2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár Orbán bűncselekményekkel vádolva lemondásra szólította fel Farkas Flóriánt
2011. 05. 23. 00:00

Bűncselekményekkel vádolta és lemondásra szólította fel az Országos Roma Önkormányzat elnökét, Farkas Flóriánt és Lukács Mihály elnökhelyettest Kolompár Orbán.

Az országos önkormányzat korábbi elnöke, a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) vezetője azt mondta: a Lungo Drom elnöke, Farkas Flórián "azzal a hazugsággal csalt ki" február közepén 30 millió forint intervenciós támogatást székházfelújításra a kormánytól, hogy romos épületet vett át az előző vezetéstől, miközben az épületben keletkezett rongálási károkat ők maguk okozták. Állításának alátámasztására a sajtótájékoztatón egy videofelvételt mutatott be.

 

A felvételen - amelyet a roma érdekképviseleti szervezet budapesti, Dohány utcai székházában a biztonsági kamera rögzített - az látható, hogy egy férfi a cipőtalpát lehúzza a falon, majd egy vödörből folyadékot locsolt az épület lépcsőházában a falra. Kolompár Orbán szerint a felvételen a Lungo Drom és az ORÖ elnökhelyettese, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, Lukács Mihály látható, ezért azonnali lemondásra szólította fel; "mivel a bűncselekményről Farkas Flóriánnak is tudomása volt", szintén meg kell válnia az ORÖ-ben betöltött tisztségétől - tette hozzá.

 

Kolompár Orbán szerint a rongálással a képviselőknek egyrészt az volt a céljuk, hogy az önkormányzat előző vezetését rossz színben, bűncselekményekkel vádolva tüntethessék fel Latorcai Csaba nemzetiségi ügyekért felelős helyettes államtitkár, illetve a hivatal átadás-átvétele utáni, február 11-én tartott sajtóbejáráson megjelent újságírók előtt, másrészt jogtalanul jussanak több millió forinthoz úgy, hogy "megvezetik" a kormányt és az államtitkárságot.

 

Emlékeztetett: az államtitkár azonnali pénzügyi segítséget ígért az épület padlásterében tartott sajtótájékoztatón, Farkas Flórián ugyanis azt állította, "emberi tartózkodásra és hivatali munkavégzésre alkalmatlan épületet vett át"; a székház irodahelyiségeit, a felújított dísztermet, a könyvtárat és a több mint 30 millió forintos beruházással létrehozott médiacentrumot az ORÖ új vezetői eközben kulcsra zárták a kormány és a sajtó képviselői elől.

 

A bemutatott felvétel alapján Kolompár Orbán azt mondta: a kormánnyal és a Fidesszel szövetségben lévő Lungo Drom és az ORÖ két legfelsőbb vezetője nem méltó a cigányság képviseletére. Azt követelte, fizessék vissza a kormánytól jogtalanul igénybe vett támogatást, és a felújításra fordított összeget saját pénzükből fizessék meg az ORÖ hivatalának.

 

Megjegyezte, az átadás-átvételt tanúsító hivatalos jegyzőkönyv sem rongálási kárt, sem adósságot, sem pedig leltári hiányt nem tartalmaz, így a rongálásért már korábban feljelentést tett a rendőrségen. Mint fogalmazott, abban bízik, hogy az új büntető törvénykönyvi szabályozás alapján nem csak rongálásért, hanem költségvetési pénzzel való visszaélés miatt is eljárás indulhat, "és nem fog ismét köztársasági elnöki kegyelemért folyamodni Farkas Flórián, és titkosíttatni az iratokat harminc évre, mint az 1998-ban megtörtént".

 

(Farkas Flóriánnal, az akkori Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökével szemben az ügyészség kétrendbeli sikkasztás bűntette, valamint a számviteli fegyelem megsértésének vétsége és hűtlen kezelés vétsége miatt indított büntetőeljárást, amelyet 1998. március 4-én Göncz Árpád akkori köztársasági elnök kegyelemből megszüntetett. A kegyelmet maga Farkas Flórián kérte az államfőtől.)

 

Kolompár Orbán a sajtótájékoztatón azt mondta: "a Lungo Drom elnöke becsapta szövetségesét, a Fideszt, a kormányt, a magyar népet, de legfőképp az általa képviselt cigányságot, és kijelenthető: csalásokon és köztörvényes bűncselekményeken alapul a Lungo Drom elnöke által oly gyakran emlegetett új szemléletű, erkölcsös, botránymentes cigánypolitikája".

 

Az MCF elnöke utalt arra, hogy pénteken nem engedték be az ORÖ Dohány utcai székházába a miniszterelnökkel kötött keret-megállapodás aláírására, de köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért a kisebbségi önkormányzatoktól január elsejével elvont normatív támogatást egy összegben odaadta az ORÖ-nek. Kolompár Orbán egyúttal arra kérte a helyi érdekképviseleteket, amelyek működési nehézségeik miatt a megszűnés és önfeloszlatás határán állnak, hogy levélben igényeljék az elvont 300 ezer forintjukat az országos önkormányzattól. Közlése szerint forráshiány miatt kétszáz helyi kisebbségi önkormányzat szüntette be a működését.

 

"Félő, hogy a kormánytól székházfelújítás címszó alatt kicsalt több millió forint, az előző vezetés által felhalmozott 160 millió forintos készpénztartalék, és az évi 270 millió forintos normatív támogatás mellett intézményhálózat bővítés címszó alatt juttatott 300 millió forint is a Lungo Drom elnökségi tagjaihoz vándorolhat" - mondta az MCF elnöke.

 

Az MTI Kolompár Orbán sajtótájékoztatóját követőn többszöri próbálkozás ellenére sem tudta elérni telefonon Farkas Flóriánt és Lukács Mihályt, illetve az ORÖ hivatalát.