HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog: Teljesítette a romaintegrációval kapcsolatos vállalásait a magyar elnökség

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Balog Zoltán
2011 Június 16    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A magyar EU-elnökség elérte a romák integrációjával kapcsolatos kitűzött célokat, sikerült megalkotni a felzárkóztatási keretstratégiát, amely remélhetőleg nem is az első, hanem már a második lépés volt egy hosszú úton - jelentett ki kedden Brüsszelben Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára az Európai Parlament (EP) szakbizottsága előtti maghallgatásán.

Hirdetmény

Az államtitkár az EP állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) előtt fejtette ki álláspontját a magyar EU-elnökségnek az általa felügyelt területet érintő célkitűzéseiről. Mint Balog elmondta, az Európai Unióban és a környező országokban élő összesen 10-12 milliós roma népesség, noha nyilvánvalóan nem homogén közösség, mindenütt szenved a mélyszegénységtől, a munkanélküliségtől, a diszkriminációtól és a szegregációtól, és bár az EU-s és a tagállami intézmények is már kilencvenes évek óta küzdenek ezek ellen, jól ismert tény, hogy eddig nem értek el áttörő sikert. Az államtitkár szerint hosszú távon a romák felzárkóztatása nemcsak, hogy szükségszerű, de gazdaságilag is kifizetődő lenne, és növelné az EU versenyképességét.

 

Az utóbbi időben több nemzetközi szervezet is jelezte az európai szintű romastratégia kialakításának szükségességét, ennek ellenére a magyar kormány nem minden kockázat nélkül karolta fel az elnökség egyik prioritásaként az ügyet, hiszen nyilvánvaló volt, hogy ezzel a magyar romapolitikákra is nagyobb figyelem fog irányulni - mutatott rá Balog.

 

Az EP zöldpárti frakciójának képviselője számon is kérte a kormány lassú reagálását a szélsőjobboldali szervezetek masírozására a cigányok lakta településrészeken, illetve a gyöngyöspatai romák evakuálása körüli hárítást a kormányzat részéről. Balog erre válaszolva elmondta, hogy a parlament igen szigorú, a "határokig elmenő" törvényt alkotott az "egyenruhás bűnözésről", s megemlítette, hogy Pintér Sándor belügyminiszter kétszer is járt lenn Gyöngyöspatán, ahol a romák tapsviharral fogadták.

 

A Balog értékeléséhez hozzászólók mind fontosnak tartották, hogy a stratégiában foglaltak valóban megvalósuljanak, s ne csak az évenkénti jelentésekben, papíron legyen tapasztalható a fejlődés, illetve, hogy maga a roma közösség is részt vegyen mind a célok megfogalmazásában, mind azok megvalósításában. A felzárkóztatási államtitkár válaszában kifejtette a meghallgatás résztvevőinek, hogy a program konkrét megvalósulása nagyban múlik az egyes tagállamok önkéntes vállalásain, és Magyarország például elkötelezte magát arra, hogy négy éven belül 100 ezer új munkahelyet teremt a romáknak, 10 ezerrel több roma fog végezni a középiskolákban, az eddiginél több roma fog az egyetemekről kikerülni.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   leleplezés  | 2011 Június 16 16:06:00 like(0) dislike(0)

BALOG, MI A K...A ANYÁDAT TELJESÍTETTETEK TI??? HÁT A CIGÁNYOK ÉHEN HALNAK, NINCS MINŐSÉGI OKTATÁS A LAKHATÁS IJJYESZTŐ, A MUNKÁBA VALÓ VISSZA TÉRÍTÉS A BÉKA SEGGE ALÁ SŰLLYEDT MIÓTA TI VAGYTOK, SOROLJAM MÉG??? HÁT AKKOR MINEK HAZUDOL TE ÁLLNOK KÍGYÓ. NEM SZÉGYELED MAGAD PAP LÉTEDRE, TE BUZERÁNS KÖCSÖG!!!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt