2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Teleki is hitetlenkedik
2011. 05. 20. 00:00

Több olyan látszatprogrammal akarják becsapni a magyarországi cigányságot, amely újabb szegénységcsapdákat rejt, és kilátástalan helyzetbe hozza a romákat.

Teleki László, az MSZP elnökségi tagja pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, ma már kevésbé bízik a magyarországi cigányság abban, hogy a hangzatos ígéreteken túl bármi is történne. Ezért Teleki László közleményében felhívta a magyar kormány figyelmét arra, hogy nem lehet becsapni a magyarországi cigányságot.

 

Hozzátette: 2002-ben is a magyarországi cigánysággal közösen váltották le az "ígérgető kormányt", s úgy vélte, "nem lesz ez másként 2014-ben, amennyiben megismétli korábbi romapolitikáját".

 

Orbán Viktor kormányfő és Farkas Flórián ORÖ-elnök pénteken írta alá azt a keretmegállapodást, amelynek egyik fő célkitűzése, hogy 2015-ig legalább százezer munkanélküli romát vonjanak be a munkaerőpiacra. A dokumentum részleteit ismertetve a kormányfő elmondta: átfogó oktatási változásokat hajtanak végre, amelyek végén 20 ezer roma fiatal fog piacképes szakmát szerezni. Célul tűzik emellett, hogy legalább 10 ezer roma fiatal érettségit adót képzésben vehessen részt, és legalább ötezer tehetséges roma fiatalnak adódjon lehetőség, hogy felsőfokú oktatásban vegyen részt, és be tudja fejezni ott a tanulmányait.

 

A tervek szerint a szak- és a felnőttképzés területén körülbelül 50 ezer, ma legfeljebb szakiskolai végzettségű roma felnőtt piacképes szakképzését szervezik meg - közölte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy emellett 80 ezer, alapfokú képességgel rendelkező roma felnőttet további képességfejlesztési programba vonnak be, "ami olyan egyszerű dolgokat jelent, mint írás, olvasás, számolás, informatika".