2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Együttműködik a rendőrség a cigány kisebbségi önkormányzatokkal Somogyban
2011. 05. 19. 00:00

Települési szintű együttműködési megállapodást kötött a kaposvári rendőrkapitányság és az illetékességi területén működő kilenc cigány kisebbségi önkormányzat.

Berényi László (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) alelnöke, egyúttal a Somogy Megyei Területi Cigány Önkormányzat elnöke az aláírás résztvevőit köszöntve hangsúlyozta: mérföldkőhöz érkeztek, ezzel elindult egy folyamat, amely a helyi kezdeményezésre, a lokális együttműködésekre épül a rendőrség és a cigány kisebbségi önkormányzatok között.

 

Juhász Tibor, a Somogy Megyei Kormányhivatal vezetője annak az elvárásának adott hangot, hogy az együttműködés az állampolgárok érdekeit szolgálja, a felek közötti kommunikáció segít a felvetődő problémák megoldásában, illetve megelőzésében. Jelezte: Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az ORÖ elnöke a napokban aláírja a romák felzárkóztatását segítő keretmegállapodást, amit megyei szinten követhet a kormányhivatalok és a cigány kisebbségi önkormányzatok közötti megállapodás.

 

Witzman Mihály (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke az együttműködést példaértékűnek nevezte, mondván: "ilyen közvetlen, településszintű megállapodásról még nem szóltak a hírek". Az alelnök köszönetet mondott a Napkerék Egyesületnek, amely "a híd szerepét tölti be a felek között", egyúttal reményét fejezte ki, hogy a partnerség és a párbeszéd jegyében köttetett megállapodást sikerül tartalommal megtölteni.

 

Mergancz Sándor megyei rendőrfőkapitány emlékeztetett arra, hogy a mostani együttműködés egy folyamat része, ugyanis 2007-ben megyei szinten már született egy megállapodás a rendőrség és a cigány kisebbségi önkormányzatok között. A főkapitány kiemelte az együttműködő felek közötti kommunikáció fontosságát, hangsúlyozta, az lehetővé teszi, hogy a felvetődő problémákat időben kezeljék.

 

A kaposvári rendőrkapitányság az elsőként a Nagybajom és annak környékén fekvő települések cigány kisebbségi önkormányzataival kötött együttműködési megállapodáshoz hasonló kapcsolatfelvételre készül az illetékességi területén lévő valamennyi cigány kisebbségi önkormányzattal.

 

A cigány kisebbségi önkormányzatok nemcsak a rendőrséggel, hanem egymással és a Napkerék Egyesülettel is írásos megállapodást kötöttek, vállalva, hogy együttműködnek a közbiztonság erősítése érdekében, a bűnmegelőzéssel, az áldozatvédelemmel, a családon belüli erőszakkal kapcsolatos kérdésekben.