HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Egy tanú szerint Kiss István a titkosszolgálatokat vádolta a gyilkosságokkal

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2011 Május 06    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat másodrendű vádlottjának barátja a Pest Megyei Bíróságon pénteki tanúvallomásában azt állította, Kiss István egy beszélgetésük során a titkosszolgálatokat vádolta a bűncselekmény-sorozat elkövetésével.

Hirdetmény

Az arab apától és magyar anyától származó, magyar állampolgárságú tanú azt vallotta, tudta, hogy a másodrendű vádlott Kiss István, akit már egy évtizede ismert, szélsőséges nézetű, "nem szereti az arabokat, a cigányokat, a feketéket és a kommunistákat'", de ezt elfogadta, mert az érdeklődési körük, a zene, a szerepjáték és a költséges hobbinak számító "fantasy világ" azonos volt.

A Budapesten PhD-képzésen részt vevő, 29 éves, debreceni lakhelyű férfi állítása szerint a vádlott is elfogadta őt, nem éreztette vele a származásából adódó gyűlöletet, bár többször mesélt neki arról, hogy a Véres kard nevű szkinhedszervezet tagja, és barátaival túrákon, koncerteken vesz részt. Ő pedig, mint mondta, "az embert látta Kiss Istvánban".

 

Elmondása szerint barátjának személyiségében nem, de életmódjában elfogása előtt két évvel változást észlelt, nem ivott alkoholt, nem járt szkinhedek közé, rendezte magánéleti kapcsolatát, a lábán és kezén lévő horogkeresztes tetoválásról azt mondta, hogy nem tartja helyesnek.

 

A tanú vallomása szerint a Perényi 1 nevű debreceni szórakozóhelyen az első halálos áldozatokat követelő támadások után (2008. november 3., Nagycsécs) egy beszélgetés alkalmával a bűncselekmény-sorozatról Kiss István - akit vallomásában heves természetű, határozott, de a stresszhelyzeteket nehezen tűrő férfiként jellemzett - úgy vélekedett: "szerinte a titkosszolgálatok csinálnak valami akciót", és összeesküvés-elméletekről beszélt.

 

Kiss Árpád elsőrendű vádlott és testvére, István a korábbi tárgyalásokon elismerte a nagycsécsi támadást megelőző galgagyörki, piricsi és tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadásokban való részvételüket, de a súlyos sérülésekkel járó, illetve halálos áldozatokat követelő támadások elkövetését tagadták.

 

A tanú elmondta, hogy a másik három vádlottat a debreceni szórakozóhelyről látásból ismeri, valódi nevüket csak elfogásuk után a sajtóból tudta meg, és nem volt velük szorosabb kapcsolatban.

 

A tanú a tárgyalás szünetében az MTI tudósítójának kérdésére azt mondta, Kiss István jelleméből adódóan el tudja képzelni, hogy képes lövöldözni és támadást intézni kisebbségi közösségek, emberek ellen, de azt nem, hogy meg tudjon szervezni olyan akciót, amilyet a vádiratban ismertettek. Viselkedéséből nem következtetett arra, hogy ismerősének bármilyen köze lenne a romák sérelmére elkövetett támadássorozathoz.

 

Miszori László tanácsvezető bíró a tanú meghallgatása után szünetet rendelt el. Délután Csontos István negyedrendű vádlott nővérét és annak férjét hallgatja meg tanúként.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt