HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma Mentori Program a Gödörben

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Bhim Rao Egyesület
2011 Június 03    Forrás: Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

Önbizalom fejlesztés, önkép erősítés, jövőképformálás a művészet és a kultúra segítségével - ez a célja Bhim Rao Egyesületnek, a nemzetközi Roma Mentor Program hazai résztvevőjének. Eredményeiket több mint háromszáz diák közreműködésével mutatják be az Athe Sam fesztiválon.

Hirdetmény

„Mi is ugyanazokkal a problémákkal néztünk szembe, mint a programunkban részt vevő gyerekek, tudjuk mit jelent a kirekesztettség, a szegénység” – mondta Glonczi Nikoletta, a Roma Mentor Program (RMP) projektvezetője. A céljuk az, hogy a résztvevő felső tagozatos diákok a művészet és a kultúra segítségével megerősítsék az önképüket, az önbizalmukat, és legyen jövőképük. A nemzetközi projekt Macedónia, Szlovákia, Bulgária, Románia és Magyarország részvételével zajlik, a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) támogatásával. A hazai szervezet, a Bhim Rao tizenöt intézmény több mint háromszáz roma diákjával foglalkozik, tizenöt állandó és néhány időszakosan besegítő roma mentor közreműködésével.

 

„A mentorainkon keresztül mutatjuk meg, hogy létezik más világkép is, és reméljük, hogy életútjuk alapján a gyerekek példaképeivé válhatnak” – mondta Glonczi Nikoletta. Van köztük festőművész, rendőr, oktatási szakértő, esélyegyenlőségi szakember, szülésznő, író, egy divatstúdió vezetői, egy internetes oldal főszerkesztője, színész, egyetemi dolgozó és olyan is, aki éppen a doktori disszertációját írja.

 

A projektvezető a Roma Sajtóközpontnak az eredményekről is beszélt, például azokról az alkotásokról, amelyeket a gyerekek készítettek: bábok, színdarabok, táncbemutatók, festmények, rajzok. Egy salgótarjáni óvoda külső falát a programban résztvevő diákok festették meg, emellett készítettek egy cigány szakácskönyvet, sőt, meg is főzték az abban lévő receptek alapján a hagyományos cigány ételeket - Glonczi Nikoletta.

 

Az eddigi sikereikről az Athe Sam fesztiválon számolnak be, június 7-én, a fővárosi Gödör Klubban. A több mint háromszáz résztvevő diák produkcióján kívül kerekasztal beszélgetésen lesz szó a pedagógus szakma kihívásairól, és a hagyományos oktatási forma, valamint a Roma Mentor Programban használt módszerek közti különbségekről. A fórum vendége Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Zongor Gábor, a Területi Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos helyzetű Gyermekekért Alapítvány igazgatója, és Radó Péter oktatáspolitikai elemző.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt