2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

TASZ: a rendőrség alulminősített egy rasszista motivációjú bűncselekményt
2011. 06. 01. 00:00

A közlemény szerint Gyöngyöspatán, március elején fekete maszkos, ostoros, egyenruhás férfiak egy nyolc hónapos terhes roma asszonyt testközelből követtek, köpködtek rá, és lihegtek a nyakába.

A közlemény szerint Gyöngyöspatán, március elején - "a romákat megfélemlítő "járőrözés" idején" - fekete maszkos, ostoros, egyenruhás férfiak egy nyolc hónapos terhes roma asszonyt testközelből követtek, köpködtek rá, és lihegtek a nyakába. A kismama annyira megijedt, hogy menekülni kezdett. Útközben a stressztől megindult a szülés, és mire a mentő kiérkezett, megszült a saját házában. A koraszülött kisbabát hosszú napokra el kellett választani édesanyjától, mivel kórházi kezelésre szorult.

 

A TASZ a kismama képviseletében feljelentést tett közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt. A jogvédők azt írták: a rendőrség szerint nem történt gyűlölet-bűncselekmény, sőt más bűncselekmény sem, hanem becsületsértés szabálysértése.

 

A TASZ megpanaszolta a feljelentés elutasítását. A panaszban részletesen elemezték a közösség tagja elleni erőszak tényállását. Felhívták az ügyészség figyelmét arra, hogy ez a bűntett nemcsak bántalmazással, hanem úgy is megvalósulhat, ha valakit valamely - például etnikai - csoporthoz tartozása miatt az elkövető fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen, vagy eltűrjön.

 

Az eljárás tárgyát képező esetben a rasszista motiváció álláspontjuk szerint különösebb vizsgálatot nem igényel, arra a körülményekből és a Gyöngyöspatán március elején zajló eseményekből nyilvánvalóan következtetni lehet. A fenyegetéssel kényszerítés pedig nem csak úgy valósulhat meg, ha a sértett életét vagy testi épségét konkrétan veszélyeztető szavak hangzanak el. Az elkövetők ruházata, a maszk, az ostor, a közvetlen közelből követés, lihegés, köpködés a TASZ szerint olyan körülmények, amelyek összességükben alkalmasak súlyos hátrány kilátásba helyezésére és arra, hogy az áldozatban félelmet ébresszenek.

 

"A rendőrség tehát ismét alulminősített egy olyan bűncselekményt, amelynek áldozata roma, és amely elkövetésénél a rasszista motiváció kétséget kizáróan fennáll" - tartalmazza a közlemény. A jogvédők szerint panaszuk alapján még van esély arra, hogy az ügyészség felülbírálja a rendőrség határozatát, és elrendelje a nyomozást az ismeretlen tettesek ellen.
A TASZ évek óta azt az álláspontot képviseli, hogy a gyűlölet-bűncselekmények ellen nem újabb tényállások bevezetésével, hanem a meglévő jogszabályok megfelelő alkalmazásával lehetne hatékonyan fellépni - írják.