2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A dinamit rossz tanácsadó
2011. 05. 07. 00:00

Rasszista megnyilvánulások és bűnözés a néhai királyi városban. Nem kértek utcafoglalási engedélyt. Volfra a Hradec Králove-i járásbíróság a héten első fokon tízéves börtönbüntetést szabott ki.

A csaknem nyolcezres lélekszámú észak-csehországi Novy Bydzov tavaly novemberben került a cseh és a külföldi média vezető hírei közé. Akárcsak Pavel Louda polgármester, aki aláírta a városi önkormányzatnak azt a nyilatkozatát, amely szerint „az itteni romák zaklatják a békés lakosságot, lopnak és erőszakolnak, s amíg a tisztességes polgárok dolgoznak, ők a városi padokon heverésznek és dőzsölnek”. Rasszista nézeteiért feljelentette őt egy prágai emberjogi szervezet.

 

– Elmondtam a kihallgatáson is, hogy odafentről könnyű okoskodni. Jöjjenek csak ide a prágai nagyurak, és győződjenek meg arról, hogy milyen károkat okoznak nekünk a cigányok! – csattan fel a hangja. A polgármester egyébként gépészmérnök, és a jelenlegi legerősebb kormányerő, a Polgári Demokrata Párt (ODS) jelöltjeként immár az ötödik megbízatási idejét tölti. Árad belőle a panasz. – A csaknem nyolcezer lakosú településen négyszáz roma él. Közülük talán húszan dolgoznak. Lenne munka a többiek számára is, a helyi és a környékbeli cégek keresik a betanítható munkásokat, csak éppen nem fűlik hozzá a foguk. Egyszerűbb sok gyereket csinálni és a szociális segélyekből élni.Meg lopni – buggyan ki belőle, aztán hozzáteszi: – Eztmajd finomítsa,mertmár így is elég a bajom!

 

Elmondása szerint a visszafojtott helyi indulatok két hónapja törtek felszínre. Futótűzként terjedt el a városban, hogy a garázdálkodásai miatt börtönviselt, harmincegy éves Jindrich Volf a helyi templom falánál orális szexre kényszerítette a szakkörből hazafelé tartó fiatal lányt, aki másnap idegösszeomlást kapott. Máig pszichiátriai

 

A hírre figyelmeztető menetelést hirdetett a neonáci Munkáspárt (Delnjcka strana). Arra a napra a városi önkormányzat a közeli üdülőbe szállíttatta a helyi roma gyermekeket és nőket. Mintegy ezren masíroztak a főutca végéig, ahol romák és az antifasiszta aktivisták várták őket, élükön a huszita egyház helyi lelkészével. Lovas rendőrök oszlatták fel a két tábort. Szemtanúk szerint főleg a cigányok ellen léptek fel keményen, állítólag azért, mert ők nem kértek utcafoglalási engedélyt. Volfra a Hradec Králove-i járásbíróság a héten első fokon tízéves börtönbüntetést szabott ki.

 

Az indulatok kora tavasszal tovább forrtak, mert a helyi önkormányzat tanácskozásra hívta „az együttélésre képtelen személyek által sújtott települések” (így szerepelt ameghívón) polgármestereit. Ivana Rápková, Chomutov polgármester asszonya indítványozta, hogy azokat a romákat, akik öthavi lakbér- vagy más tartozást halmoztak fel, toloncolják ki az adott településről. Beszámolt arról is, hogy náluk helyben levonják a szociális segélyekből a havi befizetendő összeget. Liana Janácková volt szenátor, az Ostravához közeli Mariánske Hory polgármester asszonya pedig azt bizonygatta, hogy a cigánykérdést csak dinamittal lehet megoldani.

 

Pavel Louda nagyot sóhajt: – Azóta lehiggadtam, és tudatosítottam, hogy mindez zsákutca. Meg azt is, hogy itt helyben, nekünk kell cselekednünk. Lenne persze más megoldás is, ha a prágai kormány nem a naplopó civil szerveződéseket meg a nagy dumákon kívül mást nem produkáló nonprofit társaságokat pénzelné. Hanem ezeket a forrásokat az érintett önkormányzatoknak utalná, amelyek így több munkahelyet teremthetnének, művelődési és szakképző programokat szervezhetnének. De ez egyelőre merő ábrándozás. Ezért aztán kétmillió koronát (húszmillió forint) lecsíptünk a kátyúzásra szánt költségvetési pénzünkből, és hatra növeltük a helyi polgárőrség létszámát, akik már éjjel is járőröznek. Zöldszámon bármikor hívhatók. Két cigány házmestert és ugyanennyi szociális munkást is alkalmazunk, ők áprilistól a roma településeken ügyelnek a rendre. A romák Josef Cureja negyvenegy éves géplakatos személyében saját szóvivőt választottak, aki tagja lett önkormányzatunk szociális- és családügyi bizottságának. Talán így is enyhíthetjük a lakosság közötti feszültséget.

 

A polgármester széttárja a karját: –Önerőből ennyire vagyunk képesek, a többi az állam dolga lenne. A sok papolás helyett végre célirányos programokkal és pénzzel is segítenének bennünket.