2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Összejött a 100 Tagú és a Klezmer Band
2011. 06. 07. 00:00

A 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Klezmer Band közös gálakoncertet adott Bangó Margittal és Falusi Mariannal karöltve a Budapest Kongresszusi Központban.

A két együttes a legmagasabb színvonalon képviselte saját műfaját az előadáson. Õk azok, akik hazánkban és világszerte óriási sikereket érnek el. Igazi zenei csemege, művészeti kuriózum szem- és fültanúi lehettünk a telt házas koncertnek, ahol e két együttes több közös produkciót is bemutatott. Sztárvendégek a népszerű Bangó Margit és Falusi Mariann volt.
Több mint 1000 koncerten van túl a 100 Tagú. A világon egyedülálló együttes létrejöttének ötlete id. Járóka Sándor, az akkori prímás király temetéséhez kapcsolódik.1985 áprilisában néhány jó érzékű, lelkes muzsikus, akik abban a több száz zenészből álló zenekarban játszottak, amelyik végső útjára kísérte a felejthetetlen művészt, úgy döntött, létrehoz egy igazi zenei kuriózumot.

 

A "szikra" kipattanását sok előzetes megbeszélés, szervezés, kapcsolatfelvétel követte. Hét hónap előkészület után, 1985. november 2-án megalakult a Budapest Cigányzenekar. Nevük csak később lett a muzsikusok által "elkeresztelt", és azóta is világhírű 100 Tagú. Fennállása óta az együttes a zene és a kultúra nagyköveteként több mint 1000 koncertet adott, a falusi kultúrháztól kezdve a világ metropoliszainak neves koncertterméig bezárólag. A Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar nevét az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma őrzi.

 

Felejthetetlen jiddis dallamok

Az 1990-ben megalakult Budapest Klezmer Bandnek köszönhetjük, hogy a tradicionális zsidó zene egyre népszerűbb idehaza is. Az együttes tolmácsolásában életre kelő jiddis dallamok felejthetetlen élményt jelentenek a hallgatóságnak. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett "Hegedűs a háztetőn" című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, "Purim, avagy a sorsvetés" című produkciójában pedig élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét.