HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megkezdődött az ártatlanul fogva tartott három férfi kártérítési pere Egerben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Május 12    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Kártérítési pert indított a magyar állam ellen az a három tarnabodi roma fiatal, aki 11 hónapot volt ártatlanul előzetes letartóztatásban, mint utóbb kiderült, a romagyilkosságok tettesei által elkövetett egyik támadás gyanújával. A per tárgyalása csütörtökön kezdődött meg Egerben, a Heves Megyei Bíróságon.

Hirdetmény

A fiatalokat több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával vették őrizetbe, miután 2008 szeptember 29-én hajnalban ismeretlenek Molotov-koktélokat hajítottak és lövéseket adtak le a Heves megyei Tarnabodon négy faluszéli házra; személyi sérülés nem történt. Az épületekben egyébként nem romák laktak.

 

Németh Renátót, Pusoma Jánost és Szabó Adorjánt azt követően helyezték szabadlábra, hogy 2009 augusztusában a rendőrség elfogta a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjait. A gyanú szerint ugyanis a tarnabodi támadás is a Debrecenben elfogott társaság számlájára írható.

 

A bíróság Kókai Zsolt vezette tanácsa a csütörtöki tárgyaláson május 24-ére napolta el az ítélethirdetést.

 

Mint a bíró elmondta, nem árul zsákbamacskát, a felpereseknek jár kártérítés, ám annak mértékéről csak május 24-én hoz döntést. Hozzátette, hogy a jogszabályok szerint a kártérítés havi 200 ezer és 1,5 millió forint közötti összegben állapítható meg.

 

Szabó Adorján, a felperesek egyike az MTI-nek elmondta: fejenként 7,8 millió forintot kérnek az államtól, mert 11 hónapon keresztül ültek ártatlanul börtönben, két hónapig Egerben, 9 hónapig pedig Budapesten. Mint hozzátette, nem tud magyarázatot adni arra, miért pont őket gyanúsították meg a támadással.

 

A tárgyaláson Szabó Adorján és Németh Renátó jelen volt, a harmadik felperes, Pusoma János egy másik ügy miatt előzetes letartóztatásban van.

 

A tarnabodi támadást követően Pető Zoltán, a község polgármestere az MTI-nek azt mondta: értetlenül áll a történtek előtt, hiszen idős asszonyok, egy leszázalékolt házaspár és egy fiával élő idős asszony lakja azokat a házakat, amelyek ellen a lőfegyveres és Molotov-koktélos támadás irányult.

 

A korábbi gyanúsítás ellen szólt az is, hogy a támadáshoz magabiztos fegyverkezelés kellett és a tettesek autóval menekültek el, ezzel szemben a három tarnabodi fiú a környező falvakban rendezett diszkókból is gyalog jár haza - közölte korábban a polgármester.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt