2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Maradnak, bár mennének az ózdi romák
2011. 05. 17. 00:00

Ózdi romák egy csoportja a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecserbe készül költözni - ütötték fel fejüket a hírek az elmúlt hetekben.

- Nem tudom, hogy született ez a pletyka, de már az elgondolást is ostobaságnak tartom - reagált lapunknak Devecser polgármestere azokra a szóbeszédekre, amelyek szerint ózdi romák nagyobb csoportja készül az éppen újjáépítés alatt álló, lassan lakópark-negyeddel is kiegészülő, vörösiszap-sújtotta településre költözni. Toldi Tamás szerint kizárt, hogy ózdi romák éppen Devecserre akarnának költözni. Azonban hozzátette, nem kizárt, hogy mégis felmerült egy ilyen rémhír, mivel "annyi mindent beszélnek az emberek".

 

Egyes hírek szerint egy devecseri lakossági fórumon fakadtak ki a helyiek a közelmúltban a polgármesternek: ugyanis a makacs szóbeszéd szerint ózdi romák devecseri rokonaikhoz, illetve a tragédia után a családok által elhagyott, üresen álló házakba költöztek volna.



Az október 4-én bekövetkezett iszapkatasztrófa óta közel nyolcvanan hagyták el Devecsert, ahol a mintegy 1900 lakóházból 262-t kellett elbontani; a polgármester szerint azonban a nagy többség marad, és többen vissza is térnének. Ennek ellenére - ahogyan nyilatkozta a Kossuth Rádiónak - még mindig van 150-200 ház, amely üresen áll. Ezeket azonban továbbra sem tudják eladni.



Lapunknak Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője úgy nyilatkozott, azért sem lehet igaz, mert az ózdi romáknak anyagi feltételeik sincsenek még ahhoz sem, hogy egyáltalán Devecserig el tudjanak utazni. Hasonlóan tájékoztatott a Borsod megyei CKÖ elnöke, Barna Attila is, aki szerint "tudnia kellene róla, ha ilyesmi felmerül". - Rendszeresen tartom ózdiakkal a kapcsolatot, és mondhatom, ez szóba sem került - mondta.



- Más a tendencia - világított rá lapunknak egy, a borsodi cigányságot jól ismerő forrásunk, aki szerint Amerika, és leginkább Kanada a fő cél. Folyamatos, tömeges jelenség ez, ott ugyanis a tapasztalat szerint találnak maguknak munkát a romák. Nincs olyan település Borsodban, ahol ne lenne az otthonát elhagyni kívánó roma - mondta. De nem a "leglecsúszottabb" helyzetűek - tette hozzá. Többségük munkalehetőséget keres Kanadában, letelepedési engedélyt is kérnek.



Kanada először egyébként a kilencvenes évek végén vált - főként a csehországi - roma emigráció célországává. Több ezren kértek letelepedést, és Torontóban jelenleg mintegy 400, Hamilton városban 1500 cseh roma él. Ez a hír terjedt el a magyar romák között is. Egy, az origo-nak nyilatkozó kanadai szociális munkás szerint általában találnak állást, bár nem a legjobb munkákat, de meg tudnak belőle élni. A tapasztalat szerint azonban igen kevesen kapják meg a menekültstátuszt, évente tíz alatt van a számuk.