HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megalakult a Roma Koordinációs Tanács

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Szeptember 26    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Megtartotta alakuló ülését hétfőn a Parlamentben a Roma Koordinációs Tanács (ROK-T), a testület célja, hogy minél több szereplőt vonjanak be a roma stratégia elkészítésébe, megismertetésébe és végrehajtásába.

Hirdetmény

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az ülés után újságírók előtt elmondta: a tanácsnak 27 tagja van, többségét a romaszervezetek adják. Az volt a cél, hogy minden olyan szereplőt meghívjanak, akiknek romaügyben mondanivalójuk lehet, így a tanács tagjai között vannak az MTA, az egyházak, a munkaadók és munkavállalók képviselői, a romaönkormányzatok, civil szervezetek, az ombudsman, a települési önkormányzatok, a KSH, az Egyenlő Bánásmód Hatóság és az Országgyűlés szakbizottságának delegáltjai.

Kiemelte: a romaügy Magyarországon ma azon múlik, hogy sikerül-e meggyőzni minél több embert és közösséget, hogy nekik is elemi érdekük a stratégia megalkotása. Nemcsak a romáknak, hanem a többségi társadalomnak is érdeke egy ilyen stratégia megalkotása, e nélkül Magyarországon néhány évtized múlva élhetetlenné válik az élet. Ezt szeretnénk megelőzni - mutatott rá, hozzátéve: a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási és Roma Stratégiát év végéig benyújtják Brüsszelnek is.

 

A stratégia megvitatása az első komoly feladata ennek testületnek - hangsúlyozta Balog Zoltán, aki elmondta, hogy mintegy kéthónapos társadalmi vitára indul a javaslat.

 

A célok között említette 100 ezer roma bevonását a munka világába, tízezerrel több érettségi, ötezerrel több roma egyetemi hallgató, és 16 olyan közösségi központ, amely a felzárkózást segíti. Emellett kétezer roma nőt szeretnének szociális asszisztenssé kiképezni, és a kulturális központot, közéleti akadémiát hoznának létre.

 

Hozzátette: a 120 oldalas stratégia és a kapcsolódó intézkedési terv a roma.gov.hu oldalon elérhető.


Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a tanács megalakulását reménykeltőnek és üzenetértékűnek nevezte a magyarországi cigányság számára. Mint mondta, emlékezete óta ilyen széleskörű társadalmi összefogás romaügyben nem volt, mint most ezen a tanácskozáson.

 

Hozzátette: a résztvevők azontúl, hogy javaslatokat fogalmaztak meg konkrét feladatokat is vállaltak. Rámutatott: annak a keret-megállapodásnak a sikeres megvalósítását célozták meg, amelyet május 20-án írt alá Orbán Viktor miniszterelnökkel. Kitért arra az önkormányzati szövetségtől érkezett javaslatra, hogy a keret-megállapodásról és a tanács létrejöttéről a településeket és önkormányzatokat is tájékoztassák.

 

Jelezte még: a keret-megállapodás eredményeit decemberben összegzik a tárcaközi bizottságban.

 

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a roma szakkollégiumokkal kapcsolatban azt mondta, remélik, hogy a felsőoktatás mellett a középfokú oktatásra és szakoktatásra is kiterjedhet ez a tevékenység.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 6 hozzászólás érkezett.

#6   rromano  | 2011 Szeptember 28 20:08:47 like(0) dislike(0)

Fenn van a romagov.kormany.hu-n a stratégia, meg egy érdekes megjegyzés, hogy a feltüntetett forrásokat ne adjuk össze, mert más pénzek is itt vannak feltüntetve. Ha nem a romákra akarják fordítani, miért itt jelenítik meg? Érti valaki? Vagy én értem rosszul?

Ja, és Farkas Flóri is háborúzik, mint a főnöke. Egyem a szívét, milyen kis eredeti.

#5   salamon  | 2011 Szeptember 28 08:22:41 like(0) dislike(0)

Érdekes a bejentés. De még furcsább a Tanács összetétele. A 120 oldalas romastratégiára Én is kiváncsi vagyok, el szeretném olvasni. De nem találom. Ez is olyan mint az "új Alkotmány", azt se találod meg egyenlőre, talán jövőre.   

#4   nissanmicra  | 2011 Szeptember 27 15:44:36 like(0) dislike(0)

PERSZE JÓ LENNE TUDNI REMÉLEM NEM 25 BÓLOGATÓ JANOS FOG OTT ÜLNI,                        REMÉLEM CSELEKEDNI FOGNAK. DE KI VÁLOGATTA ÖSSZE EZEKET A TAGOKAT. SAJNOS KONZERVATIV PÁRTRA SZAVAZTAK AZ EMBEREK DE HELYETTE BE KELL LÁTNI EGY FASISZTA HORDÁT KAPTAK. MÁR A SZAVZÁS IS OLYAN MINT A KINDER TOJÁS.

#3   daniimre  | 2011 Szeptember 27 07:02:26 like(0) dislike(0)

Igen A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról tájékoztatott, a 120 oldalas romastratégiát a www.romagov.kormany.hu oldalon találják meg de sajnos nincs ott.

#2   rromano  | 2011 Szeptember 26 20:19:10 like(0) dislike(0)

A roma.gov.hu nem elérhető el, vagy nem is létezik, a romagov.kormany.hu-n pedig egy árva hang sincs a romastratégiáról, csak a tanács megalakulásáról. Így kell ezt, na, cigányok, vitatkozzunk arról, amit el sem olvashatunk! Az OCÖ honlapot meg éppen fejlesztik.....

#1   rromano  | 2011 Szeptember 26 19:59:41 like(0) dislike(0)

Senki ne gondolja, hogy ez eredményesebb lesz, mint az előzők, amik középtávú intézkedés- csomag a romák integrálásáért néven futottak, és az első Orbán-kormánynak is volt ilyenje. Semmit nem valósítottak meg belőle. Huszonhét ember hogy tudna már eredményesen dolgozni. Mire egy szó jelentésében megegyeznek, az félévig tart. Ehhez az egészhez a cigányoknak van a legkevesebb köze. Árulkodó az a mondat, hogy külön javasolni kellett, hogy a keretmegállapodást és a tanács létrejöttét tudassák az önkormányzatokkal. Szóljatok Flórinak, hogy a cigány önkormányzatokról ne feledkezzen már meg!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt