2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Békésen ért véget egy római bazilika "megszállása"
2011. 04. 25. 00:00

Békésen ért véget a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilika "megszállása", ahová roma családok költöztek be pénteken, tiltakozásul hatósági kilakoltatásuk ellen.

Mint Federico Lombardi vatikáni szóvivő vasárnap este közölte, a Caritas közvetítésével sikerült megoldást találni, a családokat átmenetileg a katolikus segélyszervezet létesítményeiben helyezték el. A romákat Fernando Filoni érsek, vatikáni belügyminiszter is meglátogatta, hogy XVI. Benedek pápa szolidaritásáról biztosítsa őket.

 

A roma családok addigi lakhelyükről történt kilakoltatásuk után pénteken költöztek be a Vatikán fennhatósága alatt álló bazilikába. Tárgyalásokat követően a következő két éjszakát a templomhoz csatlakozó helyiségekben és a kerengőn töltötték. Eredetileg 150-en voltak, köztük 40 gyerek, de közben néhányan elhagyták a területet, és visszatérésüket a hatóságok megakadályozták. Étkezésükről a Caritas gondoskodott.

 

Az olasz nagyvárosok környékén letelepedett romákkal szembeni bánásmódot sok bírálat éri. Emberi jogi és egyházi szervezetek jobb integrációs politikát követelnek az olasz kormánytól.