2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Wikileaks: kiszivárgott távirat a magyarországi romákról
2011. 09. 02. 00:00

A fokozódó cigányellenességről, politikailag súlytalan romákról ír több, a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai távirat.

Fokozódik a romaellenes hangulat Magyarországon - állapították meg 2009-ben a budapesti amerikai nagykövetség munkatársai közvélemény-kutatások eredményét, közszereplők romaellenes megjegyzéseit ismertetve, illetve a Jobbik népszerűség-növekedését szemlélve. Ez is azokból az amerikai táviratokból derül ki, amelyeket a WikiLeaks szivárogtatott ki.

 

Egy 2009 májusában keletkezett, érzékeny tartalmúnak nyilvánított nagyköveti távirat szerint a magyar lakosság nagy része ellenséges érzelmeket táplál a romákkal szemben, amire két közvélemény-kutató - a Médián és a Publicus Intézet - akkoriban készült felmérései is utaltak.

 

A jelenséget jól mutatták a távirat szerint ismert közszereplők romaellenes kijelentései, amelyekre csak mérsékelt elutasító reakció érkezett a társadalom részéről. A nagykövetség pozitívan értékelte Bajnai Gordon akkori miniszterelnök, illetve kormánya több tagjának a hátrányos megkülönböztetést, a romák ellen végrehajtott támadásokat elítélő, illetve a roma közösség melletti megszólalásait, de megjegyezték, hogy ennek ellenére is romló trend figyelhető meg, amihez hozzátartozik a szélsőjobboldali Jobbik megerősödése. A távirathoz fűzött kommentár szerint a közelgő európai parlamenti választások jobban megmutatják majd, hogy "mennyire tolerálja az intoleranciát a magyar közvélemény".

 

Egy, három évvel korábban, a 2006-os választások előtt írt távirat szerint hiába él 600-800 ezer roma Magyarországon, sokan nem tekintik őket életképes politikai erőnek, amihez hozzájárul társadalmi kirekesztettségük, szegénységük, vezetőik rövid távú politikai céljai, illetve a közöttük feszülő ellentétek.