2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ján Slota önálló cigány állam létrehozását sürgette
2011. 09. 17. 00:00

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szélsőséges kijelentéseiről ismert vezetője, Ján Slota felvetette, hogy a romák hozzanak létre saját államot – írta pénteken a Sme című szlovák napilap.

Slota erről szóló szavai a párt honlapján jelentek meg kivonatolva; a teljes szöveg publikálása októberben várható. Az SNS jelenleg ellenzékben van, de 2006 és 2010 között Robert Fico, a Smer elnöke, volt kormányfő koalíciós kabinetjének tagja volt. „Eszményi lenne, ha egy független államot hoznának létre, ahol az etnikai csoport (a romák) együtt lenne, mert csak ők értik meg egymást. Ahol nomád életmódot folytatnak, a világon sehol sem integrálódtak az adott államalkotó népekkel” – idézi a lap Slotát. A kivonatból nem derül ki, hogy hová képzeli el a politikus ezt az államot.

Megkérdezett jogászok szerint a pártelnök kijelentése nem törvénysértő. A romák viszont attól tartanak, hogy szavai tovább rontanak a helyzetükön, amely már amúgy is feszült az észak-csehországi cigányellenes tüntetések miatt. „Slota azokat bujtogatja, akik még arról álmodoznak, hogy a romákat át kell telepíteni. Ez az útja annak, hogy hasonló események történjenek néhány hónapon belül Szlovákiában is, mint Észak-Csehországban” – mondta a lapnak Denisa Havrlova roma aktivista.

Észak-Csehországban cigányok bűncselekményei miatt a többségi lakosság békés tüntetéseket szervezett a bűnözés térnyerése ellen, de ezek fokozatosan romaellenes erőszakos tüntetésekké váltak, amelyeket a szélsőjobboldal a saját befolyása növelésére használ ki – emlékeztetett a cseh hírügynökség jelentésében.



(MTI)