2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kártérítést kapnak az ártatlanul lecsukott romák
2011. 05. 24. 00:00

A bíró már az előző tárgyaláson kijelentette, hogy jár nekik a kártérítés, csak akkor az összegről nem döntött még.

A tarnabodi támadás, amelynek során senki nem sérült meg, a hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadássorozat része volt. Németh Renátót, Pusoma Jánost és Szabó Adorjánt már a támadás másnapján meggyanúsították több emberen elkövetett emberölés kísérletével. Csak 2009 augusztusában engedték el őket, miután Debrecenben elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait, a vád szerint ugyanis a tarnabodi támadás is a Debrecenben elfogott társaság számlájára írható.

 

A bíró már megígérte a kártérítést

 

A nyomozást 2009 szeptemberében szüntették meg a három roma fiatal ellen. A bűncselekményt sosem ismerték el. A gyanút a nyomozók lőpornyomokra és a fiatalok egyik haragosának - utóbb hamisnak bizonyult - tanúvallomására alapozták. A tanú azt állította, hogy a támadás előtti napokban egy lefűrészelt csövű vadászfegyvert láttak az egyiküknél. A gyanúsítottak ügyvédje, Magyar Elemér szerint soha nem volt puskájuk, a lőpornyomok pedig akkor kerülhettek rájuk, amikor a kommandósok elfogták őket. Miután a támadások elfogásuk után is folytatódtak, a nyomozók azt vizsgálták, hogy rokonaik nem így akarják-e elterelni róluk a gyanút.

 

Németh Renátó, Pusoma János és Szabó Adorján 6,6 millió forint nem vagyoni, és egyénenként különböző, de jóval kisebb összegű vagyoni kártérítési igényt nyújtottak be, jogalap nélküli fogva tartás címén. Az MTI tudósítása szerint Kókai Zsolt tanácsvezető bíró már a május 12-i tárgyaláson kijelentette: nem árul zsákbamacskát, a felpereseknek jár kártérítés, ám annak mértékéről csak május 24-én hoz döntést. A bíró akkor hozzátette, hogy a jogszabályok szerint a kártérítés havi 200 ezer és 1,5 millió forint közötti összegben állapítható meg.

 

Az egyik legismertebb hasonló magyarországi kártérítési ügy Burka Ferencé és fiáé volt. A gyilkossággal gyanúsított két férfi öt évet és nyolc hónapot töltött ártatlanul előzetes letartóztatásban, míg 2006. április 21-én meg nem született ügyükben a jogerős felmentő ítélet. A kártérítésről végül egyezséget [1] kötöttek a magyar állam nevében eljáró Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal. Az apa 20, a fiú 25 millió forintot kapott.