2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Miért fütyülték ki a településen az Országos Roma Önkormányzat elnökét?
2011. 04. 28. 00:00

Farkas Flórián elnöke nem csodálkozik azon, hogy kifütyülték a gyöngyöspatai cigányok. Szerinte a romákat túlságosan hozzászoktatták ahhoz, hogy a politizálás egyet jelent a botránykeltéssel.

Több mint másfél hónapja áll a bál Gyöngyöspatán, de ön csak múlt hét pénteken látogatott el a Heves megyei faluba. Mi tartott ennyi ideig?

 

- Nem hiszem, hogy nekem kellene nyilatkoznom az ügyben. A rendőrség dolga, hogy Gyöngyöspatán megoldja a helyzetet, és biztosra veszem, hogy meg is fogja oldani. Nekünk egészen más a feladatunk.



- Micsoda?


- Remélem, hogy a miniszterelnök úrral nemsokára aláírjuk a romákról szóló keretmegállapodást, és elindulnak azok a felzárkóztató programok, amelyek komoly, eddig soha nem látott változásokat hoznak a magyarországi cigányság életében. A tervek szerint közel százezer cigány ember kap munkát, tízezer roma jut érettségihez, ötezren bekerülnek a felsőoktatásba. Végre létrejöhet egy európai szintű roma kulturális központ is.


- Jól hangzik, de a gyöngyöspatai cigányokat ez kevéssé nyugtatja meg. Kórusban követelték a távozását, és kifütyülték, amikor ott járt.


- Nem csodálkozom rajta. A romákat túlságosan hozzászoktatták ahhoz, hogy a politizálás egyet jelent a botránykeltéssel. Számomra viszont a szakszerűség a legfontosabb.


- A helybéli romáknak azt mondta, hogy Gyöngyöspatán „ízléstelen politikai akció” zajlik. Mire gondol?


- A kormányzat kivételével mindenkit a politikai haszonszerzés motivál, még azt sem zárom ki, hogy biznisz is van a háttérben. Érdemes a tágabb összefüggéseket is megvizsgálni. Az országos önkormányzat előző vezetése, Kolompár Orbán és társai például dobogós szerepet töltöttek be abban, hogy a Jobbik nevű párt bekerült a parlamentbe.

 

- Térjünk vissza Gyöngyöspatához, ahol végképp elszabadulni látszanak az indulatok.


- Az egész balhé olyanok műve, akik eleve a feszültségek szításában érdekeltek. Neveket még nem tudok mondani. A megyei rendőrség még nyomoz, várjuk meg, mi lesz az eredmény.

 

- Megint a rendőrségnek passzolja a labdát…


- Szeretném újra világossá tenni, hogy az Országos Roma Önkormányzatnak teljesen más a feladatköre, mint a rendőrségé. A mi felelősségünk az, hogy elinduljanak és célba érjenek azok a programok, amelyekről az előbb már beszéltem. A minisztériumok tárgyalótermeiben hónapok óta megfeszített munka és egyeztetés folyik, rövidesen eljön az ideje, hogy a részletes elképzeléseinkkel a zárt ajtók mögül a nyilvánosság elé lépjünk.