2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"A gyűlölet elviselhetetlen"
2011. 09. 17. 00:00

A gyöngyöspatai romákról és a közmunka-programról közölt riportot szombati számában az osztrák Der Standard.

A magyarországi romák egyre inkább szorongatott helyzetbe kerülnek: a munkanélküliség és szociális elhanyagoltság mellett egyre többször kerülnek erőszakos összeütközésekbe a helyi lakossággal, vagy azokkal, akik elhivatottnak érzik magukat arra, hogy őket képviseljék - fogalmazott a romák és nem romák közötti konfliktusokra visszatekintve a liberális napilap munkatársa, Petra Stuiber. A csak a nyomtatott lapban olvasható cikk szerint a faluban azt mondják, a gond nem a régóta helyben lakó, hanem az újonnan betelepült romákkal van.

 

A tudósító felkereste a helyi közmunkaprogramban részt vevő romákat, akik vadrózsabozótot irtanak a falu határában. A munkások egyike azt mondta a tudósítónak, "rendben van" ez a munka, de az, hogy csak négy hónapig tart, kevésbé. A polgármester úgy vélekedik, ígéretes a gyöngyöspatai közmunka, a romák azonban be nem váltott ígéretekről beszélnek. Alig valaki hiszi közülük, hogy az ígért erdészeti szakmunkás képzés megvalósul - írta a Der Standard.

 

A Németországban élő magyar íróval, Dalos Györggyel közölt a magyar belpolitikai helyzettel foglalkozó interjút szombati számában a Die Welt. A német konzervatív napilap "A gyűlölet elviselhetetlen" című interjúból azt emelte ki, hogy Dalos szerint a magyar társadalom mélyen megosztott. Az író a legfontosabbnak a kölcsönös szidalmazások beszüntetését és - mint a lap fogalmazott - az ország megmentését nevezte.

 

Dalos György a gazdasági helyzetről úgy vélekedett a Die Weltnek, hogy az nem olyan "reménytelen", mint amilyennek tűnik, a kultúrpolitikával kapcsolatban pedig úgy vélte, hogy "túl sok a beavatkozás és túl kevés a támogatás".

 

A Die Welt kérdésre válaszolva az író cáfolta, hogy a Fidesz "rasszista" vagy "antiszemita" lenne. Ugyanakkor Dalos azt hangoztatta, hogy meghatározó időpontokban nem határolódott el kellően a rasszista erőktől és nyilatkozatoktól.

 

http://www.welt.de/print/die_welt/kultur/article13610054/Der-Hass-ist-unertraeglich.html