2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szaporodnak a gárdaklónok
2011. 04. 30. 00:00

Puszták szabadcsapatai, polgárőrök, hagyományőrzők, honvédő mozgalmárok, gárdisták–változatosak a Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon megjelent szervezetek önmeghatározásai. Összeszedtük, kikről is van szó

Betyársereg

A Betyársereg 2009 januárja óta létezik, és 2009. június 14-én állt először a nyilvánosság elé. Ekkor volt a 90. évfordulója, hogy 1919-ben Horthy Miklós megalapította a Nemzeti Hadsereget. Az évfordulón megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót [1] tartott több, magát nemzeti radikálisnak nevező szervezet. Ott volt többek közt Vona Gábor, a Jobbik elnöke és az akkor még létező Magyar Gárda főkapitánya, Kiss Róbert is. A Betyársereg nevében Tyirityán Zsolt úgy mutatta be magukat, mint önvédelmi mozgalmat, amely a „szabad hadviselés, népi ellenállás" elvét követi. A közös sajtótájékoztatón Vona arról beszélt: a nemzeti oldal hagyományosan sokszínű, és bár vannak véleménykülönbségek, az alapvető cél közös: erős Magyarországot és erős magyar nemzetet szeretnének a határon innen és túl.

 

radi
Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője, Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke, Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke és Kiss Róbert, a Magyar Gárda főkapitánya.

A Betyárseregről ezután viszonylag keveset lehetett hallani mostanáig. Képviseltették magukat a 2009-es Magyar Sziget nevű rendezvényen, és 2010-ben ott voltak a Trianon-emléknapi városligeti felvonuláson, ahol az akkor már parlamenti párt Jobbik országgyűlési képviselői is beszéltek. A Betyársereg léte mostanában került vissza a köztudatba, mikor embereik megjelentek Gyöngyöspatán.

 

A Betyársereg saját meghatározása szerint "tekintélyelvű, önszerveződő klánok laza szövetsége". Honlapján olvasható egy friss interjú Tyirityán Zsolttal, aki kijelenti, hogy “a Betyársereg nem félkatonai alakulat, a Betyársereg egy mítosz, egy eszme, amit nem lehet betiltani vagy felszámolni, ugyanis egy életviteli programot hirdet meg, amelynek a lényege az öntudat, a büszkeség, valamint a sportszeretet helyreállítása a magyar néplélekben.” Arra a kérdésre nem válaszolt, hány tagjuk van, ehelyett azt mondta: "mi egy láthatatlan erő képviselői vagyunk, ami nem számszerűsíthető". Állítása szerint a Betyársereg fejlődik, több százan jelentkeztek folyamatosan, és igyekeznek kiterjeszkedni országos szintre.

 

“Nem vagyunk egyenruhás reguláris hadsereg, sem bejegyzett egyesület. A puszták szabadcsapatai vagyunk, így fel sem oszlathatnak minket a Köztársaság kutyái” – áll a honlapon. Tagnak kisportolt, lehetőleg küzdősportban jártas férfiakat várnak. “A büntetett előélet nem kizáró ok, hiszen a betyárok többségének van priusza. Nem szentéletű emberek és nem kiscserkészek” – írja a honlap, amely azt is nyíltan hirdeti, hogy szemükben a köztársaság törvényei nem sokat érnek.

 

A kapcsolat a Jobbikkal máig nem szakadt meg, a párt honlapja szerint például idén április 28-án Pécsett közös előadást tart Tyirityán Németh Zsolt és Zagyva György Gyula országgyűlési képviselőkkel a nemzeti törekvések jövőjéről.

 

Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület

 

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet 2010. április 14-én vette nyilvántartásba a békés megyei bíróság közhasznú szervezetként. Nem voltak ismertek, amíg idén márciusban meg nem kezdték a járőrözést a megszaporodott bűncselekményekre hivatkozva Gyöngyöspatán.

 

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület honlapja szerint politikai tevékenységet nem folytat, politikai pártokat nem támogat. A Jobbik viszont egyértelműen az egyesület mellett áll. A hajdúhadházi járőrözés szervezésében vezető szerepet vállalt Rubi Gergely, a párt képviselője.


Nemzeti Õrsereg

 

A Jobbikhoz és az egykori Magyar Gárdához is szoros szálak fűzik a Nemzeti Õrsereget, amely honlapja szerint hagyományőrző és polgárőr egyesület. Nagyobb múltja van, mint a Szebb Jövőértnek vagy a Betyárseregnek, 2007-ben kezdett szerveződni Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Azóta egységeik alakultak Hajdú, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megyében is.

 

Az egyik szervező, az őrsereg tagja Gyüre Csaba, a Jobbik egyik alelnöke, aki maga úgy emlékszik vissza a megalakulásra, hogy "2006-2007. telén a Nyíregyháza, Kossuth téri Jobbikosok fejéből pattant ki ötletként egy szabolcsi egyenruhás szervezet ötlete és lelkes kisvárdai radikális jobboldaliakkal nekikezdtünk a szervezésnek". A Nemzeti Õrsereg Gyüre megfogalmazása szerint "bajtársi szövetséget" kötött a Magyar Gárdával.

 

DVETT20071117004

 

A szervezettel már 2007-ben viszonylag sokat foglalkozott a sajtó, elsősorban tagjainak karszalagja miatt, amelyen rovásírással egy H betű olvasható, akárcsak a Szálasi-féle hungaristák zászlajának közepén. Alakulatuk részt vett a Magyar Gárda 2007 augusztusi zászlóbontóján a fővárosban, rendszeresen részt vettek a gárdista rendezvényeken, de bekerültek a hírekbe azzal is, hogy "biztosították a rendet" egy debreceni Gyurcsány-ellenes tüntetésen, ahol a résztvevők deresre húztak és megbotoztak egy Gyurcsányt szimbolizáló rongybabát.

 

 

Az Országos Polgárőr Szövetség - ahogy a Szebb Jövőértet - őket sem ismerte el. 2009-ben a Munkáspárt 2006 kezdeményezte a feloszlatásukat, de a bíróság elutasította ezt. A Nemzeti Õrsereg emberei legutóbb Hajdúhadházon tűntek fel április közepén, amikor a Jobbik gyűlést tartott a Szebb jövőért Polgárőr Egyesület részvételével.

Véderő

 

Ugyanezen a rendezvényen megjelent a Véderő is, bár a meghiúsított gyöngyöspatai kiképzőtábor szervezőitől a Jobbik hivatalosan elhatárolódik. Duró Dóra, a Jobbik képviselője múlt pénteken kijelentette, hogy a Jobbiknak semmi köze a Véderőhöz, a Véderő ellenlábasa Juhász Oszkárnak, a Jobbik színeiben induló gyöngyöspatai polgármester-jelöltnek.

 

 

Néhány nappal korábban Gyöngyöspatán a Véderő korábbi vezetője, Eszes Tamás tudósítónknak [2] szintén azt mondta: a Véderő egyetlen politikai párthoz sem kötődik, bár azért azt elismerte, hogy a helyi Jobbik vezetője, Juhász Oszkár már járt itt fent náluk. Szerinte a Véderő tagjai nem lehetnek más szervezetek tagjai sem, köztük nincs gárdista vagy nemzetőr. Ennek némiképp ellentmond, hogy többen is a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület pólóját viselik.

 

A Véderő nem polgárőrség, hivatalosan "a Magyar haza védelméért alakult mozgalom", amely korábban is szervezett már táborokat [3]. A szervezet honlapja múlt péntek óta nem működik, miután a tárhelyszolgáltató moderátora olvasói bejelentésre zárolta azt.

Gárda-utódok

 

Az egykori gárdisták közössége mára több részre szakadt. A 2009 nyarán feloszlatott Magyar Gárda örökösének tartja magát a Magyar Nemzeti Gárda és az Új Magyar Gárda nevű szervezet is.

 

33

 

Az utóbbi honlapjának címe is csak egyszerűen magyargarda.hu. A Jobbik az Új Magyar Gárdával működik együtt, de sürgetik az egység helyreállítását. Vona Gábor április elején Levél a gárdistákhoz címmel közölt publicisztikát, melyben azt írta: "óriási tévedésnek tartok minden olyan kezdeményezést, amely a gárdisták közösségét és a Jobbikot el akarja választani egymástól”. Azt ígérte, mindent meg fog tenni az Új Magyar Gárda Mozgalom és a Magyar Nemzeti Gárda közötti egység megteremtéséért.

 

Az Új Magyar Gárda már márciusban megjelent Gyöngyöspatán, de a Magyar Nemzeti Gárda is rendszeresen hallat magáról: egy hónapja például a Teve utcai rendőrszékháznál demonstrált a közbiztonság javításáért. A Magyar Nemzeti Gárda nem áll távol például a Jobbikhoz közel álló Szebb Jövőérttől, honlapja ajánlja az ő honlapjukat.