HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Népszámlálással a romákért

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  népszámlálás
2011 Június 23    Forrás: S. Kállai Szilvia - Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

Csatlakozásra és együttműködésre hívja a romákat az "Idetartozunk! Népszámlálás 2011" kampány. A figyelemfelkeltő akciót a Szolidaritás Egyesület szervezi, amely arra törekszik, hogy minél pontosabbak legyenek az adatok a magyarországi romák lélekszámáról.

Hirdetmény

Együttműködésre és csatlakozásra hívja a roma és nem roma szervezeteket, gyülekezeti csoportokat, sport és művészeti közösségeket, cigány önkormányzatokat, aktivistákat és önkéntes segítőket a Szolidaritási Egyesület.

Az országos kampányt a népszámlálással párhuzamosan szervezik, azzal a céllal, hogy a cigányok minél többet tudjanak az eseményről, és hogy minél pontosabbak legyenek a népcsoportról szóló adatok. Setét Jenő főkoordinátor a Roma Sajtóközpontnak (RSK) elmondta, aktivistáik fő feladata az, hogy elmenjenek a településükön élő roma családokhoz és elmagyarázzák, a népszámláláson való részvétel név nélküli és kötelező, kivéve az önkéntes kérdések körét, mint például a nemzetiségi hovatartozást firtatót.

 

Tíz éve Magyarországon 190 ezren vallották magukat romának, azt viszont megbecsülni sem lehet, hogy idén mekkora lesz ez a szám - válaszolta a Roma Sajtóközpont kérdésére a főkoordinátor. Mivel most először van lehetőség arra, hogy valaki egyszerre több nemzetiség vagy népcsoport tagjának mondja magát, Setét Jenő abban bízik, hogy az emberek a magyar mellett más identitást is vállalnak.

 

A főkoordinátor szerint ehhez cigány kérdezőbiztosokra is szükség van, mert egyrészt így nagyobb valószínűséggel jutnak el a cigányok lakta településrészekre, másrészt nagyobb lesz az esély arra, hogy a megkérdezettek válaszolnak, amikor a hovatartozásukról lesz szó. Minél több roma számlálóbiztosra van szükség, hogy minél nagyobb legyen a romák reprezentációja ebben a körben - tette hozzá a főkoordinátor. Setét Jenő szerint azért fontos, hogy az adatok valósak legyenek, mert a következő tíz évben ezekre épül majd minden társadalmi, oktatási, gazdasági, egészségügyi program.

 

Az idei népszámlálás az első Magyarországon, amelyben civil kampány népszerűsíti a nemzetiségi és ezen belül a roma identitás vállalását. Csehországban és Szlovákiában már volt hasonló kezdeményezés. A csehországi romák körében márciusban, Szlovákiában pedig májusban zajlott két, célzott népszámlálási kampány. Az első felhívásban elmagyarázták a felmérés céljait és a kérdőív egyes kérdéseit, a másikban pedig arra buzdítottak, hogy a válaszadáskor mindenki nyíltan vállalja roma származását. Szlovákiában ismert roma közéleti személyiségek arról beszéltek a közszolgálati televízióban, mennyire fontos az, hogy a romák vállalják identitásukat.

 

A hazai kampány szervezői várják az aktivisták jelentkezését. Az e-mail cím: idetartozunk@gmail.com, a telefonszám: 06 30 329 1571.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt