2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Csődközelbe került a romagyilkosságok vádlottainak munkát adó diszkó
2011. 08. 14. 00:00

A csőd közelébe került a debreceni Perényi 1 nevű szórakozóhely, ahonnan elmaradoztak a vendégek, mióta a romagyilkosságok vádlottjait két éve itt fogták el a kommandósok.

Végleges bezárás fenyegeti a romák elleni támadássorozat vádlottjai miatt ismertté vált debreceni Perényi 1 Music Clubot, ahol a hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozat négy vádlottja dolgozott, és ahol a gyilkosságokhoz használt fegyvereket is rejtegették. A Hajdúság ismert zenei klubja Debrecen központjában, az egykori pártszékház, ma cégbíróságként működő intézmény alagsorában működik, kezdetekben a Hangfogó nevet viselte, mert a pártállami időkben itt hallgatták ki a rendszer ellenségeinek számító gyanúsítottakat.

 

Az MTI tudósítójának a klub helyzetéről Fehérné Nyalka Éva nyilatkozott, aki 2008 júliusától a tulajdonos megbízásából szervezi a hely zenei programjait, és aki a büntetőper egyik tanúja. Õ hívta oda dolgozni korábbi szeretőjét és munkatársát, egy metálzenekar hajdani dobosát, K. Árpádot. A hangtechnikusként alkalmazott férfi előbb testvérét, Istvánt, majd az éjszaki életben testőrként is dolgozó P. Zsoltot is a klubba vitte - ők hárman a romák elleni támadássorozat első, másod- és harmadrendű vádlottjai. Az asszonyt a Pest Megyei Bíróságon zajló büntetőper bírája már kétszer is visszaidézte a tanúk padjára, és szeptemberben újabb két napon át kívánja meghallgatni korábbi, zavarosnak minősített vallomása miatt.

 

Forrás: MTI/Balogh Attila
Elkerülik a vendégek és a jó zenekarok

 

Fehérné szerint a gyilkosságsorozat miatt a szórakozóhely megbélyegzetté vált, és mára gyakorlatilag tönkrement. Hiába szerveznek ingyenes programokat, hiába csökkentették az italok árát, vannak jó nevű zenekarok, amelyek már nem hajlandók fellépni a klubban, a vendégek és az alkalmazottak is félnek, és a bírósági per az ő nevét is meghurcolta.

 

Állítása szerint már nem tudnak biztonsági őrt, jegyszedőt alkalmazni, bevételük alig fedezi a havi 1,2 milliós bérleti és rezsiköltséget, ráadásul idén már a teraszt sem tudták megnyitni. Július elsejétől új tulajdonos üzemelteti a klubot, egy sörgyár támogatásával heteken belül megpróbálják új fény- és hangtechnikával, festéssel megújítani. Ha a vendégek továbbra is elmaradnak, az év végével be kell zárni - jelentette ki a programszervező, aki a történtek ellenére nem szeretné megváltoztatni a szórakozóhely nevét.

 

Néhány fiatal, aki az esti buli miatt érkezett a bárba, vállát vonogatva azt mondta: őket nem zavarja, ki és mi volt itt, csak a jó hangulat számít. A szomszédos utcában, a református Nagytemplom közelében üldögélők azonban azt mondták az MTI tudósítójának, hogy ők a történtek miatt messze elkerülik a klubot.

 

Forrás: MTI/NNI
A rajtaütés 2009 augusztusában a Perényi 1-ben

A vád szerint a klubban elfogott férfiak a besenyszögi fegyveres rablás és a debreceni menekülttáborra leadott lövések mellett kilenc településen támadtak romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy huszonhét éves férfit és ötéves kisfiát lőtték agyon, miközben felgyújtott házukból menekültek.

 

A Pest Megyei Főügyészség szerint a vádlottak munkahelyükön tervezték el a cigányok elleni támadásokat. Ezeket rendszerint hétfőre virradóra - amikor a klub zárva volt - követték el. A bűnsorozatba a hetedik támadás után (ekkor már négy halálos áldozat van a bűnlajstromukon) bevonták a honvédségtől akkoriban leszerelt szerződéses katonát, Cs. Istvánt is, aki ettől kezdve szintén a klubban dolgozott alkalmi munkavállalóként.

 

A Nemzeti Nyomozó Iroda százhúsz fős külön csoportja a 2009. augusztus 3-ra virradóra történt kislétai gyilkosság után egy héttel azonosította be egy telefonhívás alapján a feltételezett elkövetőket, majd a helyet és a férfiakat operatív módszerekkel megfigyelték. Augusztus 21-én mintegy százötven rendőr rohanta le a szórakozóhelyet, és négy embert magukkal vittek: K. Árpádot és testvérét, P. Zsoltot és Fehérné Nyalka Évát. Cs. Istvánt nem sokkal később kommandósok fogták el.

 

A romagyilkosságokról és a perről mindent megtudhat itt.