy a helyszínen lévők agresszív magatartást tanúsítottak, egyik helyről a másikra rángatták, hangoskodtak, kiabáltak. A mentőápoló elmondása szerint kollégája és közte olyan beszélgetés is elhangzott, amelynek során megállapították, hogy a gyerek meghalt, de ha nem kezdenék meg az újraélesztést, meglincselnék őket. A rokonok végül lecsendesedtek, sőt - mondta a tanú - ő egyenesen furcsállta a nyugodt magatartásukat, miután kiderült, hogy a két ember meghalt.

 

Közölte: a helyszínen nem állapították meg, hogy mi okozhatta a sérüléseket. A halál okaként "füstmérgezés?" szerepelt a jelentésben. Mint hozzátette, a mentőautóban megkérdezte a halott kisfiú édesanyját, mi történhetett, ő azt válaszolta: a gyerekek összeszedhettek valami lőszert a lőtéren és bedobhatták a tűzbe. A tanú azt mondta, utóbb tudta meg, hogy sörétek okozták a sérülést. Korábbi vallomásában kitért arra: többen robbanásokról, cserépkályháról, gázpalackról származó törmelékdarabokról számoltak be, illetve arról, hogy az áldozatok kirepültek az ablakon.

 

A tanú azt is elmondta, hogy valaki megfenyegette. "Meghalsz, ha meghal" - vallomása szerint ezt mondták neki a férfi áldozat házában. Arról is beszámolt, hogy először eltitkolták előle, hogy két másik gyerek is van, csak később derült ki, hogy az egyik meg is megsérült, őt is kórházba szállították.

 

A mentőápolót szembesítették az áldozatok rokonaival. A támadásban meghalt férfi anyja szerint a mentő azt mondta neki, hogy a fia még él, megmenthető, szállítható. A mentőápoló azt mondta: nem emlékszik arra, hogy ilyet mondott volna, de ha mégis, az azért lehetett, mert fenyegetve érezte magát.

 

A mentőápolót a felnőtt áldozat apjával is szembesítették, aminek az lett a vége, hogy az apát 30 ezer forint rendbírsággal sújtotta a bíró a tárgyalás megzavarása és tiszteletlen viselkedés miatt. A férfi ugyanis azt mondta: a mentőápoló miatt halt meg a fia, ő nyomta agyon. A bírságot úgy kommentálta: nekik már úgyis mindegy.

 

A tárgyalás a bűneset helyszínére annak idején kiérkező mentőtiszt meghallgatásával folytatódik.

 

A hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és - a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő - Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt