2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Csontos szerint Kiss Árpád bevallotta neki a nyíradonyi támadás elkövetését
2011. 06. 01. 00:00

Csontos István, a romák elleni támadássorozat negyedrendű vádlottja nyomozati vallomásában azt állította: Kiss Árpád elismerte, hogy egyedül követte el a nyíradonyi, sérüléssel nem járó támadást.

A hat halálos áldozatot követelő támadássorozat harmadik, sérüléssel nem járó, 2008. szeptember 5-re virradóra elkövetett cselekményének bizonyítási eljárásán szerdán a Pest Megyei Bíróságon levetítettek egy 2010. március 7-én, helyszíni kihallgatáson készült videofelvételt. A felvételen Csontos István egy rendőrségi autóban ülve elmondta, hogy egy alkalommal Debrecenből Nyíradony felé autózva Kiss Árpád azt mondta neki: Tamásipuszta cigánysorán majd nézzen egy sárga színű házat, mert ott is volt egy támadás, de sérülés nem történt.

 

A bíróságon fenntartott vallomása szerint az elsőrendű vádlott akkor azt mondta neki: egyedül követte el a cselekményt, kétszer lőtt rá a romák által lakott házra, de senki sem sérült meg.

 

Kiss Árpád viszont a büntetőperben a vádirat ismertetése után azt mondta: a nyíradonyi lövöldözést nem ő követte el, és már a nyomozati szakban kérte, hogy ebben az ügyben szüntessék meg ellene az eljárást.

 

A levetített felvételre és a nap folyamán meghallgatott tanúk vallomására úgy reagált: az említett beszélgetés 2009. április 22., a tiszalöki gyilkosság után hangzott el, és a ház a tanúk beszámolója szerint akkor nem volt sárga.

 

A Pest Megyei Főügyészség szerint Kiss Árpád Nyíradony-Tamásipuszta közelében autózva figyelt fel a cigányok által lakott utcára, és a 2008. július 21-i galgagyörki és az augusztus 8-i piricsei támadás után "ideális célpontnak" találta azt az elhanyagolt, rossz állapotú házat, amely egy fás, bokros, erdős terület mellett állt.

 

Kiss Árpád egy besenyszögi vadásztól fél évvel korábban elrabolt, Mauser gyártmányú golyós vadászpuskával - amelyet mind a kilenc támadásnál kizárólag ő használt, és a vád szerint agyonlőtte 2009. április 22-én Tiszalökön Kóka Jenőt - 60-65 méteres távolságból adott le két célzott lövést a lakóház ablakára.

 

A nyíradony-tamásipusztai támadás sértettjei szerdai tanúvallomásukban uzsorások sorozatos fenyegetéséről, sötét terepjárók megjelenéséről is beszéltek. A hajdúsági település többségében romák által lakott megtámadott házának lakói azt mondták, korábban "kamatosok" fenyegették meg őket tartozásuk rendezéséért, de nem hiszik, hogy az uzsorások követték volna el a lövöldözést.

 

A büntetőper pénteken az egyes cselekményekhez nem kapcsolódó, a vádlottak ismeretségi köréhez tartozó és korábban beidézett, de meg nem jelent tanúk meghallgatásával folytatódik.