HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kártérítést kapnak az ártatlanul lecsukott romák

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Május 24    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Kedden ítéletet hirdet a Heves Megyei Bíróság annak a három romának a kártérítési perében, akiket tizenegy hónapon át tartottak ártatlanul előzetes letartóztatásban, mert őket gyanúsították a 2008. szeptember 29-i tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadással. A bíró már az előző tárgyaláson kijelentette, hogy jár nekik a kártérítés, csak akkor az összegről nem döntött még.

Hirdetmény

A tarnabodi támadás, amelynek során senki nem sérült meg, a hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadássorozat része volt. Németh Renátót, Pusoma Jánost és Szabó Adorjánt már a támadás másnapján meggyanúsították több emberen elkövetett emberölés kísérletével. Csak 2009 augusztusában engedték el őket, miután Debrecenben elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait, a vád szerint ugyanis a tarnabodi támadás is a Debrecenben elfogott társaság számlájára írható.

 

A bíró már megígérte a kártérítést

 

A nyomozást 2009 szeptemberében szüntették meg a három roma fiatal ellen. A bűncselekményt sosem ismerték el. A gyanút a nyomozók lőpornyomokra és a fiatalok egyik haragosának - utóbb hamisnak bizonyult - tanúvallomására alapozták. A tanú azt állította, hogy a támadás előtti napokban egy lefűrészelt csövű vadászfegyvert láttak az egyiküknél. A gyanúsítottak ügyvédje, Magyar Elemér szerint soha nem volt puskájuk, a lőpornyomok pedig akkor kerülhettek rájuk, amikor a kommandósok elfogták őket. Miután a támadások elfogásuk után is folytatódtak, a nyomozók azt vizsgálták, hogy rokonaik nem így akarják-e elterelni róluk a gyanút.

 

Németh Renátó, Pusoma János és Szabó Adorján 6,6 millió forint nem vagyoni, és egyénenként különböző, de jóval kisebb összegű vagyoni kártérítési igényt nyújtottak be, jogalap nélküli fogva tartás címén. Az MTI tudósítása szerint Kókai Zsolt tanácsvezető bíró már a május 12-i tárgyaláson kijelentette: nem árul zsákbamacskát, a felpereseknek jár kártérítés, ám annak mértékéről csak május 24-én hoz döntést. A bíró akkor hozzátette, hogy a jogszabályok szerint a kártérítés havi 200 ezer és 1,5 millió forint közötti összegben állapítható meg.

 

Az egyik legismertebb hasonló magyarországi kártérítési ügy Burka Ferencé és fiáé volt. A gyilkossággal gyanúsított két férfi öt évet és nyolc hónapot töltött ártatlanul előzetes letartóztatásban, míg 2006. április 21-én meg nem született ügyükben a jogerős felmentő ítélet. A kártérítésről végül egyezséget [1] kötöttek a magyar állam nevében eljáró Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal. Az apa 20, a fiú 25 millió forintot kapott.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt