2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Orbán Viktor és Farkas Flórián aláírására vár a romafelzárkóztatási keretmegállapodás
2011. 05. 04. 00:00

Gyakorlatilag már csak az aláírásra vár az a keretmegállapodás, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az ÖRO elnöke szentesít majd a magyarországi cigányság felzárkóztatása érdekében.

A napilap szerdai cikke szerint az még kérdéses, hogy mikor írják alá a dokumentumot, a tervezet ugyanis már hosszú hónapok óta készül, a szignálás időpontját többször is elhalasztották. Megeshet, hogy az aláírás előtt a kormány határozatban is rögzíti annak tartalmát - áll a cikkben.
    

 

A Népszabadság birtokába került tervezet szerint az ORÖ és a kormány úgynevezett "együttdöntési rendszert" alakít ki. A megállapodás preambuluma szerint "a cigányság problémáit nemzeti ügyként, s nem pusztán szegénységellenes politikaként kezelik. (...) A tanulás és a munka, mint a kiemelkedésnek a társadalom által támogatott útját kell választhatóvá tenni, és a cigányság társadalmi beilleszkedésének lelki és fizikai akadályait kell lebontani."
    

 

A dokumentumban a felek azt vállalják, hogy 2014-ig százezer munkanélküli romát vonnak be a foglalkoztatásba, tízezer "roma vállalkozást" támogatnak, amelyből legalább háromezer újonnan induló lesz.
    

 

A kormány - a tervezet megfogalmazása szerint: az ORÖ korábbi vezetésének felelőtlen gazdálkodása következtében ellehetetlenült kisebbségi önkormányzati tevékenység támogatására - egyszeri döntéssel 300 millió forintot ad Farkas Flóriánéknak, továbbá egymilliárd forintot különít el a romák felzárkózását szolgáló, az egyes hazai és uniós programokban az ORÖ által javasolt "arányos részvétel biztosítására" - olvasható a cikkben, amely szerint a dokumentum arról nem tesz említést, honnan különít el pénzt a kabinet.