2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Oktatási modellekre lenne szükség a cigányság helyzetének javítása érdekében
2011. 06. 23. 00:00

Csomós József református püspök szerint az oktatás területén 10-15 éven belül működő modelleket kellene létrehozni a cigányság helyzetének javítása érdekében.

A Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke csütörtökön Budapesten, az egyház cigánymissziós szakmai konzultációján, a zsinat missziói és külügyi bizottságának rendezvényén azt mondta: olyan élethelyzeteket kell megoldani, amelyek mind a mai napig problémát jelentenek. Példaként említette az oktatásügyet.

 

Csomós József a magyar soros EU-elnökség kísérőrendezvényén, nyitó előadásában kiemelte a szakképzés fontosságát is, abba meglátása szerint be lehetne vonni a helyi mezőgazdászokat is. Ezen a téren "azonnal kísérleteket kell indítani" - hangsúlyozta.

 

A püspök annak a véleményének is hangot adott, hogy "a cigányság kérdésével mindig azok kezdenek el foglalkozni, akik meg akarják nyerni a választást", és nem azok, aki megnyerték.

 

Megjegyezte, hogy a református egyháznak lehetőség szerint minden helyzetre kell megoldást találnia. Elmondta, hogy tanodaprogramjukkal is elérnek gyerekeket, és mivel belátták, hogy éhesen nem lehet tanulni, zsíros kenyeret osztottak a foglalkozások előtt.

 

Závodi Emese református lelkipásztor közölte: "a cigány fiatalok tükröt állítanak" a többségi társadalom elé, megmutatják, melyek a megoldásra váró fontos problémák. E téren az egyházaknak különösen nagy felelősségük van, a problémák megoldásához pedig élni kell az EU-pályázatok által adott lehetőségekkel is - tette hozzá.

 

Bakay Péter evangélikus lelkipásztor szólt sárszentlőrinci romatanodájuk munkájának eredményeiről, beszámolt arról, hogy romák számára tartanak bibliaórákat, és missziós utakat is szerveznek. Kiemelte: mindenkinek vállalnia kell a maga részét a cigánymisszióban, nem szabad, hogy az ne néhány elhivatott missziós lelkész szívügye legyen.

 

Szabóné Kármán Judit romológus, egyetemi oktató fontosnak nevezte, hogy a társadalomban tudatosuljon, "honnan jött a cigányság, milyen értékeik vannak". Mint mondta, ehhez hozzátartozik az is, hogy ki kell menni a cigánytelepekre, meg kell ismerni a cigányságot. Véleménye szerint szemléletváltásra lenne szükség a cigánysággal való diskurzusban, és be kellene látni, hogy "egymástól át tudunk venni értékeket".

 

A rendezvényt Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke nyitotta meg. Az esemény keretében a továbbiakban kerekasztal-beszélgetéseket tartanak az oktatásnak a cigányság integrációjában betöltött szerepéről, a romák és az egyházak Kárpát-medencei kapcsolatáról, valamint a munkahelyteremtésről.