2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A cigánygyilkosságok áldozatainak szánt pénzt nyúlták le?
2011. 08. 28. 00:00

Elszámoltatnák a cigánygyilkosságok áldozatainak családtagjai a támogatásokat koordináló szervezetet.

A romák elleni támadások után több külföldi és magyar segélyszervezet fogott össze, hogy segítsenek a túlélőknek és az áldozatok hozzátartozóinak. Az adományokat a Phralipe Független Cigány Szervezet koordinálta, őket választották a külföldiek közvetítőnek.

Tatárszentgyörgyön még most is áll Csorba Róberték kiégett háza. Itt az apát és 7 éves kisfiát gyilkolták meg. A szomszédban élő szülők házát is több találat érte 2009. február 23-án. „Csorba Róbert tatárszentgyörgyi áldozat szüleinek házát befejeztük, és az maga egy 3 millió forint értékű projekt volt” – mondta el Daróczi Ágnes, a romaszervezet alelnöke. A tulajdonos azonban nem elégedett a munkával. Csorba Csabáné kiemelte, hogy félbemaradtak a munkák.

Nincsen ivóvíz és gáz

A magyar kormány meghívásos pályázatán nyolc és fél millió forintot utalt át a szervezetnek, hogy négy családnak házat vásároljanak. Daróczi Ágnes alelnök és csapata a piricsei áldozatoknak Tiszalökön talált új házat, éppen abban az udvarban, ahol meggyilkolták Kóka Jenőt. Getyinásék hat gyerekükkel költöztek a házba. Az épületben nincs vezetékes ivóvíz és gáz sem. A tető beázik, a falak penészesek, a fürdőszobát pedig teljesen fel kellene újítani.

Daróczi Ágnes telefonon nyilatkozott a Célpontnak. Azt mondta, a piricsei családnak 1 millió 950 ezer forintért vették a házat, de a fennmaradó 50 ezret is rájuk költötték.

Ellenőrzés

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Balog Zoltán azt mondta: a program lezárása után minden elköltött forintot ellenőriznek majd. A cigányszervezetnek szeptember 30-ig kell elszámolni az állami támogatással. Információink szerint az alsózsolcai támadás sértettjeinek még most sem találtak új otthont.