2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megkezdődött az ártatlanul fogva tartott három férfi kártérítési pere Egerben
2011. 05. 12. 00:00

Kártérítési pert indított a magyar állam ellen az a három tarnabodi roma fiatal, aki 11 hónapot volt ártatlanul előzetes letartóztatásban.

A fiatalokat több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával vették őrizetbe, miután 2008 szeptember 29-én hajnalban ismeretlenek Molotov-koktélokat hajítottak és lövéseket adtak le a Heves megyei Tarnabodon négy faluszéli házra; személyi sérülés nem történt. Az épületekben egyébként nem romák laktak.

 

Németh Renátót, Pusoma Jánost és Szabó Adorjánt azt követően helyezték szabadlábra, hogy 2009 augusztusában a rendőrség elfogta a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjait. A gyanú szerint ugyanis a tarnabodi támadás is a Debrecenben elfogott társaság számlájára írható.

 

A bíróság Kókai Zsolt vezette tanácsa a csütörtöki tárgyaláson május 24-ére napolta el az ítélethirdetést.

 

Mint a bíró elmondta, nem árul zsákbamacskát, a felpereseknek jár kártérítés, ám annak mértékéről csak május 24-én hoz döntést. Hozzátette, hogy a jogszabályok szerint a kártérítés havi 200 ezer és 1,5 millió forint közötti összegben állapítható meg.

 

Szabó Adorján, a felperesek egyike az MTI-nek elmondta: fejenként 7,8 millió forintot kérnek az államtól, mert 11 hónapon keresztül ültek ártatlanul börtönben, két hónapig Egerben, 9 hónapig pedig Budapesten. Mint hozzátette, nem tud magyarázatot adni arra, miért pont őket gyanúsították meg a támadással.

 

A tárgyaláson Szabó Adorján és Németh Renátó jelen volt, a harmadik felperes, Pusoma János egy másik ügy miatt előzetes letartóztatásban van.

 

A tarnabodi támadást követően Pető Zoltán, a község polgármestere az MTI-nek azt mondta: értetlenül áll a történtek előtt, hiszen idős asszonyok, egy leszázalékolt házaspár és egy fiával élő idős asszony lakja azokat a házakat, amelyek ellen a lőfegyveres és Molotov-koktélos támadás irányult.

 

A korábbi gyanúsítás ellen szólt az is, hogy a támadáshoz magabiztos fegyverkezelés kellett és a tettesek autóval menekültek el, ezzel szemben a három tarnabodi fiú a környező falvakban rendezett diszkókból is gyalog jár haza - közölte korábban a polgármester.