HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Továbbra is feszült a helyzet Gyöngyöspatán

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  rendőrség, bűnügy
2011 április 27    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Továbbra is feszült a helyzet Gyöngyöspatán a kedd esti verekedés után - tapasztalta a Heves megyei településen szerda délelőtt az MTI tudósítója.

Hirdetmény

A verekedés helyszínén, a Bem utcán egymástól mintegy száz méterre álldogálnak, sétálgatnak a helyi romák, valamint a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és szimpatizánsai. A két csoport között sok rendőr és több rendőrjármű áll. A keddi óta ugyanakkor nem történt újabb erőszakos incidens a faluban.

 

Id. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke - akire sokan úgy tekintenek, mint helyi vajdára - az MTI-nek azt mondta, hogy a Véderő és a Betyársereg nevezetű csoportok tagjai a Bem utcában "betámadták a házakat", a romák pedig nem hagyták magukat. Szerinte az összetűzés nyomán öt-hat cigány ember sérült meg, köztük egy 14 éves szellemi fogyatékos gyerek akit leütöttek. Emiatt a gyerekek nem mertek reggel elmenni az iskolába - tette hozzá.

 

A helyiek jelezték az Egyesült Államok nagykövetségének, hogy mind a 450 gyöngyöspatai roma menedékjogot kíván kérni Amerikában - közölte id. Farkas János. Mint mondta, ők csak azt szeretnék, ha békén hagynák végre a gyöngyöspataiakat és "ezek a nácik" elhagynák a települést.

 

Eszes Tamás a Véderő "megbízott parancsnoka" szerint viszont a szervezetük egyik civilbe öltözött "őrmestere" és három ismerősük békésen sétált a településen, amikor nekik rontott száz-százhúsz roma, és vascsövekkel, botokkal felfegyverkezve félholtra verték őket. Azt mondta, hogy a helyszínen egy térfigyelő kamera felvette a történteket, és a felvétel alátámasztja majd a nyilatkozatát.

 

Arra a kérdésre, hogy miért jöttek vissza a településre, Eszes Tamás azt válaszolta, hogy el sem mentek. Indulni akar ugyanis a helyi polgármester-választáson, és azt szerette volna elintézni, hogy állandó lakosként bejelentkezzen a településen - jelenleg ugyanis szolnoki lakos.

 

Most pedig azért tartózkodnak a faluban, mert meg kívánják várni a rendőrségi vizsgálat eredményét - tette hozzá.

 

Eszes Tamás kérdésekre válaszolva elmondta, hogy tíz alkalommal volt bűntetve, egyebek között garázdaság, könnyű testi sértés és adócsalás miatt, ugyanakkor egyszer sem került börtönbe, mindannyiszor pénzbüntetést vagy felfüggesztett szabadságvesztést róttak ki rá. Büntetéseinek jó része azzal függ össze, hogy sokáig kidobóként dolgozott - fűzte hozzá magyarázatképpen.

 

Az MTI információi szerint a kedd esti verekedés után négy embert vittek kórházba, egyiküket súlyos állapotban, és az incidenssel kapcsolatban két embert állított elő a rendőrség.

 

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos elnöke korábban az MTI-t úgy tájékoztatatta, hogy este fél tízkor tört ki tömegverekedés, miután terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a Bem utcán, a cigánysoron egy házat. Előzőleg pedig ismeretlenek mutogattak messziről és fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra.

 

Úgy vélekedett, hogy a rendőrségnek és a jognak az eddigiektől eltérően kellene értékelnie a helyzetet, hiszen folyamatos faji jellegű, a cigányság ellen irányuló provokáció zajlik a településen. A verekedés annak ellenére robbant ki, hogy a szomszéd utcában nagy erőkkel volt jelen a rendőrség - mondta a jogvédő.

 

Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője éjszaka a verekedés helyszínén az MTI-nek úgy értékelte a helyzetet, hogy ahol a gyűlölet elszabadul, ott nem meglepő, ha erőszakba torkollnak az események. Méltatlan és tarthatatlan a kialakult helyzet - jelentette ki.

 

Március elejétől több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, április 22. és 24. közöttre pedig harci kiképző tábort hirdetett a romatelep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre a Véderő elnevezésű szervezet.

 

A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba.

 

A Véderő táborában megjelentek közül nyolc embert, köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást 22-én őrizetbe vette a rendőrség garázdaság szabálysértésének gyanújával. Az Egri Városi Bíróság azonban hétfőn, nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást - közülük többen ismét megjelentek Gyöngyöspatán.

 

A rendőrség hamarosan helyszíni sajtótájékoztatót tart a történtekről - tudta meg az MTI.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   romai  | 2011 április 27 13:02:05 like(0) dislike(0)

Én nem hiszem el hogy nem lehet semmit tenni ezek a nácik ellen !


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt