2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Schmitt: Magyarország reméli, hogy Bulgária hamarosan a schengeni övezet tagja lesz
2011. 09. 08. 00:00

Bulgária tisztes erőfeszítéseket tett a schengeni tagság elérése érdekében, és Magyarország reméli, hogy a belépésre hamarosan sor kerül.

A bolgár elnöki hivatal címertermében tartott közös sajtótájékoztatón Schmitt Pál bolgár kollégájával egyetértésben hangsúlyozta: a Közös Agrárpolitika (KAP) illetve az Európai Unió kohéziós politikájának fenntartása a két ország közös európai érdeke.

 

"A kohéziós politika jövője elsősorban azért fontos, hogy a lassabban fejlődő tagállamok kevésbé maradjanak le a gazdagabb országokhoz képest" - mondta a magyar köztársasági elnök.

 

A két államfő kiállt az energiaellátás diverzifikálásának és biztonságának fontossága mellett. Georgi Parvanov jelezte, hogy Bulgária szívesen részt vesz az uniós tagállamokat összekötő európai hálózat kiépítésében.

 

A felek egyetértettek abban is, hogy nélkülözhetetlen a két uniós ország versenyképességének erősítése. "Ha az Európai Unió erős, az azért van, mert a tagállamok gazdasága is erős a versenyképességnek köszönhetően" - mutatott rá Georgi Parvanov.

 

A gazdasági együttműködésről szólva Schmitt Pál kiemelte, hogy Magyarország a nyolcadik legnagyobb külföldi befektető Bulgáriában, Parvanov pedig reményét fejezte ki, hogy a bolgár és a magyar üzletemberek mostani találkozója további lendületet ad majd a kétoldalú gazdasági együttműködésnek. A magyar államfő méltatta a szófia kormány eredményeit az államadósság sikeres visszaszorításával kapcsolatban.

 


Schmitt tájékoztatta bolgár kollégáját a magyar uniós elnökség célkitűzéseiről és eredményeiről. Az államfő hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség által képviselt legfontosabb ügyekben - gazdasági stabilitás, a nyugat-balkáni bővítés, Duna-stratégia, romastratégia - Bulgária is érdekelt.

 

A két államfő méltatta Bulgária és Magyarország hagyományosan jó kapcsolatát és hitet tett az együttműködés továbbfejlesztése mellett. Georgi Parvanov megköszönte Magyarországnak az európai integrációs folyamatban, illetve a NATO-tagság elérésében nyújtott segítséget. Parvanov köszönetét fejezte ki a Magyarországon élő bolgár kisebbség támogatásáért is.