2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

WikiLeaks: Zöldfülű magyar rendőrök nehezítették a romagyilkosságok felderítését
2011. 09. 09. 00:00

Az amerikaiak az elejétől követték a cigányok elleni támadásokat, és az egyik távirat kiemeli, hogy a többségi társadalom közönyösen viszonyul a támadásokhoz.

Az FBI két munkatársának a segítsége kellett ahhoz, hogy a tehetetlen magyar rendőrök eredménnyel tudják lezárni a romák elleni támadások ügyében indított nyomozást - így látták a budapesti amerikai nagykövetség munkatársai a romagyilkosságok ügyét a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai követségi táviratok szerint.


A budapesti amerikai követség munkatársai az amerikai külügyminisztériumnak címzett távirataikban az első Molotov-koktélos támadástól kezdve a gyanúsítottak letartóztatásáig figyelemmel kísérték a 2008-ban kezdődött, romák elleni támadássorozatot, rendszeresen beszámoltak a támadásokról, valamint arról is, hogyan kommentálták azokat a politikusok és a kisebbségekkel foglalkozó civilek. A követség a táviratok szerint rendszeres kapcsolatban volt például Mohácsi Viktória SZDSZ-es európai parlamenti képviselővel.


Bár a többi táviratban a nagykövetek gyakran fűztek saját kommentárt a tárgyalt eseményekhez, elemzésekhez, a romagyilkosságokkal kapcsolatban a történteket tényszerűen összefoglalták, és csak elvétve tettek megjegyzéseket. Ezek többsége a nyomozást, a magyar rendőrség munkáját kritizálta.


Növekvő romaellenesség, közönyös magyarok


"Egyre több példa van a romák elleni támadásokra, még sincs a társadalomban nyilvános felháborodás" - írta már 2008 augusztusában, a piricsei támadás után a romaellenes eseményeket összefoglaló táviratban Jeffrey Levin helyettes nagykövet. A követség már bő egy hónappal korábban, július 2-án, a pátkai Molotov-koktélos támadás után is külön táviratban foglalta össze az eseményeket, és már akkor úgy értékelték, hogy "a pátkai támadás rámutat arra, hogy országszerte egyre több a nyílt összeütközés a roma kisebbség és a magyar többség között". Már akkor megjegyezték, hogy "figyelemmel kísérjük az eseményeket egész nyáron, és minden egyes újabb alkalommal meg fogjuk ismételni a toleranciaüzenetünket" - írta April H. Foley akkori nagykövet.


A romák elleni támadásokat tárgyaló táviratokban - legfeljebb egy-egy mondatban - az ország romló gazdasági helyzetével magyarázza a követség az egyre nyíltabb romaellenes hangulatot. "Még forróbbá válhat a hangulat, ha ősszel a kormány meghozza azokat a tervezett jóléti intézkedéseket, amelyek egyes roma vezetők szerint igazságtalanok és romaellenesek" - írta a követség 2008 augusztusában, de az nem derült ki, hogy milyen intézkedésekre gondoltak.


Az FBI javaslatára nézték át a híváslistákat


"A Nemzeti Nyomozó Iroda a követségnek azt állította, hogy az FBI két profilozója segítségével tudtak olyan áttörést elérni a nyomozásban, ami a letartóztatásokhoz vezetett" - írta a követség 2009 augusztusában, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda letartóztatta "a négyek bandáját", akiket "a roma közösséget terrorizáló, példátlan sorozatgyilkosságok elkövetésével gyanúsítanak".


Fotó: Hajdú D. András [origo]

 

A távirat szerint a magyar rendőrség azt közölte a követséggel, hogy az FBI embereinek "kulcsszerepük volt az ügy felderítésében". A követség szerint az FBI két embere segített a magyar rendőröknek, hogy "az adott tényekre koncentráljanak, hogy fel tudják rajzolni a lehetséges elkövetők profilját, kérdezési technikákat javasoltak nekik, helyszínelő eszközöket adományoztak, és azt ajánlották a nyomozóknak, hogy koncentráljanak a helyszínek közelében lévő telefontornyok által rögzített adatokra". A távirat megjegyzi, hogy végül az vezetett el a letartóztatásokhoz, hogy a különböző telefontornyok adatai között azonos számokhoz tartozó hívásokat találtak.


Zöldfülűekre bízták a nyomozást


A táviratok tanúsága szerint a segítségre szükségük volt a magyar rendőröknek. A tatárszentgyörgyi támadásról szóló, 2009. március 3-án feladott távirat szerint magyar rendőrségi vezetők egy privát találkozón március 2-án arról panaszkodtak a követség jogi attaséjának, hogy aggasztja őket az ügyön dolgozó vidéki rendőrök tapasztalatlansága. "A rendőrségi vezetők elmondása szerint többségük harminc év alatti, és nincs semmilyen nyomozati tapasztalatuk" - írta April H. Foley. A nagykövet a távirat végén megjegyezte, hogy felajánlották a magyar rendőrségnek, hogy segítséget nyújtanak a gyilkosságok felderítésében, és a rendőrség elfogadta a felajánlást. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy az FBI két profilozója bekapcsolódott a nyomozásba.


A "négyek bandájaként" emlegetett gyanúsítottak elfogásáról beszámoló távirat megjegyzi azt is, hogy bár a magyar hatóságok teljesen biztosak abban, hogy az elkövetőket kapták el, a nyilvánosság szkeptikus. "Az emberek bizalmatlansága abból fakadhat, hogy korábban más esetekben már előfordult, hogy sikeres elfogásról számoltak be, de később kiderült, hogy nem az elkövetőket fogták el" - áll a táviratban. A táviratból ugyan nem derül ki, de a követség itt feltehetően a móri bankrablás utáni nyomozásra utalt.


A követség korábban a magyar kormány kijelentésében kétkedett: a tatárszentgyörgyi esetről beszámoló táviratban megjegyzik, hogy a kormány bejelentette, több száz vidéki településen növeli a rendőri jelenlétet. A távirat szerint ugyanakkor "bár a rendőrök számának növelése hosszú távon javítaná a közbiztonságot, tekintve a magyar költségvetés szűkösségét, a terv megvalósítása erősen kétséges, így aztán a roma közösség kiszolgáltatott marad a további támadásoknak".


A romagyilkosságok elkövetésével vádolt, 2009 augusztusában letartóztatott férfiak az ügyészség szerint összesen kilenc súlyos bűncselekményt követtek el: hat embert megöltek, ötöt pedig súlyosan megsebesítettek. A vád szerint 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A romagyilkosságokról szóló összes cikkünket megtalálják ezen az oldalon.