2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Országos Roma Önkormányzat: sok még a csontváz
2011. 06. 22. 00:00

A szervezet a napokban egy újabb, 250 millió forintos adótartozással szembesült - mondta el televíziónknak Farkas Flórián.

- Milyen volt a tábor???
- Jóóóó.
- Jöttök jövőre is?
- Igen.


400 cigány gyermek élvezhette a Balatont a múlt héten. A kicsik szívesen meséltek élményeikről a hazaindulás előtt.

 

Hajdu Benjamin:
- Bent lehetett csocsózni, meg zombisosat játszani, meg a dobozra azt mondtuk, hogy kézigránát és mi is azzal játszottuk. A víz ma nagyon hideg volt, de azért bementünk.


- Minden tetszett, de a legjobban, amikor lenn voltunk úszni.


Orsós Noémi:
- Minden nagyon szép volt, mondjuk voltunk máskor is, de az nem volt olyan szép, mint most itt, a tábor is tetszett, de minden nagyon.


A fonyódligeti tábor tehát valóban a gyerekekről szólt, ez nem volt mindig így. Az Országos Cigány Önkormányzat korábbi elnöke, Kolompár Orbán, ugyanis családja és barátai szórakoztatására használta a balatonlellei üdülőt.

 

Berényi László alelnök, ORÖ:
- Remélem, be tudjuk bizonyítani, hogy igenis lehet egy felnövekvő generációnak olyan élményt nyújtani, hogy ne a felnőttek vigyék el a pénzt, hanem az adott pénz a gyerekekre költődjön.


Nem ez volt az egyetlen probléma az Országos Cigány Önkormányzat háza táján, az új vezetés több mint 110 millió forintos hiánnyal vette át a büdzsét. Nem ez volt azonban az utolsó csontváz, amely kiesett a szekrényből - véli Farkas Flórián, az ORÖ elnöke.

 

Farkas Flórián elnök, ORÖ:


- 250 millió forintos adótartozás érkezett most az Országos Roma Önkormányzathoz, ez abból adódik, hogy a képviselők költségtérítést vettek fel úgy, hogy nem fizettek utána semmilyen adót, ez nagyon nagy nehézséget jelent az Országos Roma Önkormányzatnak.


Az Országos Roma Önkormányzatnál már megtörtént a változás, erre a pozitív fordulatra, felemelkedésre van szükség az egész cigány társadalomban is.

 

Balogh Zoltán Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkár, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium:
- Soha nem árultunk zsákbamacskát, mindig azt mondtuk munka és tanulás. Idén elindult a legnagyobb ösztöndíjprogram, ami volt Magyarországon, ha nem végzi el valaki a nyolc osztályt, akkor szociális segély lesz a sorsa. A másik újítás a közmunkaprogram, bevezetni azokat a munka világába, akik eddig nem dolgoztak reguláris körülmények között.


Az integráció és a felemelkedés első lépése lehet ez a négyszáz fős tábor is, ahol a cigány gyerekek nem roma társaikkal együtt élvezhették a pihenést.