HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Raoul Wallenbergre emlékeztek a Holokauszt Emlékközpontban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Augusztus 04    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Mindig szükség van emberségből pozitív példákra, hogy embertelen időkben és helyzetekben is emberek tudjunk maradni - mondta Rétvári Bence államtitkár az embermentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg születésének 99. évfordulóján, a humánum napján, csütörtökön, a fővárosi Holokauszt Emlékközpontban tartott, kiállításmegnyitóval egybekötött megemlékezésen.

Hirdetmény

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: a gyűlölet ereje mindig felfut, erre példa, hogy a vészkorszak után 50-60 évvel Európa közepén, pár száz kilométerre hazánktól, nemzetiségi, vallási konfliktusokban tízezreket öltek meg és százezreket deportáltak.

 

Az államtitkár, utalva Raoul Wallenberg és más diplomaták, valamint nemzetközi szervezetek képviselőinek embermentő munkájára, azt mondta: voltak emberek, akik életük kockázatásával életeket mentettek, és a szeretet erejét választották, ezért emléküket ápolni kell. Ma is szükség van olyan kiállításra, rendezvényre, amely az emberek, az emberiség jó oldalát mutatja be - tette hozzá.

 

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektora arról beszélt: amikor a vészkorszakra emlékezünk, akkor nem csak az embertelenségre, a gyűlöletre, a vakságra és a kegyetlenségre, hanem az emberségre is emlékezni, emlékeztetni kell. Azokra a cigányokra, akik zsidókat bújtattak, azokra az egyszerű emberekre, akik életük kockázatásával segítettek embertársaikon - tette hozzá.

 

Szita Szabolcs történész, a Holokauszt Emlékközpont megbízott ügyvezető igazgatója elmondta: a Páva utcai emlékközpont a 20. századi népirtásban elpusztított 6 millió európai és 600 ezer magyarországi zsidó áldozat emlékét őrzi, hogy átadja a következő generációnak a megélt tapasztalatokat. Megjegyezte: az áldozatok száma azért nem lett ennél is több, mert voltak olyanok, akik képesek voltak ellenállni, saját vagyonukat, személyes biztonságukat kockáztatni, hogy az üldözötteket mentsék. Az emberségre, a tartásra ma is szükség van, az igazak tevékenységének megbecsülését őrizni kell - tette hozzá.

 

A Holokauszt Emlékközpont megbízott ügyvezető igazgatója a megemlékezésen bejelentette: kezdeményezi az Igaz Emberek Társaságának megalapítását, hogy az embermentőknek legyen több méltóságuk és emlékük ne szürküljön el. Közlése szerint a társaságba olyan embereket hívnak, akik felemelték szavukat olyan tevékenységek ellen, amelyek a holokauszthoz vezetettek.

 

A Holokauszt Emlékközpontban megnyitották az Életmentő vízumok - diplomaták az élet szolgálatában című kiállítást, amely azoknak az embereknek állít emléket, akik a vészkorszak idején 150-200 ezer zsidó és nem zsidó embert mentettek meg a deportálástól, a koncentrációs táboroktól menlevelekkel, valamint náci katonák és csendőrök megvesztegetésével.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   nissanmicra  | 2011 Augusztus 05 17:03:05 like(0) dislike(0)

Kedves honfitársaim barátaim testvéreim igen szomorú eseményről szeretnélek tájékoztatni benneteket nyíregyházán állítottak roma holokauszt emlékművet a II. világháborúban elhurcolt romák emlékére az országban elsőként 1993-ban a szomorú történet még szomorúbbá tett engem azzal hogy Nyíregyházán a megemlékezés elmaradt sajnálatosnak tartom a megyei közgyűlés és a városi polgármesteri hivatal figyelmen kívül hagyta számunkra igen fontos eseményt. Az elmúlt több mint másfél évtizede a megemlékezés nem maradt el számomra érthetővé vált és nagyon nagy csalódást okozott jobboldali megyei vezetés jobboldali városi vezetés. Kedves barátaim ezek után nem vonom kétségbe Vona Gábor jobbikos országgyűlési képviselő nyilatkozatát amelyet a tv1-en a reggeli műsorban és megerősítette hogy már ezt máskor is elmondta hogy fideszes képviselők nagy része jobbikos beállítottságúak csak félnek bevallani szomorú történethez még hozzá tartozik hogy Balog Zoltán államtitkár is hozzájárult a megemlékezés elmulasztáshoz.
vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt