HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kártérítést kapnak az ártatlanul lecsukott romák

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Május 24    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Kedden ítéletet hirdet a Heves Megyei Bíróság annak a három romának a kártérítési perében, akiket tizenegy hónapon át tartottak ártatlanul előzetes letartóztatásban, mert őket gyanúsították a 2008. szeptember 29-i tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadással. A bíró már az előző tárgyaláson kijelentette, hogy jár nekik a kártérítés, csak akkor az összegről nem döntött még.

Hirdetmény

A tarnabodi támadás, amelynek során senki nem sérült meg, a hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadássorozat része volt. Németh Renátót, Pusoma Jánost és Szabó Adorjánt már a támadás másnapján meggyanúsították több emberen elkövetett emberölés kísérletével. Csak 2009 augusztusában engedték el őket, miután Debrecenben elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait, a vád szerint ugyanis a tarnabodi támadás is a Debrecenben elfogott társaság számlájára írható.

 

A bíró már megígérte a kártérítést

 

A nyomozást 2009 szeptemberében szüntették meg a három roma fiatal ellen. A bűncselekményt sosem ismerték el. A gyanút a nyomozók lőpornyomokra és a fiatalok egyik haragosának - utóbb hamisnak bizonyult - tanúvallomására alapozták. A tanú azt állította, hogy a támadás előtti napokban egy lefűrészelt csövű vadászfegyvert láttak az egyiküknél. A gyanúsítottak ügyvédje, Magyar Elemér szerint soha nem volt puskájuk, a lőpornyomok pedig akkor kerülhettek rájuk, amikor a kommandósok elfogták őket. Miután a támadások elfogásuk után is folytatódtak, a nyomozók azt vizsgálták, hogy rokonaik nem így akarják-e elterelni róluk a gyanút.

 

Németh Renátó, Pusoma János és Szabó Adorján 6,6 millió forint nem vagyoni, és egyénenként különböző, de jóval kisebb összegű vagyoni kártérítési igényt nyújtottak be, jogalap nélküli fogva tartás címén. Az MTI tudósítása szerint Kókai Zsolt tanácsvezető bíró már a május 12-i tárgyaláson kijelentette: nem árul zsákbamacskát, a felpereseknek jár kártérítés, ám annak mértékéről csak május 24-én hoz döntést. A bíró akkor hozzátette, hogy a jogszabályok szerint a kártérítés havi 200 ezer és 1,5 millió forint közötti összegben állapítható meg.

 

Az egyik legismertebb hasonló magyarországi kártérítési ügy Burka Ferencé és fiáé volt. A gyilkossággal gyanúsított két férfi öt évet és nyolc hónapot töltött ártatlanul előzetes letartóztatásban, míg 2006. április 21-én meg nem született ügyükben a jogerős felmentő ítélet. A kártérítésről végül egyezséget [1] kötöttek a magyar állam nevében eljáró Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal. Az apa 20, a fiú 25 millió forintot kapott.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt