HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: gazdasági szükségszerűség is a romakérdés megoldása

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Augusztus 06    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Balog Zoltán szerint a romakérdés megoldása nem csak "emberbaráti ügy", hanem gazdasági szükségszerűség is. A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteken Siófokon, a Fidelitas nyári táborában tartott rendezvényen hangsúlyozta: "nemzetstratégiai túlélési kérdésről" van szó.

Hirdetmény

Balogh Gergely, a Fidelitas alelnöke az eseményen azt a kérdést tette fel, hogy reálisak-e a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkársága által kitűzött célok - 100 ezer roma bevonása a munkába, 10 ezer romának érettségi, 5 ezernek egyetemi hely, 150 ezer szűrővizsgálat, 20 ezer új szakma és 16 új közösségi pont -, amikor a körülbelül 750 ezer magyarországi roma 70-75 százaléka mélyszegénységben él.

 

Balog Zoltán nagyon merész számoknak nevezte a kitűzött célokat, elárulva, hogy ő emiatt nem is támogatta azokat. "Személyesen a miniszterelnök javíttatta ki és írta fölül" azokat - mondta, hozzátéve, hogy ennek természetesen örült, mert ez azt jelenti, hogy az ügy támogatott a legfelsőbb szinten is.

 

Mint kifejtette, a magyarországi romalakosság átlagéletkora 24 év, tíz év múlva Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden második gyerek cigány lesz. Hozzátette, hogy a cigányok közül egész Európában Magyarországon végzik el a legtöbben a 8 osztályt, de ha el is végzik, 70 százalékuk nem jut semmiféle szakmához; munkanélküli lesz, szociális segélyből és családi támogatásból fog élni. Az államtitkár úgy fogalmazott: ez olyan terhet jelent, amibe össze fog roppanni az ország, ha nem változtat ezeken a tendenciákon.   
    

 

Balog Zoltán azt mondta, az egyetlen megoldás, hogy a romák egy részét adófizető állampolgárrá kell tenni, akiket pedig nem sikerül, azokat el kell juttatni olyan helyzetbe, "akár kényszerítőerővel is", hogy maguk is hozzájáruljanak a megélhetési költségeikhez. Ezt a célt szolgálja a közfoglalkoztatás, mert ha munkahely nincs is elég, munka azért rengeteg van - tette hozzá.
    

 

Kitért arra: ennek van egy morális oldala, hogy mindenki tegyen valamit az ellátásért, amit kap, de van egy gazdasági oldala is, miszerint úgy kell ezt megoldani, hogy olcsóbb legyen, mint ha kizárólag segélyekkel kívánnák megoldani az érintettek létminimumhoz juttatását.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt