2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A rendőrséggel való összecsapásba torkollott egy cigányellenes tüntetés Csehországban
2011. 09. 11. 00:00

A régióban növekvő bűnözés és a romák elleni tüntetést a cseh sajtó által neonácinak minősített Munkáspárt-Társadalmi Igazságosság (DSSS) szervezte.

A régióban növekvő bűnözés és a romák elleni tüntetést a cseh sajtó által neonácinak minősített Munkáspárt-Társadalmi Igazságosság (DSSS) szervezte. 

 

    A nagygyűlés után a tömeg a romák lakta tömbházak felé indult. Útközben a szélsőségesek több kukát is felgyújtottak, s néhány autót megrongáltak.

 

    A kommandósok előbb megpróbálták eltorlaszolni az utcákat, de miután a tömeg üvegekkel, kövekkel rájuk támadt, és áttörte a kordonokat, a rendőrök gumibottal elkezdték feloszlatni a tömeget. A hatóságok két vízágyút, könnygázt és füstbombákat is bevetettek.

 

    A CT24 közszolgálati hírtelevízió jelentése szerint több mint négy órán át tartottak az utcai összecsapások a városban szétszéledt szélsőségesek kisebb-nagyobb csoportja és a rendőség között, s a helyzet csak este 9 óra után nyugodott meg.

 

    A város utcáin továbbra is kommandósok és lovas rendőrök járőröznek. 

 

    "A hatóságok csak az után avatkoztak be, hogy az engedély nélküli felvonulás résztvevői pirotechnikai eszközökkel és kövekkel támadni kezdték a rendőröket. Vízágyút és könnygázt is bevetettünk" - közölte Jarmila Hrubesová, regionális rendőrségi szóvivő. Hozzátette: a rendőrök már a tüntetés előtt elővezettek négy személyt tiltott jelképek viseléséért. Egy fiatalembert azért vettek őrizetbe, mert gázpisztollyal támadt az őt igazoltató rendőrökre.

 

    Az esti órákban Jan Kubice belügyminiszter, valamint Vladislav Husák, az országos rendőrfőkapitány helyettese is a városba érkezett.

 

     A helyi lakosság és a régióba az utóbbi két-három évben nagy számban betelepült romák közötti feszültség ebben a hónapban mérgesedett el, azután, hogy cigány fiatalok csoportjai legalább két esetben késekkel, vasdorongokkal, üvegekkel felszerelkezve helyi fiatalokat bántalmaztak, akik közül néhányan súlyosan megsérültek. 

 

    A hatóságok a támadásokat "rasszista indítékúnak" minősítették, a belügyminisztérium egy hete 50 tagú elit kommandós egységet küldött a rend fenntartására. A rendőrség eddig hét roma támadót vett őrizetbe, s eljárást indított ellenük. A helyzet elmérgesedését mutatja, hogy most már több száz elit kommandós van a térségben, s mindennaposak a tüntetések.   

 

    Az észak-csehországi Varnsdorf környékén már hosszabb ideje konfliktusok vannak a helyi lakosság és a betelepülő romák között. Májusban a régió 18 településének polgármestere levélben fordult Petr Necas kormányfőhöz, hogy az állami szervek orvosolják a helyzetet. A polgármesterek helyi polgárőrséget is létre akartak hozni, de azt a hatályos cseh törvények nem engedélyezik.

 

    Észak-Csehországban egyre súlyosabb problémát jelent a nagyszámú, rossz körülmények között élő, többségében munkanélküli roma lakosság. A helyi megfigyelők és a prágai sajtó szerint is nagy a valószínűsége annak, hogy a régióba romák szervezett betelepítése folyik. Az ingatlanügynökségek ugyanis főleg Közép-Csehországban olcsón megvásárolják a romák házait, amelyeket felújítva jó pénzért később értékesítenek. A romákat eközben olcsó, alacsony komfortú lakásokba költöztetik a határ menti régiókba. Az ottani városokban így romagettók alakulnak ki. A mintegy 11 ezer lakosú Rumburkba tavaly például több mint 1200 roma települt be, míg legalább ugyanennyi már az idei első félévben. 

 

    Csehországban a 2001-es népszámláláskor csak alig 11 ezer ember vallotta magát roma nemzetiségűnek, nem hivatalos kimutatások szerint azonban a csehországi romák száma meghaladja a 250 ezret. Sok helyen majdnem száz százalékos a roma munkanélküliség, és a családok egyetlen hivatalos jövedelmét a szociális támogatások jelentik.