HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: a romák ügye súlyosabb annál, hogy kihagyják őket a döntésekből

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Balog Zoltán
2011 Július 13    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A romák ügye súlyosabb annál, hogy kihagyják őket a róluk szóló kormányzati döntésekből, és súlyosabb annál, hogy azok végrehajtását kizárólag a romákra bízzák - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Hirdetmény

Balog Zoltán a társadalmi felzárkózási és cigányügyi tárcaközi bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke között május végén jött létre megállapodás, s a mostani megbeszélésen a szaktárcákra háruló feladatokról tárgyaltak.

 

    Az államtitkár a konkrét célok között említette: százezer romát szeretnének bevonni a munka világába, amelybe beleértendő a közfoglalkoztatás is, illetve tízezer romát szeretnének érettségihez juttatni.

 

    Az ülésen arról is tárgyaltak, miként lehet azt az "együttdöntési rendszert" megvalósítani, amelynek értelmében a romákról a romák érdekképviselete nélkül ne lehessen dönteni. Ezt az érdekképviseletet ma Magyarországon egyedül az Országos Roma Önkormányzat látja el - hangsúlyozta Balog Zoltán.

 

    A tárcák - annak érdekében, hogy a romákat be tudják vonni a döntésekbe - vállalták, hogy saját területükön kidolgozzák "az együttdöntési rendszer mechanizmusát", illetve áttekintik, milyen jogszabályokat kell ehhez megváltoztatni - mondta Balog Zoltán.

 

    A tanácskozáson tárgyaltak a társadalmi felzárkózási roma nemzeti stratégiáról is, amelyet az államtitkárság készít. A dokumentum most jutott el abba a fázisba, hogy "az európai roma keretstratégia fényében" egyeztethetnek róla - mutatott rá az államtitkár.

 

    Balog Zoltán megemlítette, hogy az idén a szociális földprogram eszköztámogatására 300 millió forintot különítettek el, s ehhez rendeltek egy további 1,1 milliárdos közfoglalkoztatási programot is. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok "a település élelmiszerszükségletének kielégítése érdekében végzett állat- és növénytermesztésükhöz" igényelhetnek eszköztámogatásra legfeljebb 4 millió forintot, emellé pedig attól függően kapnak pénzt, hogy mennyi közmunkást foglalkoztatnak.

 

    Felhívta a figyelmet arra, hogy ahol roma munkásokat vonnak be ebbe a programba, a pályázat elbírálásánál  plusz pontokat lehet szerezni. Újdonság a programban, hogy cigány kisebbségi önkormányzatok is benyújthatnak  pályázatokat, amennyiben együttműködnek a települési önkormányzatokkal.

 

    Farkas Flórián azt mondta, hogy a kormányoldal és a roma önkormányzat is készen áll a keretmegállapodás végrehajtására. Ez azt jelenti, hogy nyáron összeállítják az egyes tárcákra vonatkozó feladatokat, és az ORÖ is megjelöli ezekhez a saját feladatait.

 

    Beszámolt arról, hogy monitoring hatásvizsgáló irodát hoztak létre, amely ellenőrzi a programok végrehajtását és nyilvánosságra hozza a pályázati pénzek elszámolását, illetve egy roma közlönyt is megjelentetnek a közeljövőben.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt