2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A debreceni menekülttáborra leadott lövések bizonyításával folytatódott a per
2011. 07. 12. 00:00

A debreceni menekülttábor elleni három évvel ezelőtti támadás bizonyítási eljárásával folytatódott a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat büntetőtárgyalása kedden a Pest Megyei Bíróságon.

A Pest Megyei Főügyészség vádirata szerint Kiss Árpád elsőrendű vádlott - azt követően, hogy testvérével, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottal és eddig ismeretlen negyedik társukkal 2008 márciusában kiraboltak egy besenyszögi hivatásos vadászt - elhatározta, a rabolt Mauser golyós puskát éles helyzetben is kipróbálja, ezért 2008. június 2-ára virradóra 260 méter távolságról kétszer rálőtt a debreceni menekülttábor második emeleti szobájának egyik, világos ablakára.

 

A helyiségben egy szerb-montenegrói állampolgárságú, menekültként Magyarországon tartózkodó roma házaspár lakott, de nem sérültek meg.

 

A keddi bizonyítási eljárásra tanúként idézték be a sértett párt, de mivel már nem tartózkodnak a táborban, és nincs elérhető címük Magyarországon, nem tudták nekik az idézést kézbesíteni. Egy harmadik, szerb állampolgárságú férfi, aki a lövések után értesítette a biztonsági őröket, szintén nem jelent meg, mert időközben visszaköltözött hazájába.

 

Tanúként hallgatta meg a bíróság viszont azt a három biztonsági őrt, akik szolgálatban voltak a támadás éjjelén a debreceni Sámsoni úti befogadóállomáson. Elmondásuk szerint éjféltájban egy pukkanást hallottak, elmentek a bejárati kapunál lévő kerítéshez, de nem láttak senkit. Először azt hitték, valakik petárdáztak, de később odament hozzájuk a szerb állampolgárságú, de magyarul jól beszélő férfi, aki azt mondta, belőttek egy második emeleti szoba ablakán.

 

A biztonsági őrök azt mondták, felmentek a szobába, látták a lövedék becsapódásának helyét, és azonnal értesítették a rendőröket. Látták, hogy az egyik golyó az ablakon keresztülhatolva roncsolta a szoba ajtaját.

 

A vádirat szerint a menekülttáborra leadott lövések után a vádlottak célzott támadásokat indítottak a rabolt fegyverekkel romák által lakott házak, majd kimondottan emberek ellen; kilenc helyszínen összesen 78 lövést adtak le, és hét helyszínen összesen tizenegy Molotov-koktélt hajítottak el. A bűncselekményekben a hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek. A nyomozók szerint a tettesek 55 ember testi épségét veszélyeztették.

 

A bűncselekmény-sorozat miatt Kiss Árpádot, testvérét Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, valamint a tiszalöki és a kislétai támadásban bűnsegédként részt vett negyedrendű vádlottat, Csontos Istvánt aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel vádolja.

 

A testvérpár és Pető Zsolt ellen a besenyszögi fegyverrablás miatt fegyveres rablásért is vádat emeltek, míg Kiss Árpádnak a debreceni menekülttáborra leadott lövések miatt foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt is felelnie kell.

 

A keddi tárgyalás végén az eddig beidézett, és a tárgyaláson meg nem jelent tanúk újbóli beidézését indítványozta az ügyész, egyben a vádlottak és védőik által indítványozott, egyes cselekményekhez kapcsolódó újabb tanúk bevonását nem tartotta indokoltnak, mert az ügyészég álláspontja szerint a megnevezettek nem rendelkeznek az ügyben releváns információkkal.

 

A büntetőper szerdán a vádlottak pszichológiai és elmevizsgálata szakértői eredményének ismertetésével folytatódik, majd a bíróság két hónap ítélkezési szünet után, szeptember közepén folytatja a monstre pert.