HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Magyar romák a Vatikánban

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  vatikán, pápa
2011 Június 11    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Tizenegy magyar roma is részt vett a Vatikánban szombaton tartott európai cigánypasztorációs találkozón. A kontinensen élő különböző cigány népcsoportok képviselőit XVI. Benedek pápa fogadta.

Hirdetmény

Európa húsz országából érkeztek a romák, sintik és a manus, a kalo és más cigány népcsoportokhoz tartozók: egy részük letelepedett és integrált, mások vándoréletet élnek.

 

Az olaszországi romákat a 2008 óta a városok peremén felállított romatáborok lakói képviselték. Az esős idő ellenére a többnyire népviseletben érkezett cigányok énekkel, zenével ünnepeltek a Szent Péter téren is. A családokat több generáció képviselte a nagyszülőktől a gyerekekig, a résztvevők nagy része fiatal volt. Az audiencián két olasz, egy osztrák és egy szlovákiai roma mesélte el történetét. Antonio Maria Vaglio érsek, az Elvándorlók és Úton Levők Pápai Tanácsa elnöke felszólalásában június eleji magyarországi látogatásáról számolt be. A cigányul is szóló XVI. Benedek a német koncentrációs táborokban meggyilkolt cigányokról emlékezett meg. A vatikáni audiencia-teremben cigánymuzsika szólt.

 

A cigánytalálkozó évfordulóval esett egybe: az egyház most emlékezett meg az 1997-ben boldoggá avatott roma mártír, Zefferino Gimenez Malla (1861-1936) születésének százötvenedik és mártírhalálának hetvenötödik évfordulójáról.

 

Magyarországról tizenegyen érkeztek Dúl Géza, a magyar püspöki kar cigánypasztorációs referense és a magyar Szent Egyed közösség vezetésével. Vácról, Szegedcsanádról, Egerből jöttek, valamint Ungvárról és a román delegációval Erdélyből is. „Ennek a rendkívüli ünnepnek az az üzenete, hogy a cigányoknak van helye a világegyházban, ahol minden ember méltóságra talál” - nyilatkozta az MTI-nek a pápával való találkozás előtt Dúl Géza.

 

A Pécs közeli Gilvánfáról két fiatal lány érkezett. „Azért rájuk esett a választás, mivel iskolájukban kiváló Holokauszt-kutatást végeztek”- mondta el az MTI-nek Körtvélyessy Mónika a magyar Szent Egyed közösségtől.

 

Nem ez az első alkalom, hogy magyar cigányok látogattak a Vatikánba. 2003-ban a cigány önkormányzatok száznyolcvan fős zarándoklatát fogadta II. János Pál pápa. 2010-ben a magyar cigánylabdarúgó válogatott játszott a svájci gárdisták csapata ellen.

 

A mostani vatikáni cigánytalálkozót az Elvándorlók és Úton Levők Pápai Tanácsa és a római székhelyű Szent Egyed közösség szervezte. Utóbbi idén januárban, Budapesten rendezett konferenciát a magyarországi cigányság helyzetéről. Vaglio érsek június harmadikán vett részt a hazánkban a zarándoklásról tartott konferencián, és a napokban a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva, a roma fiatalokat segítő programok között a kazincbarcikai tehetséggondozó tábort emelte ki, valamint a szlovákiai Kassán és Bártfán zajló hasonló kezdeményezéseket.

 

A cigánytalálkozó résztvevői szombat este, a római Tiberis-szigeten tartanak imavirrasztást, majd Róma terein ünnepelnek az olaszokkal közösen.

 

A pápák közül 1965-ben VI. Pál látogatott el elsőként a Róma közeli Pomezia romatáborába, 1975-ben a castelgandolfói pápai nyári rezidencián találkozott velük. 2000-ben II. János Pál bocsánatot kért az Egyház által a romákkal szemben elkövetett bűnökért.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt