2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Javítana a romák helyzetén az új uniós keretstratégia
2011. 05. 23. 00:00

Az Európai Bizottság és a soros EU-elnök Magyarország úgy véli, hogy javít a romák helyzetén az új uniós keretstratégia.

Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogi felelőse és Balog Zoltán, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hétfőn Brüsszelben tartott megbeszélést, amelyen egyetértettek abban hogy a cigányság helyzetének javításához jelentősen hozzájárul a romák társadalmi befogadását célzó nemzeti programoknak uniós kereteket adó stratégia.
A találkozót követő közös sajtótájékoztatón Balog Zoltán kiemelte, hogy az uniós stratégia - amelynek kidolgozása a magyar elnökség egyik kiemelt célkitűzése volt - fontos lépés a romák integrációjában, de önmagában nem elegendő, mert a probléma megoldásának felelőssége elsősorban a tagállamoké.

 

Mindketten felhívták a figyelmet arra, hogy sokarcú feladatról van szó, amely oktatási, lakhatási, egészségügyi és foglalkoztatási tennivalókat, továbbá a negatív megkülönböztetés elleni fellépést egyaránt megkövetel, és fontosnak tartották annak a jelentős, de egyelőre jelentős részben rejtett "emberi tőkének" a kiaknázását is, amelyet a romák közössége jelent Európa számára.

 

Balog Zoltán a sors fintorának nevezte, hogy a romák helyzete a vasfüggöny lehullása után, az elmúlt húsz évben is romlott: miközben a rendszerváltás Közép-Európában a szabadságot hozta el, a romákat megfosztotta a tervgazdaságban mesterségesen előteremtett munkahelyektől, és még távolabb sodorta őket a társadalom fő áramlatától - fejtette ki.

 

Hozzátette, hogy a 10-12 millió európai roma nagy része ma is társadalmi kizárástól szenved.

 

Az államtitkár Brüsszelben üdvözölte azokat a javaslatokat, amelyeket az Európai Bizottság tett annak érdekében, hogy az uniós pénzek jobban szolgálják a romák társadalmi bevonását. Fontosnak mondta azt is, hogy a bizottság olyan rendszert hozzon létre, amely a romák helyzetét éves ellenőrzések alapján követi nyomon.

 

A romák helyzetének javítása nem csupán kihívás, hanem lehetőség is - hangoztatta az államtitkár, Orbán Viktor miniszterelnök azon nyilatkozatót is idézve, amely szerint annak a civilizációnak, amely saját erejéből nem képes megoldani demográfiai problémáit, meg vannak számlálva a napjai.

 

Megerősítette Balog Zoltán, hogy Magyarország uniós elnökként a legmagasabb politikai támogatást kívánja biztosítani a stratégiához, ezért azt a félévet lezáró EU-csúcstalálkozón hagyják jóvá véglegesen, Hozzátette, hogy a tagállamoknak már most meg kell kezdeniük az abban foglaltak végrehajtását.

 

Magyarország ezt már meg is tette - emlékeztetett. Megerősítette, hogy 2015-ig legalább százezer munkanélküli romát vonnak be a munkaerőpiacra annak a keretmegállapodásnak a keretében, amelyet Orbán Viktor a kormány nevében múlt héten írt alá Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat elnökével.

 

Az uniós programban foglaltak figyelembevételével a tagállamok az év végéig nyújtják be Brüsszelnek saját romabefogadási stratégiájukat. Balog Zoltán a stratégia múlt heti elfogadásakor hangoztatta, hogy a végrehajtást folyamatosan figyelemmel kell kísérni, és ebben szerepet kap majd az EU bécsi székhelyű alapjogi ügynöksége is.

 

Reding most méltatta a magyar elnökség "csodálatos" munkáját a roma keretstratégia kimunkálása érdekében, és hangoztatta, hogy olyan kezdeményezést sikerül kivitelezni, amelyet ezzel az elnökséggel közösen indítottak el.

 

Õ is leszögezte, hogy mindenkinek el kell végeznie feladatát, európai, nemzeti és önkormányzati szinten is cselekedni kell.

 

Egyetért azzal is, hogy a romák bevonása számos lehetőséget rejt magában. Mindent meg kell tenni azért, hogy a roma közösség "ne eltékozolt humán tőke legyen, hanem nagyon termékeny emberi tőke társadalmainkban" - hangoztatta a bizottsági alelnök.