HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Görög katolikus iskola Nyíregyháza romák lakta negyedében

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Nyíregyháza
2011 Május 25    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Görög katolikus egyházi fenntartású iskola működik szeptember elsejétől Nyíregyháza többségében romák lakta negyedében, a Huszártelepen - jelentették be az önkormányzat és a hajdúdorogi egyházmegye vezetői közös sajtótájékoztatón szerdán a nyírségi nagyvárosban.

Hirdetmény

Kocsis Fülöp megyés püspök elmondta: az oktatás felmenő rendszerben, első osztállyal indul az új tanévben, 28 gyermek kezdi meg tanulmányait az intézményben. Kovács Ferenc, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere hozzátette: a nyíregyházi önkormányzat térítésmentesen adja át használatra a lakótelep régi, 2007-ben bezárt iskoláját az egyháznak, és a megállapodás szerint a negyed óvodája is a görög katolikusok fenntartásába kerül 2012-től egy települési romafelzárkóztatási program keretében.

 

Az önkormányzati vezető tájékoztatása szerint a cigány kisebbség integrációját segítő nyíregyházi program kiemelten kezeli a lakókörnyezet korszerűsítését, a foglalkoztatást és az oktatást is. A Huszártelepet - ahol az 1800-as évek végén épült, valamikori huszár laktanya legénységi szállásán kialakított ötszáz lakásban mintegy kétezer roma család él - pályázat alapján európai uniós forrással szeretnék felújítani. A foglalkoztatást a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés támogatása mellett a közmunkaprogram nyolcórás alkalmazásának növelésével akarják javítani, már július elsejétől. Az oktatásban a görög katolikus mellett számítanak az evangélikus egyház iskolaműködtető szerepére is, az elképzelések szerint az utóbbi roma szakközépiskolát hozna létre Nyíregyházán. Kocsis Fülöp püspök szólt arról, hogy a görög katolikusok egy éve Szolnokon már működtetnek egy roma tanulókat oktató általános iskolát, s az ottani programot alkalmazzák majd az ősszel induló huszártelepi iskolában is. Hozzáfűzte, hogy az iskola tárgyi feltételei adottak, bár némi felújításra szükség van, s ehhez számítanak az állam, az önkormányzat és civil szervezetek támogatására is. Az új iskolában az egyház számít azokra a pedagógusokra is, akik 2007 előtt a Huszártelepen tanítottak, és jó ismerői voltak a sajátos nevelési feladatokat igénylő munkának.

 

A huszártelepi intézményt négy éve zárta be a nyíregyházi önkormányzat, mert jogvédő civil szervezetek bírósági eljárást indítottak a helyhatóság ellen szegregáció vádjával, mivel az iskolában döntően roma gyerekek tanultak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt