HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Jobbikos cigányok: Itt az új Morvai Krisztina

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Szeptember 01    Forrás: hetivalasz.hu


Ez a cikk archív

Lehet-e egy cigány jobbikos, ki fél jobban, tényleg a munka hiánya miatt van bűnözés? A Biszku-film alkotóinak Becsöngetünk és elfutunk című sorozatában jobbikosok és cigányok vitatkoznak. Az epizód csütörtöktől elérhető a Heti Válasz webtévéjén.

Hirdetmény
Zagyva Gyula és Száva Vince vitája - A videó megtekintéséhez kattintson a képre!

 

"Ha nagy leszek, olyan akarok lenni, mint Morvai Krisztina, hogy védjem a cigányokat" - mondja a kamerába némi szülői rásegítéssel a grábóci roma kislány. Már e mondatból is érezhető, Novák Tamás és Skrabski Fruzsina ismét feszültségekkel teli, valóságszagú összeállítást készített a Heti Válasz webtévéjének. A dokumentumfilmesek ezúttal jobbikosokat és romákat hoztak össze, hogy kölcsönös félelmeket, elő- és utóítéleteket szembesítsenek egymással.

Bármennyire hihetetlennek tűnik, a két csoportnak van közös halmaza: idetartozik például a Tolna megyei Grábócon élő Vincze Ferencné. A négygyermekes roma asszony ugyanis a Jobbik tagja - az ő kisiskolás lánya tekinti példaképnek a jobboldali radikális párt európai parlamenti képviselőjét. A havi 28 500 forintnyi szociális juttatásból és fizikai munkából élő nőt nem öngyűlölet hajtotta Vona Gáborékhoz, és nem is akart a 170 lelkes falu második nevezetessége lenni Magyarország egyetlen lakott szerb ortodox kolostora mellett. Vincze Ferencné eldöntötte: minden elkövet, hogy gyermekei beszállhassanak a társadalmi mobilizáció liftjébe. Büszkén beszél tisztaságtól ragyogó házáról és gyermekei iskoláztatásáról. Vinczéné azonban aligha kerül majd a szélsőjobboldali párt reklámfilmjeibe. Jóllehet,a maga egyszerű szavaival elutasítja, hogy a Jobbik vagy a Magyar Gárda félelemkeltő lenne, nosztalgiával emlékezik a Kádár-korszakra, és beszél a romákat sújtó munkahelyi megkülönböztetésről is.

Zagyva György Gyulát, a Jobbik egri származású, botrányhős parlamenti képviselőjét a filmesek a hevesi megyeszékhelytől 18 kilométerre található Szomolyán hozták össze Száva Vincével, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete roma elnökével. A korábban az MSZP-ben is megfordult zenész-üzletembernek nem szokatlan a jobbikos vitapartner: 2008-ban már Vona Gáborral is megmérkőzött az egyik kereskedelmi televízióban. Száva e szempontból bizonyosan egyedülálló a cigány érdekvédők között: míg a jobbikosok vállalták a vitát, a megkeresett roma vezetők némi gondolkodás után mind nemet mondtak a stábnak.

Szomolyát 1937 és 1945 között Gömbösfalvának nevezték az egykori fajvédő miniszterelnök, Gömbös Gyula után, a tavaly tavaszi országgyűlési választáson pedig a Jobbik lett a második (majdnem kétszer annyi szavazatot szerzett, mint az MSZP). Egy felületes külföldi lapnak alighanem ennyi elegendő lenne a nácizáshoz, de a valóság összetettebb. A cseresznyéjéről híres 1700 lelkes település konfliktusairól már évekkel ezelőtt cikkezett a regionális sajtó, amikor a közeli bazaltbarlangokból a faluba telepítették a cigány családokat. A többségiek azt panaszolják, néhány leköltöztetett roma família képtelen az együttélés szabályainak betartására, s akárcsak Gyöngyöspatán, az iskolában naponta ismétlődnek a konfliktusok. Ezért akik tehetik, Egerbe járatják gyermekeiket. A romák viszont azt mondják, mindennek oka a munkanélküliség, a cigányoknak a "polgármesteri hivatal" nem ad állást. Ilyen körülmények között nem csoda, ha a közvetlenül a stáb odaérkezése előtt történt betörés is etnikai színezetet kap, aminek kapcsán kibontakozik Száva és Zagyva vitája.

Amíg a szomolyai helyszínt a Jobbik választotta, a második menetre Budapest VII. kerületében került sor. Száva Vince meghívására Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke tartott előadást a szélsőjobboldali veszélyről, majd Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő válaszolt az állításokra és a roma közönség felvetéseire. A parázs vita leginkább Gyöngyöspata, a "cigánybűnözés", a roma gyerekek kollégiumi elhelyezése és a párthoz kötődő kuruc.info portál neonyilas hangvétele kapcsán lángolt föl. Egy dologban azonban teljes volt az egyetértés: a jelenlegi roma vezetők - Farkas Flóriántól Kolompár Orbánig - alkalmatlanok a cigányság hatékony képviseletére.

 

Legfrissebb videónk itt tekinthető meg: http://hetivalasz.hu/becsongetunkelfutunkHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt